Vučić: Orban jedini rekao da je EU potrebna Srbija

Premijer Mađarske Viktor Orban boravi u poseti Srbiji i sastao se sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Srbija 15.05.2020 | 14:54
Vučić: Orban jedini rekao da je EU potrebna Srbija

Vučić je rekao da su odnosi dve zemlje najbolji u istoriji.

"Izuzetno sam srećan što Srbi i Mađari imaju izuzetno dobre odnose. Naši ekonomski odnosi nikad nisu bili razvijeniji", rekao je Vučić.

On je dodao da je zamolio Orbana za dodatnu podršku Mađarske na evropskom putu Srbije.

"Zamolio sam za još snažniju podršku Mađarske. Želim da građani Srbije znaju da kada mnogi razmišljaju šta da kažu, kada je u pitanju prava nacionalnih manjina, oni su uvek tu da kažu dobre reči za našu zemlju i mi smo im na tome zahvalni", rekao je Vučić i dodao da će Srbija uz tu pomoć moći da obezbedi sigurnu budućnost na evropskom putu.

Prema njegovim rečima, Srbi i Mađari žive zajedno i nema čak ni "skrivenih problema".

"Za nas je važno da iskažemo zahvalnost koju smo dobili za vreme pandemije, kada pomoć nije stizala sa mnogo strana", ocenio je Vučić.

On je napomenuo da je Mađarska pomogla i da dođemo do medicinske pomoći.

"Ja sam premijera Orbana obavestio o svemu što se zbiva u regionu, situaciji na Kosovu i Metohiji, razgovorima koje očekujemo i zamolio za razumevanje Mađarske", rekao je Vučić i dodao da, iako je Mađarska priznala nezavisnost Kosova, oni razumeju Srbiju.

"Niko Srbiju nije tako razumeo kao Mađarska", rekao je on.

Vučić je kazao da ga ne interesuje da li će neko da ga kritikuje ili hvali, ali je postavio pitanje građanima Srbije da li smo dobili nešto loše od Mađarske i premijera Orbana.

"Kad je to Mađarska bila protiv nas u evropskim i svetskim forumima? Je l' znate neku zemlju koja je bila glasnija da zaštiti prava Srba, čak i na Kosovu i Metohiji i regionu", upitao je Vučić i dodao da ne zna šta još da očekuje, kad su Mađari, kako je kazao, učinili sve.

On je kazao da će, dok je on predsednik Srbije, njena reč će biti poštovana.

"Znam koliko je truda uložio da konačno ispravimo istorijske odnose Srba i Mađara, obojica, on više nego ja. Zato danas imamo ne samo mir, nego imamo najbliže odnose između naših naroda", rekao je on.

Vučić je kazao da neće reći ništa loše protiv Orbana i dodao: "Pobedite me na izborima, nađite one koji će da se dodvoravaju svetskim časopisima".

"Viktor je bio jedini koji je rekao na video-konferenciji da više je Srbija potrebna EU, nego što je EU potrebna Srbiji. To su slušali i Merkelova i Makron i svi drugi", rekao je Vučić.

Premijer Mađarske Viktor Orban rekao je da je bitno da "bodrimo jedni druge", jer, kako je napomenuo, i jedna i druga država su dobile prvu bitku sa koronavirusom.

"Sada počinje druga bitka, ponovno pokretanje ekonomije i tu temu ćemo danas nastaviti da razmatramo", rekao je Orban.

Naveo je da će uticati na to da Evropska unija odobri otvaranje preostalih poglavlja za pregovore Srbije o članstvu u EU.

Orban je rekao da je Mađarska bila u stalnom kontaktu sa susednim zemljama, te da Mađarska može da zaključi da ima mnogo prijatelja.

(Tanjug)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Karadoz

15.05.2020 13:10

A Orban se pita ko Mile iz Male Krsne

ODGOVORITE
Name

balkan

15.05.2020 13:25

jesi li srecan sto je taj isti napravio kartu "velike madarske" sa vojvodinom!! jeli te i to raduje ili cutis ! da je hrvatska pedalj srbije stavila kao svoje lavina kritika i osuda bi na sve strane pljustale ! ali taj orban je najveci nacionalista i osoba sumnjivog morala s kojim se ti druzis to dovoljno govori sve!

ODGOVORITE
Name

Mrki

15.05.2020 13:45

Nazalost nasu a kakav ugled ima bolje da i on nije .

ODGOVORITE
Name

Dzoo

15.05.2020 13:45

Ti i Orban i nas Bog samo mozete jedan drugom dolaziti toliko o vama ali na zalost nas ce sve kostati vi ste obezbedili i stoto pokoljenje!

ODGOVORITE
Name

bosanko

15.05.2020 14:10

hahahah cuj to hahahahha Srbija potrebna Evropi hahaha

ODGOVORITE
Name

EU-u treba Srbija

15.05.2020 14:30

Prvi razlog: kvalitetna radna snaga. Drugi razlog: strateški položaj Srbije. Treći razlog: rudne rezerve npr. zlato Četvrti razlog: sigurnosni. Peti razlog: religija. Kakogod se Muslimani grupišu, tako to radi i hrišćanski svijet. Srbija bi zasigurno već bila u EU da nije kosovskog pitanja. EU hoće rezervat na Kosovu i američke vojne baze da to drže pod kontrolom.

Name

Re EU tteba Srbija

15.05.2020 15:03

Glupljeg komentara odavno nisam pročitao,zar se može tako malo razviti ljudski mozak.Svaka tvoja rečenica je upitna,tako da i nemam volje da ti jednu po jednu komentarišem,jednostavno,preispitaj se u kom svijetu živiš.

Name

kiki

15.05.2020 14:34

Drzava koja je u EU a ima manje plate od Srbije...naravno da Orban fasciniran, Madzari su se ukanalili za narednih 100 godina.

ODGOVORITE
Name

Re kiku

15.05.2020 15:07

Goreg naroda od Mađara nisam vidio,pokvatenjaci kojima ne možeš ništa vjerovati.Uvijek će oni imati pretenzije prema Vojvodini,uostalom to im je i u genima,to su već u prošlosti i dokazali.

Name

Hos

15.05.2020 15:16

Ivog Orbana niko u EU ne šljivi ni za šta,pa dođe kadkad da prosipa svoju šovinističku politiku tamo gdje može.Neki dan iza njega karta velike Mađarske u kojoj he i Vojvodina a ovdje čitam hvalospjeve u komentarima,baš smo čudan narod,divimo se nekom ko naginje ka šovinizmu,zaboravili smo kako su se prema sirijskim izbjeglicama ponašali.

ODGOVORITE
Name

srna

16.05.2020 08:30

To je vucicu sramota a ne ponos od 27 zemalja samo jedna ,dokle je srbija dogurala

ODGOVORITE