Отворено писмо Додику, Жељки Цвијановић и цијелој „репрезентацији“ Српске

Посланик ПДП у Народној скупштини Републике Српске Јелена Тривић упутила је отворено писмо Милораду Додику, Жељки Цвијановић и цијелој „репрезентацији“ Републике Српске у БиХ поводом одржавања мисе усташама у Сарајеву.

Република Српска 15.05.2020 | 09:53
Отворено писмо Додику, Жељки Цвијановић и цијелој „репрезентацији“ Српске

Отворено писмо преносимо у цјелини:

„Данас, када Република Аустрија забрањује истицање усташких симбола на њеној територији у мјесту Блајбургу, а Католичка црква у Аустрији забрањује служење мисе погинулим усташама у Другом свјетском рату, обиљежавање ових догађаја пребацује се у Хрватску и Босну и Херцеговину које немају никаква ограничења по том питању. 

Питам српског члана Предсједништва БиХ, осим што је декларативно осудио мису која је најављена у Сарајеву, шта је конкретно на дипломатском плану учинио да се спријечи одржавање те мисе чиме се релативизује сав злочин које су усташе починиле, првенствено над Србима, Јеврејима и Ромима у Другом свјетском рату. Служење мисе злочинцима, између осталих и злогласном Јури Францетићу чија је Црна легија сијала смрт, само отвара простор за нове подјеле и патње. Сјећање на злодјела хрватских усташа је и даље јако. Велика већина становништва Републике Српске води директно поријекло од жртава, не од злочинаца.

Први корак подразумијевао би и постављање питања Вашем блиском пријатељу Драгану Човићу који је, док се то могло, присуствовао комеморацијама у Блајбургу. Ви сте га тада јавно на Радио телевизији Републике Српске правдали ријечима: 'Човић је представник хрватског народа, је ли неко очекивао да он не буде на тим мјестима; и ја будем на мјестима гдје је страдао српски народ...Сматрам да је то у реду пракса, ја не пратим гдје он иде, шта говори у том погледу...То је сасвим логичан рефлекс једног представника хрватског народа.' 

Занима ме господине Додик, како то да сада осуђујете одржавање мисе у Сарајеву, а нисте осуђивали Човићеве одласке у Блајбург? Или је Ваша осуда дошла тек након што се огласио Жељко Комшић, па Ви нисте могли остати нијеми? 

Дипломатске мјере су изостале и од предсједнице Републике Српске. Подсјетићу да је Жељка Цвијановић, 26. априла 2019. године боравила у дипломатској посјети Папи Фрањи у Ватикану, заједно са господином Додиком. Занима ме, госпођо Цвијановић, да ли сте барем покушали да дипломатским путем преко Ватикана обезбиједите неодржавање мисе.

Ово говорим због тога што док год органи неке државе или државне заједнице каква је БиХ, не забране комеморације оних који су починили злочине, једини који има ауторитет над кардиналом Пуљићем је у коначници Папа.

С обзиром на везе са представницима Хрвата у БиХ, прије свега са Драганом Човићем, те очигледно пријатељске везе са Ватиканом, заиста забрињава чињеница да сте као највиши представници српског народа само у једној изјави осудили одржавање мисе. 

Ваше представнике из Републике Српске у заједничким институцијама БиХ називате "репрезентацијом Републике Српске". Шта је та репрезентација конкретно урадила? Ништа! Сви ћуте из ко зна којих разлога. Предсједавајући Савјета министара господин Зоран Тегелтија није ни ријеч рекао, а камо ли направио неки корак како би показао да се Срби никада неће помирити са тим да се изједначавају злочинци и жртве.

Да ли иза свега стоји жеља да се сачува коалиционо партнерство са ХДЗ јер од њихових гласова зависе и ваше функције? Можемо бити политички противници, критиковати једни друге, али око најважнијих националних питања, какво је ово, морамо имати једнак став. 

Подсјећам вас да је ваша обавеза да дјелујете у складу са вашим надлежностима, али и свим расположивим дипломатским и правним средствима. Годпођо Цвијановић, господине Додик, господине Тегелтија и сви представници власти на свим нивоима, имали сте много могућности да јаче дигнете глас против ове мисе, али очигледно нисте хтјели или нисте смјели, то је питање на које вјероватно ни ви не знате одговор.

Осим што се бавите причама о домаћим издајницима, што етикетирате своје политичке противнике, глумите велике Србе, позивам вас да се почнете коначно бавити својим послом на функцијама на које сте изабрани гласовима из Републике Српске, а не гласовима из већинских хрватских кантона ФБиХ.

(БН)