Otvoreno pismo Dodiku, Željki Cvijanović i cijeloj „reprezentaciji“ Srpske

Poslanik PDP u Narodnoj skupštini Republike Srpske Jelena Trivić uputila je otvoreno pismo Miloradu Dodiku, Željki Cvijanović i cijeloj „reprezentaciji“ Republike Srpske u BiH povodom održavanja mise ustašama u Sarajevu.

Republika Srpska 15.05.2020 | 09:53
Otvoreno pismo Dodiku, Željki Cvijanović i cijeloj „reprezentaciji“ Srpske

Otvoreno pismo prenosimo u cjelini:

„Danas, kada Republika Austrija zabranjuje isticanje ustaških simbola na njenoj teritoriji u mjestu Blajburgu, a Кatolička crkva u Austriji zabranjuje služenje mise poginulim ustašama u Drugom svjetskom ratu, obilježavanje ovih događaja prebacuje se u Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu koje nemaju nikakva ograničenja po tom pitanju. 

Pitam srpskog člana Predsjedništva BiH, osim što je deklarativno osudio misu koja je najavljena u Sarajevu, šta je konkretno na diplomatskom planu učinio da se spriječi održavanje te mise čime se relativizuje sav zločin koje su ustaše počinile, prvenstveno nad Srbima, Jevrejima i Romima u Drugom svjetskom ratu. Služenje mise zločincima, između ostalih i zloglasnom Juri Francetiću čija je Crna legija sijala smrt, samo otvara prostor za nove podjele i patnje. Sjećanje na zlodjela hrvatskih ustaša je i dalje jako. Velika većina stanovništva Republike Srpske vodi direktno porijeklo od žrtava, ne od zločinaca.

Prvi korak podrazumijevao bi i postavljanje pitanja Vašem bliskom prijatelju Draganu Čoviću koji je, dok se to moglo, prisustvovao komemoracijama u Blajburgu. Vi ste ga tada javno na Radio televiziji Republike Srpske pravdali riječima: 'Čović je predstavnik hrvatskog naroda, je li neko očekivao da on ne bude na tim mjestima; i ja budem na mjestima gdje je stradao srpski narod...Smatram da je to u redu praksa, ja ne pratim gdje on ide, šta govori u tom pogledu...To je sasvim logičan refleks jednog predstavnika hrvatskog naroda.' 

Zanima me gospodine Dodik, kako to da sada osuđujete održavanje mise u Sarajevu, a niste osuđivali Čovićeve odlaske u Blajburg? Ili je Vaša osuda došla tek nakon što se oglasio Željko Кomšić, pa Vi niste mogli ostati nijemi? 

Diplomatske mjere su izostale i od predsjednice Republike Srpske. Podsjetiću da je Željka Cvijanović, 26. aprila 2019. godine boravila u diplomatskoj posjeti Papi Franji u Vatikanu, zajedno sa gospodinom Dodikom. Zanima me, gospođo Cvijanović, da li ste barem pokušali da diplomatskim putem preko Vatikana obezbijedite neodržavanje mise.

Ovo govorim zbog toga što dok god organi neke države ili državne zajednice kakva je BiH, ne zabrane komemoracije onih koji su počinili zločine, jedini koji ima autoritet nad kardinalom Puljićem je u konačnici Papa.

S obzirom na veze sa predstavnicima Hrvata u BiH, prije svega sa Draganom Čovićem, te očigledno prijateljske veze sa Vatikanom, zaista zabrinjava činjenica da ste kao najviši predstavnici srpskog naroda samo u jednoj izjavi osudili održavanje mise. 

Vaše predstavnike iz Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH nazivate "reprezentacijom Republike Srpske". Šta je ta reprezentacija konkretno uradila? Ništa! Svi ćute iz ko zna kojih razloga. Predsjedavajući Savjeta ministara gospodin Zoran Tegeltija nije ni riječ rekao, a kamo li napravio neki korak kako bi pokazao da se Srbi nikada neće pomiriti sa tim da se izjednačavaju zločinci i žrtve.

Da li iza svega stoji želja da se sačuva koaliciono partnerstvo sa HDZ jer od njihovih glasova zavise i vaše funkcije? Možemo biti politički protivnici, kritikovati jedni druge, ali oko najvažnijih nacionalnih pitanja, kakvo je ovo, moramo imati jednak stav. 

Podsjećam vas da je vaša obaveza da djelujete u skladu sa vašim nadležnostima, ali i svim raspoloživim diplomatskim i pravnim sredstvima. Godpođo Cvijanović, gospodine Dodik, gospodine Tegeltija i svi predstavnici vlasti na svim nivoima, imali ste mnogo mogućnosti da jače dignete glas protiv ove mise, ali očigledno niste htjeli ili niste smjeli, to je pitanje na koje vjerovatno ni vi ne znate odgovor.

Osim što se bavite pričama o domaćim izdajnicima, što etiketirate svoje političke protivnike, glumite velike Srbe, pozivam vas da se počnete konačno baviti svojim poslom na funkcijama na koje ste izabrani glasovima iz Republike Srpske, a ne glasovima iz većinskih hrvatskih kantona FBiH.

(BN)