Могућност појаве тропске ноћи, стиже и сахарски пијесак

Метеоролог Недим Сладић најавио је за вечерас могућност појаве тропске ноћи у Босни и Херцеговини.

Босна и Херцеговина 15.05.2020 | 00:29
Могућност појаве тропске ноћи, стиже и сахарски пијесак

Усљед све израз̌енијег дотока топлијег ваздуха са југозапада, јаких, мјестимиц̌но врло јаких удара вјетра јуз̌ног смјера који се прогнозирају за вец̌ерас и током ноц́и на ц̌етвртак у већем дијелу Босне те повец́ане облац̌ности на хоризонту, створени су услови за спорије охлађивање подлоге те се тиме не искљуц̌ује мјестимично могуц́ност појаве тзв. тропске ноц́и (1), нароц̌ито на с̌ирем подруц̌ју Тузланског кантона, дијела сјевера Босне и југа Херцеговине, с̌то би за подруц̌је Босне било једна од ранијих појава таквог типа ноц́и.

Врло вјероватно је да ц́емо због јуз̌ног вјетра имати и неуобиц̌ајено високе јутарње температуре ваздуха за мај мјесец, које ц́е се у многим крајевима сутра ујутро кретати од 17 до ц̌ак 24 или 25 °Ц.

Поједини високорезолуцијски модели подиз̌у те вриједности на подруц̌ју Семберије и на вис̌е вриједности од 25 °Ц за сутрас̌њи термин у 07:00.

Будући да некад модел не може прецизирати неке ствари, тада се равнате по неким пријашњим догађајима.

У овом случају југо гдје буде израженије би могло имати све карактеристике фена, а самим тим та подручја биће изразито топла. По висини влада топлији ваздух, а данашњи врло топао па и врућ дан биће подлога да се приземље добро загрије.

Када говоримо о сахарском пијеску којег најављујемо уназад три дана и он нам се поново враћа захваљујући врло израженим југозападним висинским струјањем које пристиже на предњој страни циклонске активности која се налази над подручјем Пиринејског полуострва.

Управо тај систем усисава пијесак и шаље га у усмјереном каналу снажним вјетровима на око 5,5 км висине у више слојеве тропосфере.

Самим тим за посљедицу већ према крају радне седмице примијетићемо замућено небо које ће потрајати изгледно све до понедјељка, тако да лимени љубимци и прозори причекају још мало на прање.

(Н1)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

кики

15.05.2020 07:41

Сад нам фали јос само тај арапски пјесак..

ОДГОВОРИТЕ