Mogućnost pojave tropske noći, stiže i saharski pijesak

Meteorolog Nedim Sladić najavio je za večeras mogućnost pojave tropske noći u Bosni i Hercegovini.

Bosna i Hercegovina 15.05.2020 | 00:29
Mogućnost pojave tropske noći, stiže i saharski pijesak

Usljed sve izraženijeg dotoka toplijeg vazduha sa jugozapada, jakih, mjestimično vrlo jakih udara vjetra južnog smjera koji se prognoziraju za večeras i tokom noći na četvrtak u većem dijelu Bosne te povećane oblačnosti na horizontu, stvoreni su uslovi za sporije ohlađivanje podloge te se time ne isključuje mjestimično mogućnost pojave tzv. tropske noći (1), naročito na širem području Tuzlanskog kantona, dijela sjevera Bosne i juga Hercegovine, što bi za područje Bosne bilo jedna od ranijih pojava takvog tipa noći.

Vrlo vjerovatno je da ćemo zbog južnog vjetra imati i neuobičajeno visoke jutarnje temperature vazduha za maj mjesec, koje će se u mnogim krajevima sutra ujutro kretati od 17 do čak 24 ili 25 °C.

Pojedini visokorezolucijski modeli podižu te vrijednosti na području Semberije i na više vrijednosti od 25 °C za sutrašnji termin u 07:00.

Budući da nekad model ne može precizirati neke stvari, tada se ravnate po nekim prijašnjim događajima.

U ovom slučaju jugo gdje bude izraženije bi moglo imati sve karakteristike fena, a samim tim ta područja biće izrazito topla. Po visini vlada topliji vazduh, a današnji vrlo topao pa i vruć dan biće podloga da se prizemlje dobro zagrije.

Kada govorimo o saharskom pijesku kojeg najavljujemo unazad tri dana i on nam se ponovo vraća zahvaljujući vrlo izraženim jugozapadnim visinskim strujanjem koje pristiže na prednjoj strani ciklonske aktivnosti koja se nalazi nad područjem Pirinejskog poluostrva.

Upravo taj sistem usisava pijesak i šalje ga u usmjerenom kanalu snažnim vjetrovima na oko 5,5 km visine u više slojeve troposfere.

Samim tim za posljedicu već prema kraju radne sedmice primijetićemo zamućeno nebo koje će potrajati izgledno sve do ponedjeljka, tako da limeni ljubimci i prozori pričekaju još malo na pranje.

(N1)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

kiki

15.05.2020 09:41

Sad nam fali jos samo taj arapski pjesak..

ODGOVORITE