Ко одређује које истраге водити а које држати у ладици?

- Није непознато и да је Кнежевић био алфа и омега у СИПА-и и за вријеме Станића, али и смијењеног директора Горана Зубца. Како тврде извори Патрије Кнежевић одређује које ће се истраге водити, а које ће смјестити у ладицу док не затребају.

Босна и Херцеговина 14.05.2020 | 07:31
Ко одређује које истраге водити а које држати у ладици?

Од почетка децембра 2019. године Државном агенцијом за истраге и заштиту (СИПА) управља Ђуро Кнежевић, иначе замјеник директора те агенције већ други мандат, након што је дужности директора због истека мандата разријешен Перица Станић. 

Конкурсна процедура за првог човјека СИПА-е је окончана, а приједлог министра сигурности Фахрудина Радончића био је Дарко Ћулум, али због непостојања сагласности о именовању и директора Обавјештајно-сигурносне агенције Османа Мехмедагића ова позиција је још увијек упражњена.

Тражено је да ова два именовања “иду у пакету”, а до тада Кнежевић руководи СИПА-ом, а Мехмедагић ОСА-ом.

Није непознато и да је Кнежевић био алфа и омега у СИПА-и и за вријеме Станића, али и смијењеног директора Горана Зубца. Како тврде извори Патрије Кнежевић одређује које ће се истраге водити, а које ће смјестити у ладицу док не затребају.

Да није ријеч о медијским шпекулацијама, показује и писмо које је ових дана упућено на више адреса Уреду високог представника, Обавјештајно-сигурносној агенцији БиХ, Тужилаштву БиХ, Министарству безбједности БиХ, члану Предсједништва БиХ Жељку Комшићу, државним посланицима Дамиру Арнауту и Саши Магазиновићу.

Аутори писма наводе да Кнежевић у СИПА-и “прави паралелни систем којим у потпуности паралише рад Агенције, и исти криминализује до крајњих граница”.

“Спријечава рад по предметима у договору са неким тужиоцима Тужилаштва БиХ. Замјеник директора Ђуро Кнежевић има завидну криминалну прошлост, за потребе одређених криминално политичких кругова је урушио Државну агенцију за истраге и заштиту и довео је на најнижег нивоа од њеног оснивања па до данас, уз помоћ уцијењених полтрона које је именовао и окупио око себе.

Тако да је Државна агенција за истраге и заштиту постала синоним за корупцију. Зна се да већ годинама, од када је Ђуро Кнежевић у Државној агенцији за истраге и заштиту, нико осим дјеце функционера, политичара и дјеце лица из криминалног миљеа, се у истој не могу запослити, те тако стиче невјероватну моћ да утиче на процесе у другим Агенцијама, да утиче на одлуке Одбора за жалбе полицијских службеника”, наводи се у писму. 

На конкурсе за кадете у СИПА-и некад се јављало и 2.000 кандидата, а у посљедњих неколико наврата тек стотињак. 

Даље се наводи да је свима у Посавском кантону познат профил Кнежевића.

“Тако је познато да никада није уписао нити похађао, а камоли окончао студиј на Факултету саобраћајних наука Свеучилишта у Загребу. У прилог томе да се ради о фалсификованој дипломи достављамо образац личних података, у коме је недвосмислено уписано да Ђуро Кнежевић, у колони стручна спрема има уписано (средња стручна спрема) ССС. Зашто је Кнежевић морао тачно пријавити стручну спрему је тај што су  Хрватској повезени сви системи и не може се лагати као у БиХ”, наводи се. 

Тврдње да Кнежевић има лажну диплому, кажу аутори писма, може провјерити ОСА преко Безбједоносне агенције Хрватске. У писму су наведене и тврдње да је Кнежевић без ваљане дипломе ВСС-а обављао различите функције, као и да има досије у казнено оперативној евиденцији МУП Хрватске.

“Везано за почињену саобраћајну незгоду, управљајући службеним возилом МУП Посавске жупаније и побјегао са лица мјеста, затим је управљао украденим возилом и код себе имао оружје – пиштољ без посједовања оружаног листа, тако да дуго времена није смио ићи у Хрватску. До сада је успјешно скривао наведено. Само да напоменемо да је у Хрватску отишао тек након што је Мато Ј. преко господина Ивице Јарњака, тадашњег министра МУП Хрватске и господина Томе Илића, тадашњег начелника МУП Жупаније Вуковарско – Сријемске, „заледио“ његово процесуирање и кажњавање, али у евиденцијама још постоје подаци о наведеном нису могли бити избрисани”, каже се у писму.

Није јасно, кажу потписници писма, ни како ОСА даје позитивне безбједносне провјере, јер је Обавјештајно сигурносна агенција свог радника Пеју Д. из Оштре Луке, отпустила из службе, након што је добила провјере из Хрватске, гдје је утврђено да исти посједује фалсификовану диплому, те је Пејо Д. и процесуиран због тога.

“Познато је да у Државној агенцији за истраге и заштиту има још најмање 15 фалсификованих диплома, неки од оних који имају фалсификовану диплому су најближи сарадници Кнежевића. Све је то познато у Државној агенцији за истраге и заштиту, али због невјероватног притиска на истражитеље, као и због стања у Тужитељству БиХ, исто се још не износи у јавност, али почело је да цури.

У БиХ постоји листа његових озбиљних кривични радњи, а само неке мање битне су предате у Тужилаштво БиХ (случајеви везани за злоупотрба бившег директора Горана Зубца, незаконито дјеловање, незаконити пријеми), али Кнежевић има 100% заштиту госпође Гордане Тадић по задатку, те се за сада нико не одлучује да то изнутра покрене”, дио су алармантног писма.

(Патриа)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

лудило

14.05.2020 06:08

Особе добро плаћене мимо својих велики плата код криминалаца на власти БиХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

НИШТА НОВО

14.05.2020 07:54

НИШТА БОЉИ НИСУ НИ ОНИ ШТО ИХ ПОСТАВЉАЈУ. ДРУГ ДРУГА И У ВОЈСЦИ НАЂЕ. ЗНА СЕ ШТО СУ ПОСТАВЉЕНИ ДА ЧУВАЈУ ГЛАВЕШИНЕ, ПАПИРЕ САКРИ У СТО ИНАЧЕ ОДЕ СА ФУНКЦИЈЕ. ЗАТО СЕ ТАКВИ КОЈИ ИГРАЈУ КАКО ИМ СЕ СВИРА И ПОСТАВЉАЈУ.

Name

Лоповска Полиција

14.05.2020 06:17

Поставили криминалце да политицаре не дирају јер он никада не би могао имати неку функцију и зато када ставе неког таквог он сав сретан и ради ста му они казу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

14.05.2020 06:28

Хрватска криминална говна,а највеце Гордана Тадиц која стити Цовица и Додика и преко ње и Тегелтије ова два пајтаса управљају Тузилаством,зато су кивни на Уставни Суд БиХ јер тамо немају никаквог приступа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

значи

14.05.2020 06:48

Значи Кнежевић све држи под контролом, Станић, Осмица и Мектић нису ту могли ништа. Звучи доста логично.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добро је рекао господин Мектиц

14.05.2020 07:21

Разваљене институције. Отуда сва толика хајка на њега на све нацине....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аполо 11

14.05.2020 07:31

Имао сам ја ситуацију у фирми када се сви удрузе,радници,пословодје ,возаци,портири и раде ста хоце а власник се једино мозе спасити зестоким отпустањем прво сефова па на низе. Тако је у БиХ. Сви су као један и Правосудје,полиција,функционери,инспекције и они никад неце покренут какве промјене.Рецимо ,ко да дигне руку да се несто промјени,вецина су они и само дзабе трабуњамо док им недодијемо и похапсе нас,ко кад им је Давор код Боске додијо. Ста се десило?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

14.05.2020 07:51

Кадија те тужи, кадија ти суди

Name

Борис

14.05.2020 07:50

Као и увјек СВЕ ЛЕГАЛНО И ПО ЗАКОНУ, А КРИМИНАЦИ И ДАЉЕ УПРАВЉАЈУ ДРЖАВОМ. То је нама наша борба дала. Није народ гинуо за џабе :-(

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пељески Мост

14.05.2020 07:53

Преко воде до слободе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одлуке?

14.05.2020 08:51

Формално, одлуке доносе надлезни, неформално, одлуке доносе сотоне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Запосљавање

14.05.2020 08:54

Ово је истина да се у СИПА-у ухљебљавају дјеце (са приватним и неадекватним струкама) политицара или њихове родбине, пријатеља и ортака. Сто је јос залосније запосљавају се и богата дјеца која су дубоко загазила са криминалом и дрогом. Нека мало новинари истразују, а не само преузимају вијести

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дипл. економиста 1984-1988

14.05.2020 09:46

Није забрањено се запослити са приватним факултетом. Двије моје кћерке студирају на приватном факултету. Сви састављамо крај са крајем да то истрпимо. Друго је запошљавање преко везе, али мораш да разумијеш да у овом тренутку 70% студената на приватним факултетима.

Name

Криминал и политика

14.05.2020 09:09

Јадна и биједна је држава у којој овакве фаце управљају најважнијим структурама..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ББ

14.05.2020 09:31

Завршио саобраћајни факултет, па та особа не може имати знање, ни свијест о СИПИ као институцији, а очигледно је да ни савјести нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

14.05.2020 10:06

Додиг, бакир и цовиц одређују ко ће бити процесуиран, а ко неће, а за све, народ је глуп и крив.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сваки дан

14.05.2020 10:20

Све боље од бољег. Куда плови овај брод?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србислава

14.05.2020 11:28

Све је сигурно тачно,а за Осмицу и његову диплому и послове... И то је занимљиво.Јадно је то све..

ОДГОВОРИТЕ