Ko određuje koje istrage voditi a koje držati u ladici?

- Nije nepoznato i da je Knežević bio alfa i omega u SIPA-i i za vrijeme Stanića, ali i smijenjenog direktora Gorana Zubca. Kako tvrde izvori Patrije Knežević određuje koje će se istrage voditi, a koje će smjestiti u ladicu dok ne zatrebaju.

Bosna i Hercegovina 14.05.2020 | 07:31
Ko određuje koje istrage voditi a koje držati u ladici?

Od početka decembra 2019. godine Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA) upravlja Đuro Knežević, inače zamjenik direktora te agencije već drugi mandat, nakon što je dužnosti direktora zbog isteka mandata razriješen Perica Stanić. 

Konkursna procedura za prvog čovjeka SIPA-e je okončana, a prijedlog ministra sigurnosti Fahrudina Radončića bio je Darko Ćulum, ali zbog nepostojanja saglasnosti o imenovanju i direktora Obavještajno-sigurnosne agencije Osmana Mehmedagića ova pozicija je još uvijek upražnjena.

Traženo je da ova dva imenovanja “idu u paketu”, a do tada Knežević rukovodi SIPA-om, a Mehmedagić OSA-om.

Nije nepoznato i da je Knežević bio alfa i omega u SIPA-i i za vrijeme Stanića, ali i smijenjenog direktora Gorana Zubca. Kako tvrde izvori Patrije Knežević određuje koje će se istrage voditi, a koje će smjestiti u ladicu dok ne zatrebaju.

Da nije riječ o medijskim špekulacijama, pokazuje i pismo koje je ovih dana upućeno na više adresa Uredu visokog predstavnika, Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH, Tužilaštvu BiH, Ministarstvu bezbjednosti BiH, članu Predsjedništva BiH Željku Komšiću, državnim poslanicima Damiru Arnautu i Saši Magazinoviću.

Autori pisma navode da Knežević u SIPA-i “pravi paralelni sistem kojim u potpunosti parališe rad Agencije, i isti kriminalizuje do krajnjih granica”.

“Spriječava rad po predmetima u dogovoru sa nekim tužiocima Tužilaštva BiH. Zamjenik direktora Đuro Knežević ima zavidnu kriminalnu prošlost, za potrebe određenih kriminalno političkih krugova je urušio Državnu agenciju za istrage i zaštitu i doveo je na najnižeg nivoa od njenog osnivanja pa do danas, uz pomoć ucijenjenih poltrona koje je imenovao i okupio oko sebe.

Tako da je Državna agencija za istrage i zaštitu postala sinonim za korupciju. Zna se da već godinama, od kada je Đuro Knežević u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu, niko osim djece funkcionera, političara i djece lica iz kriminalnog miljea, se u istoj ne mogu zaposliti, te tako stiče nevjerovatnu moć da utiče na procese u drugim Agencijama, da utiče na odluke Odbora za žalbe policijskih službenika”, navodi se u pismu. 

Na konkurse za kadete u SIPA-i nekad se javljalo i 2.000 kandidata, a u posljednjih nekoliko navrata tek stotinjak. 

Dalje se navodi da je svima u Posavskom kantonu poznat profil Kneževića.

“Tako je poznato da nikada nije upisao niti pohađao, a kamoli okončao studij na Fakultetu saobraćajnih nauka Sveučilišta u Zagrebu. U prilog tome da se radi o falsifikovanoj diplomi dostavljamo obrazac ličnih podataka, u kome je nedvosmisleno upisano da Đuro Knežević, u koloni stručna sprema ima upisano (srednja stručna sprema) SSS. Zašto je Knežević morao tačno prijaviti stručnu spremu je taj što su  Hrvatskoj povezeni svi sistemi i ne može se lagati kao u BiH”, navodi se. 

Tvrdnje da Knežević ima lažnu diplomu, kažu autori pisma, može provjeriti OSA preko Bezbjedonosne agencije Hrvatske. U pismu su navedene i tvrdnje da je Knežević bez valjane diplome VSS-a obavljao različite funkcije, kao i da ima dosije u kazneno operativnoj evidenciji MUP Hrvatske.

“Vezano za počinjenu saobraćajnu nezgodu, upravljajući službenim vozilom MUP Posavske županije i pobjegao sa lica mjesta, zatim je upravljao ukradenim vozilom i kod sebe imao oružje – pištolj bez posjedovanja oružanog lista, tako da dugo vremena nije smio ići u Hrvatsku. Do sada je uspješno skrivao navedeno. Samo da napomenemo da je u Hrvatsku otišao tek nakon što je Mato J. preko gospodina Ivice Jarnjaka, tadašnjeg ministra MUP Hrvatske i gospodina Tome Ilića, tadašnjeg načelnika MUP Županije Vukovarsko – Srijemske, „zaledio“ njegovo procesuiranje i kažnjavanje, ali u evidencijama još postoje podaci o navedenom nisu mogli biti izbrisani”, kaže se u pismu.

Nije jasno, kažu potpisnici pisma, ni kako OSA daje pozitivne bezbjednosne provjere, jer je Obavještajno sigurnosna agencija svog radnika Peju D. iz Oštre Luke, otpustila iz službe, nakon što je dobila provjere iz Hrvatske, gdje je utvrđeno da isti posjeduje falsifikovanu diplomu, te je Pejo D. i procesuiran zbog toga.

“Poznato je da u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu ima još najmanje 15 falsifikovanih diploma, neki od onih koji imaju falsifikovanu diplomu su najbliži saradnici Kneževića. Sve je to poznato u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu, ali zbog nevjerovatnog pritiska na istražitelje, kao i zbog stanja u Tužiteljstvu BiH, isto se još ne iznosi u javnost, ali počelo je da curi.

U BiH postoji lista njegovih ozbiljnih krivični radnji, a samo neke manje bitne su predate u Tužilaštvo BiH (slučajevi vezani za zloupotrba bivšeg direktora Gorana Zubca, nezakonito djelovanje, nezakoniti prijemi), ali Knežević ima 100% zaštitu gospođe Gordane Tadić po zadatku, te se za sada niko ne odlučuje da to iznutra pokrene”, dio su alarmantnog pisma.

(Patria)

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

ludilo

14.05.2020 06:08

Osobe dobro plaćene mimo svojih veliki plata kod kriminalaca na vlasti BiH

ODGOVORITE
Name

NIŠTA NOVO

14.05.2020 07:54

NIŠTA BOLJI NISU NI ONI ŠTO IH POSTAVLJAJU. DRUG DRUGA I U VOJSCI NAĐE. ZNA SE ŠTO SU POSTAVLJENI DA ČUVAJU GLAVEŠINE, PAPIRE SAKRI U STO INAČE ODE SA FUNKCIJE. ZATO SE TAKVI KOJI IGRAJU KAKO IM SE SVIRA I POSTAVLJAJU.

Name

Lopovska Policija

14.05.2020 06:17

Postavili kriminalce da politicare ne diraju jer on nikada ne bi mogao imati neku funkciju i zato kada stave nekog takvog on sav sretan i radi sta mu oni kazu.

ODGOVORITE
Name

Zoki

14.05.2020 06:28

Hrvatska kriminalna govna,a najvece Gordana Tadic koja stiti Covica i Dodika i preko nje i Tegeltije ova dva pajtasa upravljaju Tuzilastvom,zato su kivni na Ustavni Sud BiH jer tamo nemaju nikakvog pristupa.

ODGOVORITE
Name

znači

14.05.2020 06:48

Znači Knežević sve drži pod kontrolom, Stanić, Osmica i Mektić nisu tu mogli ništa. Zvuči dosta logično.

ODGOVORITE
Name

Dobro je rekao gospodin Mektic

14.05.2020 07:21

Razvaljene institucije. Otuda sva tolika hajka na njega na sve nacine....

ODGOVORITE
Name

Apolo 11

14.05.2020 07:31

Imao sam ja situaciju u firmi kada se svi udruze,radnici,poslovodje ,vozaci,portiri i rade sta hoce a vlasnik se jedino moze spasiti zestokim otpustanjem prvo sefova pa na nize. Tako je u BiH. Svi su kao jedan i Pravosudje,policija,funkcioneri,inspekcije i oni nikad nece pokrenut kakve promjene.Recimo ,ko da digne ruku da se nesto promjeni,vecina su oni i samo dzabe trabunjamo dok im nedodijemo i pohapse nas,ko kad im je Davor kod Boske dodijo. Sta se desilo?

ODGOVORITE
Name

Boris

14.05.2020 07:51

Kadija te tuži, kadija ti sudi

Name

Boris

14.05.2020 07:50

Kao i uvjek SVE LEGALNO I PO ZAKONU, A KRIMINACI I DALJE UPRAVLJAJU DRŽAVOM. To je nama naša borba dala. Nije narod ginuo za džabe :-(

ODGOVORITE
Name

Peljeski Most

14.05.2020 07:53

Preko vode do slobode!

ODGOVORITE
Name

Odluke?

14.05.2020 08:51

Formalno, odluke donose nadlezni, neformalno, odluke donose sotone.

ODGOVORITE
Name

Zaposljavanje

14.05.2020 08:54

Ovo je istina da se u SIPA-u uhljebljavaju djece (sa privatnim i neadekvatnim strukama) politicara ili njihove rodbine, prijatelja i ortaka. Sto je jos zalosnije zaposljavaju se i bogata djeca koja su duboko zagazila sa kriminalom i drogom. Neka malo novinari istrazuju, a ne samo preuzimaju vijesti

ODGOVORITE
Name

Dipl. ekonomista 1984-1988

14.05.2020 09:46

Nije zabranjeno se zaposliti sa privatnim fakultetom. Dvije moje kćerke studiraju na privatnom fakultetu. Svi sastavljamo kraj sa krajem da to istrpimo. Drugo je zapošljavanje preko veze, ali moraš da razumiješ da u ovom trenutku 70% studenata na privatnim fakultetima.

Name

Kriminal i politika

14.05.2020 09:09

Jadna i bijedna je država u kojoj ovakve face upravljaju najvažnijim strukturama..

ODGOVORITE
Name

BB

14.05.2020 09:31

Završio saobraćajni fakultet, pa ta osoba ne može imati znanje, ni svijest o SIPI kao instituciji, a očigledno je da ni savjesti nema.

ODGOVORITE
Name

Boki

14.05.2020 10:06

Dodig, bakir i covic određuju ko će biti procesuiran, a ko neće, a za sve, narod je glup i kriv.

ODGOVORITE
Name

Svaki dan

14.05.2020 10:20

Sve bolje od boljeg. Kuda plovi ovaj brod?

ODGOVORITE
Name

Србислава

14.05.2020 11:28

Све је сигурно тачно,а за Осмицу и његову диплому и послове... И то је занимљиво.Јадно је то све..

ODGOVORITE