Бањалука: Адвокат тражи поступак против полицајца

Након што су из Полицијске управе Бањалука данас демантовали наводе из прилога БН телевзије, да полицајац из ове Полицијске управе није носио маску на прописан начин када је легитимисао и казнио адвоката Дарка Кременовића, као и да нису запримили Кременовићев поднесак за приједлог о покретању дисциплинског поступка против наведеног полицајца, реаговао је и бањалучки адвокат.

Република Српска 13.05.2020 | 16:29
Бањалука: Адвокат тражи поступак против полицајца

Из Полицијске управе Бања Лука стигла је експресна реакција након што је БН телевизија објавила информацију да је један од полицајаца носио заштитну маску на непрописан начин, током легитимисања адвоката Дарка Кременовића. 

„Полицијски службеник Полицијске управе Бања Лука Милош Лакић којег су директно прозвали Кременовић и БНТВ да наводно „није носио маску  на правилан начин“, правилно је  користио заштитну опрему о чему свједоче и лица која су се затекла на лицу мјеста, у вријеме контроле Дарка Кременовића, а која су такође преходно контролисана од стране полицијске патроле у којој је био Лакић“, наводи се у саопштењу Полицијске управе Бања Лука.

Из ПУ тврде и да нису запримили представку од стране адвоката Кременовића. Међутим Кременовић каже да је представку послао јуче путем поште, па да постоји вјероватноћа да током тог дана није достављена на адресу МУП-а РС.

У представци која је у посједу БН телевизије, коју је потписао и послао Дарко Кременовић видљиво је да је она послата 12. маја ове године.  

У њој се појашњава на који начин је полицијски службеник носио маску и тиме директно угрозио, не само себе већ и грађане. На самом крају поднесене представке пише и име свједока који се на лицу мјеста нашао као случајни пролазник, а за кога је Кременовић предложио да буде саслушан на све околности. 

Међутим, судећи по саопштењу из ПУ Бањалука, случај је закључен, а полицајац није крив.

„То што су они утврдили да је он носио маску, то је у мојој досадашњој пракси невиђено, а адвокатски посао радим више од 15 година. И да су они за један дан успјели провести дисциплински поступак, саслушати свједоке, то је мени нечувено. Они нису провели уопште било какав поступак, нису утврдили одговорност, а већ су рекли да он није одговоран. Значи сад је беспредметна било чија пријава, зато што је МУП већ изашао и рекао да он није одговоран и да је све носио у складу са законом“, каже Кременовић.

Да ли је Полицијска управа Бања Лука уопште спровела поступак? На који начин су утврдили да је полицијски службеник правилно носио маску? Да ли је узалудан Кременовићев поднесак у коме тражи да се испитају све чињенице у овом случају и покретање дисциплинског поступка?

На ова питања из ПУ Бања Лука одговарају да су на основу прикупљених доказа утврдили да је полицијски службених Милош Лакић правилно носио заштитну опрему приликом обављања службених радњи.

Адвокат Дарко Кременовић поново поручује да су очигледно ствари прејудициране и пита када је поступак спроведен? 

„То вам је буквално замислите да изађе сада предсједник суда и каже да неко није крив за убиство. Чему онда суд? Шта ће се утврђивати у поступку, ако је неко већ утврдио да тај неко није крив, а поступак није ни проведен“, каже адвокат Дарко Кременовић.

Није нам одговорено ни на питање зашто нису саслушана сва лица која су се затекла на мјесту догађаја. Како ствари стоје, ПУ Бања Лука свједоци које они имају били су довољни. 

„Како знају? Када су саслушали те свједоке? Гдје су им ти свједоци? Како знају шта ће им ти свједоци рећи? Значи да су свједоке контактирали раније или телефоном што је недозвољено и незаконито. У којем поступку су ти свједоци саслушани? Свједоци се само могу саслушати у поступку, да ли је то дисциплински или прекршајни, кривични или било који други поступак и мора се омогућити странкама да те свједоке саслушају. Значи начело контрадикторности“, наглашава Кременовић.

Да приче како припадници полиције не носе маске на прописан начин на јавним површинама нису измишљотине, доказује и саопштење из ПУ Бања Лука у коме се наводи да ће ова управа утврдити одговорност и спровести унутрашњи поступак против полицијског службеника, а у вези са јавним сазнањима да исти није на правилан начин користио заштитну маску приликом свог рада, а о чему свједочи фотографија која се појавила у појединим медијима.

 

БН ТВ

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Рале

13.05.2020 14:48

Ти си херој и бори се против зла, а сиротиња само цити као да им никад боље није било.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

13.05.2020 16:24

Маске не служе ничему, то свак зна, те према томе, ту нико није крив.

Name

дарwин

13.05.2020 17:06

Врана врани не изкљује оци

Name

Миркан

14.05.2020 09:09

Ако је ово херој и ако се он бори против зла и неправде,е тек смо онда најебали.

Name

Мрем

13.05.2020 14:56

Адвокат Кременовиц хахахахаха.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

13.05.2020 15:11

Гос.Кременовичу подршка Вам то је произведено у кухињи лукашенка беликог силеђије али све че се наплатити с каматом и режим је био стаљин,чаушеску тито па сад је све 210 под црном земљом наздравље

Name

Милиционар

13.05.2020 15:23

Па нико не може радити у саобраћајној полицији ако нема дебелу штелу и наравно да дио колача даје шефу а у Б. Луци и у саоб полицији се зна ко је тренутно шеф....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свашта

13.05.2020 15:34

Па ко каже да је проведен поступак, кад није ни запримљена пријава од било кога. Прилог БН и на основу тога позвани свједоци испитани да би се демантовао прилог. А ако је овај адвокат а лупета о унакрсном испитивању свједока у дидц. поступку ради начела контрадикторнодти онда га ја питам о ком он праву прича. Човјек пореди кривично дјело убиства са дисциплинским поступком.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре сваста

13.05.2020 16:31

Па како знају да је полицајац носио маску ако нису провели поступак? Мозда видовита Зорка ради у МУП-у?

Name

луx

13.05.2020 15:53

Ово ће јако тешко ићи јер је тешко пронаћи доказе да је полицајац носио маску на погрешан начин или да је није носио уопште. Проблем је у томе што је донијет закон по коме је забрањено снимање полициских службеника. Тада се десио врхунац полициске репресије у Републици Српској јер овакав закон ријетко гдје постоји у свијету, или постоји у земљама са диктаторским режимом и зна се са каквим мотивом је донесен. Када је донесен опозиција и медији морали су бити активнији. Колико видим опозиција иде на то да ће се народ пробудити и почети да кажњава на изборима. Не бих рекао да је ова тактика лоша али она сама од себе неће бити од користи. Страначка тијела опозиционих странака треба да се састану и донесу план заједничког дијеловања, много тога може да се уради ако се ради паметно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Врло јак закон

13.05.2020 17:10

Као што видите, неко је снимио полицајца, а сада нека МУП тражи ко. Тај закон је мртав у пракси и немогуће је било кога ухватити по његовом основу, осим ако тај сам не призна.

Name

ре: Врло јак закон

14.05.2020 06:26

Има ту један проблем, а тога је свјестан и адвокат: Доказ прибављен противзаконито није валидан доказ на суду! Тако ће завршити и тај снимак на суду...

Name

Хаха глупост

13.05.2020 16:41

Обицни полицајац р.с сто има само средњу сколу бори се са адвокатем сто има факултет али јос мало могу то да раде имају поздрав од станивуковица и игор радоциц цао СНАД цаоооооооооооооо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глок

13.05.2020 17:30

Браво Дарко

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бели

13.05.2020 21:10

Коме браво? Па овај дебил је пандурски цовјек, он заступа и брани све кримосе из полиције.

Name

Маx

13.05.2020 23:23

Нек кум ти стевандиц ријеси да не плацас

ОДГОВОРИТЕ
Name

Биг

14.05.2020 08:34

Управо тако. Натовариосе се се на леђа неком прасинару који само извршава наредбе, а брани ликове као што је онај Дубравко Кременовиц. Па он заступа и Лукаца и Карана у спору против Драгицевица.