Banjaluka: Advokat traži postupak protiv policajca

Nakon što su iz Policijske uprave Banjaluka danas demantovali navode iz priloga BN televzije, da policajac iz ove Policijske uprave nije nosio masku na propisan način kada je legitimisao i kaznio advokata Darka Kremenovića, kao i da nisu zaprimili Kremenovićev podnesak za prijedlog o pokretanju disciplinskog postupka protiv navedenog policajca, reagovao je i banjalučki advokat.

Republika Srpska 13.05.2020 | 16:29
Banjaluka: Advokat traži postupak protiv policajca

Iz Policijske uprave Banja Luka stigla je ekspresna reakcija nakon što je BN televizija objavila informaciju da je jedan od policajaca nosio zaštitnu masku na nepropisan način, tokom legitimisanja advokata Darka Kremenovića. 

„Policijski službenik Policijske uprave Banja Luka Miloš Lakić kojeg su direktno prozvali Kremenović i BNTV da navodno „nije nosio masku  na pravilan način“, pravilno je  koristio zaštitnu opremu o čemu svjedoče i lica koja su se zatekla na licu mjesta, u vrijeme kontrole Darka Kremenovića, a koja su takođe prehodno kontrolisana od strane policijske patrole u kojoj je bio Lakić“, navodi se u saopštenju Policijske uprave Banja Luka.

Iz PU tvrde i da nisu zaprimili predstavku od strane advokata Kremenovića. Međutim Kremenović kaže da je predstavku poslao juče putem pošte, pa da postoji vjerovatnoća da tokom tog dana nije dostavljena na adresu MUP-a RS.

U predstavci koja je u posjedu BN televizije, koju je potpisao i poslao Darko Kremenović vidljivo je da je ona poslata 12. maja ove godine.  

U njoj se pojašnjava na koji način je policijski službenik nosio masku i time direktno ugrozio, ne samo sebe već i građane. Na samom kraju podnesene predstavke piše i ime svjedoka koji se na licu mjesta našao kao slučajni prolaznik, a za koga je Kremenović predložio da bude saslušan na sve okolnosti. 

Međutim, sudeći po saopštenju iz PU Banjaluka, slučaj je zaključen, a policajac nije kriv.

„To što su oni utvrdili da je on nosio masku, to je u mojoj dosadašnjoj praksi neviđeno, a advokatski posao radim više od 15 godina. I da su oni za jedan dan uspjeli provesti disciplinski postupak, saslušati svjedoke, to je meni nečuveno. Oni nisu proveli uopšte bilo kakav postupak, nisu utvrdili odgovornost, a već su rekli da on nije odgovoran. Znači sad je bespredmetna bilo čija prijava, zato što je MUP već izašao i rekao da on nije odgovoran i da je sve nosio u skladu sa zakonom“, kaže Kremenović.

Da li je Policijska uprava Banja Luka uopšte sprovela postupak? Na koji način su utvrdili da je policijski službenik pravilno nosio masku? Da li je uzaludan Kremenovićev podnesak u kome traži da se ispitaju sve činjenice u ovom slučaju i pokretanje disciplinskog postupka?

Na ova pitanja iz PU Banja Luka odgovaraju da su na osnovu prikupljenih dokaza utvrdili da je policijski službenih Miloš Lakić pravilno nosio zaštitnu opremu prilikom obavljanja službenih radnji.

Advokat Darko Kremenović ponovo poručuje da su očigledno stvari prejudicirane i pita kada je postupak sproveden? 

„To vam je bukvalno zamislite da izađe sada predsjednik suda i kaže da neko nije kriv za ubistvo. Čemu onda sud? Šta će se utvrđivati u postupku, ako je neko već utvrdio da taj neko nije kriv, a postupak nije ni proveden“, kaže advokat Darko Kremenović.

Nije nam odgovoreno ni na pitanje zašto nisu saslušana sva lica koja su se zatekla na mjestu događaja. Kako stvari stoje, PU Banja Luka svjedoci koje oni imaju bili su dovoljni. 

„Kako znaju? Kada su saslušali te svjedoke? Gdje su im ti svjedoci? Kako znaju šta će im ti svjedoci reći? Znači da su svjedoke kontaktirali ranije ili telefonom što je nedozvoljeno i nezakonito. U kojem postupku su ti svjedoci saslušani? Svjedoci se samo mogu saslušati u postupku, da li je to disciplinski ili prekršajni, krivični ili bilo koji drugi postupak i mora se omogućiti strankama da te svjedoke saslušaju. Znači načelo kontradiktornosti“, naglašava Kremenović.

Da priče kako pripadnici policije ne nose maske na propisan način na javnim površinama nisu izmišljotine, dokazuje i saopštenje iz PU Banja Luka u kome se navodi da će ova uprava utvrditi odgovornost i sprovesti unutrašnji postupak protiv policijskog službenika, a u vezi sa javnim saznanjima da isti nije na pravilan način koristio zaštitnu masku prilikom svog rada, a o čemu svjedoči fotografija koja se pojavila u pojedinim medijima.

 

BN TV

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

Rale

13.05.2020 14:48

Ti si heroj i bori se protiv zla, a sirotinja samo citi kao da im nikad bolje nije bilo.

ODGOVORITE
Name

Skeptik

13.05.2020 16:24

Maske ne služe ničemu, to svak zna, te prema tome, tu niko nije kriv.

Name

darwin

13.05.2020 17:06

Vrana vrani ne izkljuje oci

Name

Mirkan

14.05.2020 09:09

Ako je ovo heroj i ako se on bori protiv zla i nepravde,e tek smo onda najebali.

Name

Mrem

13.05.2020 14:56

Advokat Kremenovic hahahahaha.

ODGOVORITE
Name

Mile

13.05.2020 15:11

Gos.Kremenoviču podrška Vam to je proizvedeno u kuhinji lukašenka belikog sileđije ali sve če se naplatiti s kamatom i režim je bio staljin,čaušesku tito pa sad je sve 210 pod crnom zemljom nazdravlje

Name

Milicionar

13.05.2020 15:23

Pa niko ne može raditi u saobraćajnoj policiji ako nema debelu štelu i naravno da dio kolača daje šefu a u B. Luci i u saob policiji se zna ko je trenutno šef....

ODGOVORITE
Name

Svašta

13.05.2020 15:34

Pa ko kaže da je proveden postupak, kad nije ni zaprimljena prijava od bilo koga. Prilog BN i na osnovu toga pozvani svjedoci ispitani da bi se demantovao prilog. A ako je ovaj advokat a lupeta o unakrsnom ispitivanju svjedoka u didc. postupku radi načela kontradiktornodti onda ga ja pitam o kom on pravu priča. Čovjek poredi krivično djelo ubistva sa disciplinskim postupkom.

ODGOVORITE
Name

Re svasta

13.05.2020 16:31

Pa kako znaju da je policajac nosio masku ako nisu proveli postupak? Mozda vidovita Zorka radi u MUP-u?

Name

lux

13.05.2020 15:53

Ovo će jako teško ići jer je teško pronaći dokaze da je policajac nosio masku na pogrešan način ili da je nije nosio uopšte. Problem je u tome što je donijet zakon po kome je zabranjeno snimanje policiskih službenika. Tada se desio vrhunac policiske represije u Republici Srpskoj jer ovakav zakon rijetko gdje postoji u svijetu, ili postoji u zemljama sa diktatorskim režimom i zna se sa kakvim motivom je donesen. Kada je donesen opozicija i mediji morali su biti aktivniji. Koliko vidim opozicija ide na to da će se narod probuditi i početi da kažnjava na izborima. Ne bih rekao da je ova taktika loša ali ona sama od sebe neće biti od koristi. Stranačka tijela opozicionih stranaka treba da se sastanu i donesu plan zajedničkog dijelovanja, mnogo toga može da se uradi ako se radi pametno.

ODGOVORITE
Name

Vrlo jak zakon

13.05.2020 17:10

Kao što vidite, neko je snimio policajca, a sada neka MUP traži ko. Taj zakon je mrtav u praksi i nemoguće je bilo koga uhvatiti po njegovom osnovu, osim ako taj sam ne prizna.

Name

re: Vrlo jak zakon

14.05.2020 06:26

Ima tu jedan problem, a toga je svjestan i advokat: Dokaz pribavljen protivzakonito nije validan dokaz na sudu! Tako će završiti i taj snimak na sudu...

Name

Haha glupost

13.05.2020 16:41

Obicni policajac r.s sto ima samo srednju skolu bori se sa advokatem sto ima fakultet ali jos malo mogu to da rade imaju pozdrav od stanivukovica i igor radocic cao SNAD caoooooooooooooo

ODGOVORITE
Name

Glok

13.05.2020 17:30

Bravo Darko

ODGOVORITE
Name

Beli

13.05.2020 21:10

Kome bravo? Pa ovaj debil je pandurski covjek, on zastupa i brani sve krimose iz policije.

Name

Max

13.05.2020 23:23

Nek kum ti stevandic rijesi da ne placas

ODGOVORITE
Name

Big

14.05.2020 08:34

Upravo tako. Natovariose se se na leđa nekom prasinaru koji samo izvršava naredbe, a brani likove kao što je onaj Dubravko Kremenovic. Pa on zastupa i Lukaca i Karana u sporu protiv Dragicevica.