Нелсон: Борба против корупције и владавина права најважнији задатак за БиХ

"...Борба против корупције и промоција владавине права јесу и даље најважнији задатак за БиХ – то је егзистенцијално питање за Босну и Херцеговину", нагласио је амерички амбасадор у БиХ Ерик Нелсон.

Босна и Херцеговина 13.05.2020 | 11:50
Нелсон: Борба против корупције и владавина права најважнији задатак за БиХ

"Пут БиХ ка чланству у НАТО је циљ који има подршку САД. Међутим, ово је дугорочни циљ, а ми тренутно нисмо фокусирани на питање чланства у НАТО савезу које доводи до политичких тензија у БиХ. Фокусирани смо на рад са партнерима да бисмо ојачали одбрану и сигурност БиХ и помогли јој да постане бољи партнер НАТО и САД", казао је у интервјуу порталу Српскаинфо амерички амбасадор у БиХ Ерик Нелсон.

Он наглашава да је "Програм реформи" документ у којем су наведене кључне реформе на које БиХ треба да се фокусира на свом даљем путу ка евроатлантским интеграцијама, укључујући реформу одбране.

"Један од највреднијих дијелова овог документа је побољшање сарадње и партнерства између БиХ и Алијансе", каза  – погледајте само помоћ коју је НАТО пружио грађанима у цијелој БиХ током ове пандемије.

Што се тиче активације Плана за чланство у НАТО (МАП), Нилсон је рекао да је БиХ позвана да учествује у том Плану 2010. године и од тада до данас има статус учесника.

Он тврди да је улога Америке непромијењена када је у питању простор западног Балкана.

"Наша посвећеност БиХ је непромијењена. Уложили смо пуно у мир и сигурност у региону и нисмо вољни гледати да се то оспорава. Сједињене Државе желе јаку, просперитетну БиХ интегрисану у институције Запада. Због тога, борба против корупције и промоција владавине права јесу и даље најважнији задатак за БиХ – то је егзистенцијално питање за Босну и Херцеговину", казао је Нелсон, додајући да нарочито током ове пандемије када корупција може значити губитак људских живота.

"У овој земљи потребан је доказ да се сви сегменти друштва и сви нивои власти боре против корупције, а грађанима треба показати да корумпирани појединци бивају санкционисани за своја недјела", казао је амерички амбасадор у БиХ.

По њему, и даље је од кључне важности да политичари раде на јачању, а не на слабљењу, институција и закона битних за борбу против криминала.

"Ово подразумијева независност правосуђа у БиХ – политичари имају приступ именовањима на правосудне функције, а повезани су и са неким судијама и тужиоцима. Међутим, потребно је такође да правосуђе призна да, колико треба да буде независно, толико мора бити и одговорно према јавности у чијој је служби. Штета је што, на примјер, за судије у БиХ тренутно не постоји систем провјере њихових имовинских картона", казао је Нелсон.

Према његовим ријечима, има неколико добрих партнера за борбу против корупције – невладине организације, храбри новинари ...

"Подржавамо и наставићемо подржавати институције које су професионалне, ослобођене политичког утицаја и спремне да рјешавају проблем корупције. Али, у томе ће се успјети само ако цивилно друштво, медији и грађани буду захтијевали поштен систем који кажњава корупцију, а подржава оне професионалце који свој посао желе радити коректно", казао је Нелсон.

Упитан када би га неко из администрације Вашингтона питао за мишљење око могућег укидања санкција Милораду Додику, шта би одговорио, Нелсон каже да то није питање на које он може дати одговор.

"Санкције и подизање санкција су резултат консултација између различитих агенција Владе САД које трају мјесецима, и никада се не подижу олако. Милорад Додик је санкционисан због противљења Уставном суду Босне и Херцеговине, нарушавања владавине права, и због тога што представља значајну пријетњу примјени Дејтонског споразума", казао је Нелсон.

Он каже да санкције Додику нису олако ни наметнуте и не постоји никакав одређени рок за њихово преиспитивање, нити посебни услови који би довели до њиховог подизања.

"Да би нечије име било скинуто са листе, потребна је дуга и независна административна ревизија у складу са прописима, а све то није предметом јавне дискусије", рекао је амерички амбасадор у БиХ.

(БН)

Коментари / 42

Оставите коментар
Name

Владари x3

13.05.2020 10:22

Како да се боримо сами против себе? Значи иде борба "Давитељ против давитеља"????

ОДГОВОРИТЕ
Name

О

13.05.2020 10:48

Како тузиоци и судије са политицарима криминалцима увезана криминална хоботница повезана са тајкунима нивопеценим богатасима који од рата до данас пљацкају израбљују изивљавају се на народу покуповали један другом продајуци тудју имовину отимацине злоупотребе свега институција полозаја а вивнемозете њих стрпати у затворевма дај све знате и гледате па до кад!???? Избири се купују гласацка масинеријаа уцијењена радним мјестом егзистенцијом застрасивањем рекет а ви нема закона за судије и тугиоце провјера имовине авони поткивају ли поткивају обезбедили све до деветог кољена мафија козтааа нистрааа!!!!балканскаа!а ви гледате не реагујете!!нема закона !ма дај!народу треба помоцва не политицарима и криминалниј хоботнуци !!!од рата увезаној!!на свим нивоима власти !у свим партијама и позиције и опозиције !!!багра увезана!!

Name

Скептик

13.05.2020 10:55

Корупција је друштвено уређење у БиХ и РС.

Name

13.05.2020 10:57

Ви сте довели овога на власт. Сада га водите себи. Све је испунио сто сте од њега тразили. Продао вам је Јасеновацку градју,потписао за нато,ојадио овај народ,раселио,опљацкао....ста хоцете висе?

Name

Боб

13.05.2020 11:23

Ко је сада овај,бољи је хојт ли И кормак

Name

грађанин

13.05.2020 11:35

грађани РС који су незадовољни требају бунтом мењати режим, а не неко са стране.

Name

075

13.05.2020 11:42

Па ви их господине држите на власти вашим кредитима, њих тзв наше националне поглавице.

Name

Нада

13.05.2020 12:29

Не смије нико гласно да каже да је против система. Људима се пријети отказима. Ми смо дали лоповима слободу за коју су се наши преци борили. Ми нисмо слободан народ.

Name

Милос

13.05.2020 12:34

Градјани оцекују да дрзава и њени правосудни органи профукционису. Ови лопови це красти све док се први не процесуира,а то је једноставно и лако доказати(трговина утицајем преко намјестених тендера, оправданост софтвера...гараза...покретне болнице). Цим први сједне на оптузеницку клупу страх це завладати у редовима црвених кмера из СНСД'а и њихових сателитских странска.Народ це то поздравити сигурно и ослободице се страха да изадје и на улицу. До тада це ови владајуци термити финансијски униставати РС и репресивно бранити своје позиције да могу немилице да пљацкају. Они се само боје народног бунта јер то не могу контролисати. Народ је мало неповјерљив и према опозицији јер су промасили са Цавицем,Стевандицем, Мицом Мицицем,Обреном Петровицем и другим лопијандерима који су глумили опозицију до избора.

Name

професор

13.05.2020 13:39

Ван сваке памети је да цовјек какав је Додик има било какве ингеренције у влади РС! Он није нити морално нити политицки подобан да води овакве послове! Када медју нама зазиви други стандард онда це сходно томе бити свима боље. До тада само тапкање у мјесту и даље унистење свега!

Name

Ста

13.05.2020 10:32

Вазда исто. Па конкретно нешто. Помака неког.. Корупција, криминал. Знамо сви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Влад Тепеш

13.05.2020 12:35

Јесте, овакав наслов био и прије двадесет година

Name

Јаффа

13.05.2020 15:15

Па ево сад у корона добу на медицинској опреми покрадени милиони...и ником ништа?

Name

РЕАЛНО

13.05.2020 10:34

СМЈЕНИТЕ ДОДИКА ПРЕВОДИОЦА ЦВИЈАНОВИЦКУ ПОТРЦКА ВИСКОВИЦА СЕЉАЦИЦА КОМПЛЕКСАСА ЛУКАЦА И НА СУД СВЕ ОДУЗЕТИ 40 ГОДИНА РОБИЈА И РЕДОМ ЕТО ПАРА НА ПРЕТЕК СВЕ ОДУЗЕТИ ДО ПЕТОГ КОЉЕНА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тенк

13.05.2020 11:41

треба се појавити неки нови Лукач и асистирати скидање режима, као кад је додиг доведен на тенку.

Name

Посавка

13.05.2020 15:53

Не дамо га ми

Name

Дјокс

13.05.2020 10:37

Подуци ти нас..нису из Америке никог паметнијег могли послати овамо..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Били

13.05.2020 10:40

Дјокс, требали су тебе питати за савјет.

Name

Ре Били

13.05.2020 11:04

Мозда и јесу..

Name

Сана

13.05.2020 11:43

Кад њи смјени и затвори онда це теби бити добро

Name

Старина

13.05.2020 10:44

Довести странце да владају једино рјешење да буде мање корупције

ОДГОВОРИТЕ
Name

штеточине РС.

13.05.2020 10:48

Свему сте ви као држава Америка у овом катастрофалном стању годинама РС ћутали и кумовали овој животној најгорој грозоти народа и пропасти свега у корупцији РС у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Робин Хоод

13.05.2020 10:56

Па није ли Радмановић 10 јуна 2009 подписао "Формални захтјев Бих ,за чланство у НАТО"....зна се то само је питање колико ће рудоња још то да отеже и колико ће вама, странцима одговарати да огулите овај јадни народ и државу ...а онда га као бајаги склоните због корупције и пљачке....Нема више опљачкано је све што је се могло опљачкати, ..ово је сада пљачка да се намире Клошарци,Стевандићи,Мајкићке и сав остали ситни шљам ..други ако шта увате...младост одлази,они који се сјећају нечег ће "Цовид 19" прогутати и биће како сте хтјели и како сте их инсталирали....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Познавалац

13.05.2020 11:03

Главни спонзори мафије на власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

коментар

13.05.2020 11:11

˝Али, у томе ће се успјети само ако цивилно друштво, медији и грађани буду захтијевали поштен систем који кажњава корупцију, а подржава оне професионалце који свој посао желе радити коректно", знаци НАРОД МОРА ДА ЗАХТЈЕВА? ЗАНИМЉИВО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роб

13.05.2020 11:19

Само немојте ви бјелосвјетски олоши да причате о корупцији. Корупцију сте ви донијели на ове просторе и ви и ови на власти које сте с тенковима довели сте носиоци корупције. Да сте имали добре намјере не би доводили људе на власт које су вам препоручиле ваше обавјештајне службе за које су они знали да су у г.... ма до грла и читаво вријеме их држите уцјењене и све раде у интересу запада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Протекторат

13.05.2020 11:24

За грађане БиХ би било најбоље да је умјесто високог предствавника увед потпуни протекторат.То не би одговарало овим политичарима који су на власти јер су до гуше корумпирани,као и њихови лакеји-углавном су то папци иносиоци извршних функција у у цијелом јавном сектору.Има носилаца функција који примају по 3 до 4 плате.Партије јавна добра сматрају својим плијеном кога као хијене растргавају.У изборном периоду се користе буџетска средства за партијску промоцију и промоцију појединаца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијагноза

13.05.2020 11:26

Против тих болести нема лијека. Са Цовид-ом се некако боримо, са НАТО-ом још и боже помози, а са том болести шансе су 0,00 %.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БРАВО МАЈСТОРЕ

13.05.2020 11:39

ПА КРЕНИТЕ У ИЗВРШЕЊЕ ТИХ ПЛАНОВА, А ПРВО ОД СВОЈИХ ИГРАЧА КОЈЕ СТЕ НЕЗАКОНИТО, УЗ ТЕНКОВЕ, ДОВЕЛИ НА ВЛАСТ..... СВЕ ОСТАЛО ЈЕ "ХОЛИВУД И ДИЗЛЕНД"..... ИМАТW И ВИ, ЗБОГ ВАШЕГ ПРОСТИТУИСАЊА, СВОЈИХ ВЕЛИКИХ ПРОБЛЕМА. ТАЧКА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина!

13.05.2020 11:39

Главни спонзори мафије на власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

анте

13.05.2020 12:11

Нисам цито текст а само немојте висе прицати па висте довели корупцију давно сте могли искоријенит као сто је рат заустављен за 3 данама Цаца вас уср..о

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вјечити опозиционар

13.05.2020 12:18

Ви сте ове пропалице и довели на власт, а сада, као предлажете борбу против корупције, затворите ( ухапсите), човића, додика и изетбеговица и 50% посла је урађено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бане

13.05.2020 12:24

Ре, Ма 100% посла би било урађено

Name

Ветеран

13.05.2020 12:28

Прича нам приче, а да имају озбиљне намјере све бих се дотјерало у ред за мјесец дана...

ОДГОВОРИТЕ
Name

нако

13.05.2020 13:27

И хоце да укину стране судије, ста би тек онда било са нас?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

14.05.2020 01:02

У РС постоји специјално тузиластво..вец сигурно висе од 5 година...јос нису подигли ни једну оптузницу...хихихи

Name

Борис

13.05.2020 13:47

Са овом власти ће се стање само погоршавати. Први и једини корак ка бољем сутра је потпуна смјена свих политичара старијих од 50 година

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смјена свих НЕМОРАЛНИХ

13.05.2020 18:39

Са куповним дипломама, неструцних, неодговорних и похлепних криминалаца са функција,ослободити заробљене инститиције од истих, за 10 година би се опоравили....

Name

Посавски гонич

13.05.2020 13:51

Нелсон сад ово мемориши и остави па можеш опет објавити за 6 мјесеци,годину, двије године и тако све док си у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хахахаха

13.05.2020 13:52

Овај се зајеб@ва или шта???Хахахахахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

По овоме

13.05.2020 16:51

Народ и медији су криви јер цвјета корупција, зато сто цуте и непритискају га.ад?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наеавно да је

13.05.2020 18:32

Егзистенцијално питање за БиХ и огромну вецину мјених градјана, но то се немозе реци за појединце који су је похарали уздуз и попријеко и који у свако доба дана и ноци имају алтернативу, сигурну и бољу.

ОДГОВОРИТЕ