Nelson: Borba protiv korupcije i vladavina prava najvažniji zadatak za BiH

"...Borba protiv korupcije i promocija vladavine prava jesu i dalje najvažniji zadatak za BiH – to je egzistencijalno pitanje za Bosnu i Hercegovinu", naglasio je američki ambasador u BiH Erik Nelson.

Bosna i Hercegovina 13.05.2020 | 11:50
Nelson: Borba protiv korupcije i vladavina prava najvažniji zadatak za BiH

"Put BiH ka članstvu u NATO je cilj koji ima podršku SAD. Međutim, ovo je dugoročni cilj, a mi trenutno nismo fokusirani na pitanje članstva u NATO savezu koje dovodi do političkih tenzija u BiH. Fokusirani smo na rad sa partnerima da bismo ojačali odbranu i sigurnost BiH i pomogli joj da postane bolji partner NATO i SAD", kazao je u intervjuu portalu Srpskainfo američki ambasador u BiH Erik Nelson.

On naglašava da je "Program reformi" dokument u kojem su navedene ključne reforme na koje BiH treba da se fokusira na svom daljem putu ka evroatlantskim integracijama, uključujući reformu odbrane.

"Jedan od najvrednijih dijelova ovog dokumenta je poboljšanje saradnje i partnerstva između BiH i Alijanse", kaza  – pogledajte samo pomoć koju je NATO pružio građanima u cijeloj BiH tokom ove pandemije.

Što se tiče aktivacije Plana za članstvo u NATO (MAP), Nilson je rekao da je BiH pozvana da učestvuje u tom Planu 2010. godine i od tada do danas ima status učesnika.

On tvrdi da je uloga Amerike nepromijenjena kada je u pitanju prostor zapadnog Balkana.

"Naša posvećenost BiH je nepromijenjena. Uložili smo puno u mir i sigurnost u regionu i nismo voljni gledati da se to osporava. Sjedinjene Države žele jaku, prosperitetnu BiH integrisanu u institucije Zapada. Zbog toga, borba protiv korupcije i promocija vladavine prava jesu i dalje najvažniji zadatak za BiH – to je egzistencijalno pitanje za Bosnu i Hercegovinu", kazao je Nelson, dodajući da naročito tokom ove pandemije kada korupcija može značiti gubitak ljudskih života.

"U ovoj zemlji potreban je dokaz da se svi segmenti društva i svi nivoi vlasti bore protiv korupcije, a građanima treba pokazati da korumpirani pojedinci bivaju sankcionisani za svoja nedjela", kazao je američki ambasador u BiH.

Po njemu, i dalje je od ključne važnosti da političari rade na jačanju, a ne na slabljenju, institucija i zakona bitnih za borbu protiv kriminala.

"Ovo podrazumijeva nezavisnost pravosuđa u BiH – političari imaju pristup imenovanjima na pravosudne funkcije, a povezani su i sa nekim sudijama i tužiocima. Međutim, potrebno je takođe da pravosuđe prizna da, koliko treba da bude nezavisno, toliko mora biti i odgovorno prema javnosti u čijoj je službi. Šteta je što, na primjer, za sudije u BiH trenutno ne postoji sistem provjere njihovih imovinskih kartona", kazao je Nelson.

Prema njegovim riječima, ima nekoliko dobrih partnera za borbu protiv korupcije – nevladine organizacije, hrabri novinari ...

"Podržavamo i nastavićemo podržavati institucije koje su profesionalne, oslobođene političkog uticaja i spremne da rješavaju problem korupcije. Ali, u tome će se uspjeti samo ako civilno društvo, mediji i građani budu zahtijevali pošten sistem koji kažnjava korupciju, a podržava one profesionalce koji svoj posao žele raditi korektno", kazao je Nelson.

Upitan kada bi ga neko iz administracije Vašingtona pitao za mišljenje oko mogućeg ukidanja sankcija Miloradu Dodiku, šta bi odgovorio, Nelson kaže da to nije pitanje na koje on može dati odgovor.

"Sankcije i podizanje sankcija su rezultat konsultacija između različitih agencija Vlade SAD koje traju mjesecima, i nikada se ne podižu olako. Milorad Dodik je sankcionisan zbog protivljenja Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, narušavanja vladavine prava, i zbog toga što predstavlja značajnu prijetnju primjeni Dejtonskog sporazuma", kazao je Nelson.

On kaže da sankcije Dodiku nisu olako ni nametnute i ne postoji nikakav određeni rok za njihovo preispitivanje, niti posebni uslovi koji bi doveli do njihovog podizanja.

"Da bi nečije ime bilo skinuto sa liste, potrebna je duga i nezavisna administrativna revizija u skladu sa propisima, a sve to nije predmetom javne diskusije", rekao je američki ambasador u BiH.

(BN)

Komentari / 42

Ostavite komentar
Name

Vladari x3

13.05.2020 10:22

Kako da se borimo sami protiv sebe? Znači ide borba "Davitelj protiv davitelja"????

ODGOVORITE
Name

O

13.05.2020 10:48

Kako tuzioci i sudije sa politicarima kriminalcima uvezana kriminalna hobotnica povezana sa tajkunima nivopecenim bogatasima koji od rata do danas pljackaju izrabljuju izivljavaju se na narodu pokupovali jedan drugom prodajuci tudju imovinu otimacine zloupotrebe svega institucija polozaja a vivnemozete njih strpati u zatvorevma daj sve znate i gledate pa do kad!???? Izbiri se kupuju glasacka masinerijaa ucijenjena radnim mjestom egzistencijom zastrasivanjem reket a vi nema zakona za sudije i tugioce provjera imovine avoni potkivaju li potkivaju obezbedili sve do devetog koljena mafija koztaaa nistraaa!!!!balkanskaa!a vi gledate ne reagujete!!nema zakona !ma daj!narodu treba pomocva ne politicarima i kriminalnij hobotnuci !!!od rata uvezanoj!!na svim nivoima vlasti !u svim partijama i pozicije i opozicije !!!bagra uvezana!!

Name

Skeptik

13.05.2020 10:55

Korupcija je društveno uređenje u BiH i RS.

Name

Xl

13.05.2020 10:57

Vi ste doveli ovoga na vlast. Sada ga vodite sebi. Sve je ispunio sto ste od njega trazili. Prodao vam je Jasenovacku gradju,potpisao za nato,ojadio ovaj narod,raselio,opljackao....sta hocete vise?

Name

Bob

13.05.2020 11:23

Ko je sada ovaj,bolji je hojt li I kormak

Name

građanin

13.05.2020 11:35

građani RS koji su nezadovoljni trebaju buntom menjati režim, a ne neko sa strane.

Name

075

13.05.2020 11:42

Pa vi ih gospodine držite na vlasti vašim kreditima, njih tzv naše nacionalne poglavice.

Name

Nada

13.05.2020 12:29

Ne smije niko glasno da kaže da je protiv sistema. Ljudima se prijeti otkazima. Mi smo dali lopovima slobodu za koju su se naši preci borili. Mi nismo slobodan narod.

Name

Milos

13.05.2020 12:34

Gradjani ocekuju da drzava i njeni pravosudni organi profukcionisu. Ovi lopovi ce krasti sve dok se prvi ne procesuira,a to je jednostavno i lako dokazati(trgovina uticajem preko namjestenih tendera, opravdanost softvera...garaza...pokretne bolnice). Cim prvi sjedne na optuzenicku klupu strah ce zavladati u redovima crvenih kmera iz SNSD'a i njihovih satelitskih stranska.Narod ce to pozdraviti sigurno i oslobodice se straha da izadje i na ulicu. Do tada ce ovi vladajuci termiti finansijski unistavati RS i represivno braniti svoje pozicije da mogu nemilice da pljackaju. Oni se samo boje narodnog bunta jer to ne mogu kontrolisati. Narod je malo nepovjerljiv i prema opoziciji jer su promasili sa Cavicem,Stevandicem, Micom Micicem,Obrenom Petrovicem i drugim lopijanderima koji su glumili opoziciju do izbora.

Name

profesor

13.05.2020 13:39

Van svake pameti je da covjek kakav je Dodik ima bilo kakve ingerencije u vladi RS! On nije niti moralno niti politicki podoban da vodi ovakve poslove! Kada medju nama zazivi drugi standard onda ce shodno tome biti svima bolje. Do tada samo tapkanje u mjestu i dalje unistenje svega!

Name

Sta

13.05.2020 10:32

Vazda isto. Pa konkretno nešto. Pomaka nekog.. Korupcija, kriminal. Znamo svi.

ODGOVORITE
Name

Vlad Tepeš

13.05.2020 12:35

Jeste, ovakav naslov bio i prije dvadeset godina

Name

Jaffa

13.05.2020 15:15

Pa evo sad u korona dobu na medicinskoj opremi pokradeni milioni...i nikom ništa?

Name

REALNO

13.05.2020 10:34

SMJENITE DODIKA PREVODIOCA CVIJANOVICKU POTRCKA VISKOVICA SELJACICA KOMPLEKSASA LUKACA I NA SUD SVE ODUZETI 40 GODINA ROBIJA I REDOM ETO PARA NA PRETEK SVE ODUZETI DO PETOG KOLJENA.

ODGOVORITE
Name

tenk

13.05.2020 11:41

treba se pojaviti neki novi Lukač i asistirati skidanje režima, kao kad je dodig doveden na tenku.

Name

Posavka

13.05.2020 15:53

Ne damo ga mi

Name

Djoks

13.05.2020 10:37

Poduci ti nas..nisu iz Amerike nikog pametnijeg mogli poslati ovamo..

ODGOVORITE
Name

Bili

13.05.2020 10:40

Djoks, trebali su tebe pitati za savjet.

Name

Re Bili

13.05.2020 11:04

Mozda i jesu..

Name

Sana

13.05.2020 11:43

Kad nji smjeni i zatvori onda ce tebi biti dobro

Name

Starina

13.05.2020 10:44

Dovesti strance da vladaju jedino rješenje da bude manje korupcije

ODGOVORITE
Name

štetočine RS.

13.05.2020 10:48

Svemu ste vi kao država Amerika u ovom katastrofalnom stanju godinama RS ćutali i kumovali ovoj životnoj najgoroj grozoti naroda i propasti svega u korupciji RS u BiH.

ODGOVORITE
Name

Robin Hood

13.05.2020 10:56

Pa nije li Radmanović 10 juna 2009 podpisao "Formalni zahtjev Bih ,za članstvo u NATO"....zna se to samo je pitanje koliko će rudonja još to da oteže i koliko će vama, strancima odgovarati da ogulite ovaj jadni narod i državu ...a onda ga kao bajagi sklonite zbog korupcije i pljačke....Nema više opljačkano je sve što je se moglo opljačkati, ..ovo je sada pljačka da se namire Klošarci,Stevandići,Majkićke i sav ostali sitni šljam ..drugi ako šta uvate...mladost odlazi,oni koji se sjećaju nečeg će "Covid 19" progutati i biće kako ste htjeli i kako ste ih instalirali....

ODGOVORITE
Name

Poznavalac

13.05.2020 11:03

Glavni sponzori mafije na vlasti.

ODGOVORITE
Name

komentar

13.05.2020 11:11

˝Ali, u tome će se uspjeti samo ako civilno društvo, mediji i građani budu zahtijevali pošten sistem koji kažnjava korupciju, a podržava one profesionalce koji svoj posao žele raditi korektno", znaci NAROD MORA DA ZAHTJEVA? ZANIMLJIVO.

ODGOVORITE
Name

Rob

13.05.2020 11:19

Samo nemojte vi bjelosvjetski ološi da pričate o korupciji. Korupciju ste vi donijeli na ove prostore i vi i ovi na vlasti koje ste s tenkovima doveli ste nosioci korupcije. Da ste imali dobre namjere ne bi dovodili ljude na vlast koje su vam preporučile vaše obavještajne službe za koje su oni znali da su u g.... ma do grla i čitavo vrijeme ih držite ucjenjene i sve rade u interesu zapada.

ODGOVORITE
Name

Protektorat

13.05.2020 11:24

Za građane BiH bi bilo najbolje da je umjesto visokog predstvavnika uved potpuni protektorat.To ne bi odgovaralo ovim političarima koji su na vlasti jer su do guše korumpirani,kao i njihovi lakeji-uglavnom su to papci inosioci izvršnih funkcija u u cijelom javnom sektoru.Ima nosilaca funkcija koji primaju po 3 do 4 plate.Partije javna dobra smatraju svojim plijenom koga kao hijene rastrgavaju.U izbornom periodu se koriste budžetska sredstva za partijsku promociju i promociju pojedinaca.

ODGOVORITE
Name

Dijagnoza

13.05.2020 11:26

Protiv tih bolesti nema lijeka. Sa Covid-om se nekako borimo, sa NATO-om još i bože pomozi, a sa tom bolesti šanse su 0,00 %.

ODGOVORITE
Name

BRAVO MAJSTORE

13.05.2020 11:39

PA KRENITE U IZVRŠENJE TIH PLANOVA, A PRVO OD SVOJIH IGRAČA KOJE STE NEZAKONITO, UZ TENKOVE, DOVELI NA VLAST..... SVE OSTALO JE "HOLIVUD I DIZLEND"..... IMATW I VI, ZBOG VAŠEG PROSTITUISANJA, SVOJIH VELIKIH PROBLEMA. TAČKA.

ODGOVORITE
Name

Istina!

13.05.2020 11:39

Glavni sponzori mafije na vlasti.

ODGOVORITE
Name

ante

13.05.2020 12:11

Nisam cito tekst a samo nemojte vise pricati pa viste doveli korupciju davno ste mogli iskorijenit kao sto je rat zaustavljen za 3 danama Caca vas usr..o

ODGOVORITE
Name

Vječiti opozicionar

13.05.2020 12:18

Vi ste ove propalice i doveli na vlast, a sada, kao predlažete borbu protiv korupcije, zatvorite ( uhapsite), čovića, dodika i izetbegovica i 50% posla je urađeno.

ODGOVORITE
Name

Bane

13.05.2020 12:24

Re, Ma 100% posla bi bilo urađeno

Name

Veteran

13.05.2020 12:28

Priča nam priče, a da imaju ozbiljne namjere sve bih se dotjeralo u red za mjesec dana...

ODGOVORITE
Name

nako

13.05.2020 13:27

I hoce da ukinu strane sudije, sta bi tek onda bilo sa nas?

ODGOVORITE
Name

Kiki

14.05.2020 01:02

U RS postoji specijalno tuzilastvo..vec sigurno vise od 5 godina...jos nisu podigli ni jednu optuznicu...hihihi

Name

Boris

13.05.2020 13:47

Sa ovom vlasti će se stanje samo pogoršavati. Prvi i jedini korak ka boljem sutra je potpuna smjena svih političara starijih od 50 godina

ODGOVORITE
Name

Smjena svih NEMORALNIH

13.05.2020 18:39

Sa kupovnim diplomama, nestrucnih, neodgovornih i pohlepnih kriminalaca sa funkcija,osloboditi zarobljene institicije od istih, za 10 godina bi se oporavili....

Name

Posavski gonič

13.05.2020 13:51

Nelson sad ovo memoriši i ostavi pa možeš opet objaviti za 6 mjeseci,godinu, dvije godine i tako sve dok si u BiH.

ODGOVORITE
Name

Hahahaha

13.05.2020 13:52

Ovaj se zajeb@va ili šta???Hahahahahaha

ODGOVORITE
Name

Po ovome

13.05.2020 16:51

Narod i mediji su krivi jer cvjeta korupcija, zato sto cute i nepritiskaju ga.ad?

ODGOVORITE
Name

Naeavno da je

13.05.2020 18:32

Egzistencijalno pitanje za BiH i ogromnu vecinu mjenih gradjana, no to se nemoze reci za pojedince koji su je poharali uzduz i poprijeko i koji u svako doba dana i noci imaju alternativu, sigurnu i bolju.

ODGOVORITE