Пусти аутобуси и празни кофери - тешко стање туризма у БиХ

Посљедице вируса корона не престају да задају главобољу. Туристички радници, хотелијери и превозници из цијеле БиХ организовали су у Сарајеву дефиле празних аутобуса и других возила да би скренули пажњу на тешку ситуацију у којој се ова дјелатност налази.

Босна и Херцеговина 12.05.2020 | 20:17
Пусти аутобуси и празни кофери - тешко стање туризма у БиХ

Пусти аутобуси и празни кофери - симбол тешког стања туризма у БиХ. Несвакидашњи дефиле са јасном поруком, да се скрене властима да је и туристичком сектору у доба короне потребна помоћ државе.

"Не заборављајте на грану туризма, она покреће 67 других грана у држави. Подржите нас!", поручили су туристички радници и превозници.

"Тражимо да власт заштити своју индустрију. Ова индустрија ће се задња опоравити и зато је потребно да власт реагује. Ако то не ураде, значајан број туристичких агенција ће банкротирати и отпустити раднике", рекао је  Муамер Лутвић из Удружења туристичких агенција БиХ.

Више од 35.000 људи директно је у туристичкој бранши, а индиректно 350 хиљада људи, наводе у Удружењу туристичких агенција БиХ.

"Парадокс је да су наше власти при доношењу одређених закона заборавиле на нас. Разлика између нас и наших колега у иностранству је да су њихове власти заштитиле туристичку индустрију", навео је Лутвић.

Из удружења од надлежних траже да се сумбенцвионишу плате радницима у туризму, да се одобре бескаматни кредити за обртна средства са грејс периодом од годину дана  и да се да подршка развоју домаћег туризма. 

(БН/АА)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Карма

12.05.2020 18:23

Кукали сте на гастарбајтере доносе вам заразу.Ето вам сада осјетицете ви сви.Знали сте говорити додју овде једу цевапе,глуме несто мисле имају пара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дијаспора

12.05.2020 18:43

Знају гастарбајтери и вани да праве добре цевапе. То вријеме када се исло у Босну радо због цевапа је одавно просло.

Name

Боки

12.05.2020 18:47

Гастарбајтери не улазе у статистике туризма. А јесте донијели болест, сто нисте остали код Сваба кад је загустило? Сто сте скоро сви похрлили овамо гдје ниста не ваља?

Name

Ре Боки

12.05.2020 19:33

Похрлили су само они који су на црно радили и морали.Инаце они који раде вани са гађењем гледају како вас сабијају у торове и вире из жбуња ко ће наићи без маске улицом,чак и у продацнице улазе да виде дал је ко спустио маску на браду да му зацјепе 100 марака.

Name

Ре: Боки

12.05.2020 19:41

Потписујем! Да још додам да нико од њих овде није дошао спавати у хотелу, него преспава дан-два код ћаће и матере, па шибај у Грчку, Турску, Ц.Гору и којекуда у туризам.

Name

Ре Боки

12.05.2020 19:47

Најбоље би било да вам наше евре шаљемо а ми да не долазимо,прокужили смо ми вас давних дана,кад дође неко из дијаспоре,једна цијена,за домаће друга.Лично сам x пута доживио да ми неко ко кука како нема гдје да шта заради а испиија се сваки дан кафа у кафићима,кад их зовнем да нешто зараде код код мене на кући,извлаче се сви ко фол једни имају термине,други лажу како имају од раније неке уговорене послове.Добро ви имате колико не радите.Мој Боки,у почетку сам редовно остављао по пар хиљада евра у РС-у,док нисам сам себи рекао,за никакав одмор слушајући свезналице попут тебе,остављам толике паре е нећеш више.Од тада редовно идем у Грчку,Турску,Спанију,Италију и за пуно мање новца ти угађају као краљу,вратим се одморан назад кући.А ти Боки од пакости,хајд што си негативни националист,познат си по таквим коментарима кад уочис текст да се испљујеш на неког.Ни то ти није довољно,сад осипаш по земљацима који су домовину напустили ради таквих којима је главно занимање србовање.

Name

Ре дијаспора

12.05.2020 19:49

Богу хвала да сте се опаметили. Овдје од вас праве циркус, ругају вам се, сто дрзава, сто родбина, а од вас зиве и од васе муке. Ја сам својим синовима рекла, кад једном одете немате мој благослов да овамо паре саљете, цак ни нама родитељима. Ситни мали поклонциц који прија мајцином срцу мозе, али новац или било какво улагање у дрзаву која те је родног дома отјерала не долази у обзир. Зиви и здрави били, водите своје породице са собом и гледајте напред, никада назад. Бог с вама!

Name

Ре Свима

13.05.2020 04:35

Не иде се у завичај због ћевапа, већ се иде због родбине и завичајне груде! Моји родитељи су се упокојили, али идем да им обиђем гробове; али имам и сестру и брата, па њихове породице, па рођаке,пријатеље и комшије, па старе стазе мог дјетињства - има се због чега и због кога ићи, и често идем, а и опет ћу, и једва чекам да се ситуација нормализује да се може путовати!

Name

Бања лука

12.05.2020 18:46

Свака цаст за коментар

ОДГОВОРИТЕ
Name

виктор

13.05.2020 13:46

Тако је ми нисмо туристи мисмо Градјани и дрзављани насе дрзаве исто као и ти Имбецилу.. ти се врати у суму одакле си досао ослободи град за нас Бањалуцане врати се у своје блато и њиву и окупај се смрдис.