Pusti autobusi i prazni koferi - teško stanje turizma u BiH

Posljedice virusa korona ne prestaju da zadaju glavobolju. Turistički radnici, hotelijeri i prevoznici iz cijele BiH organizovali su u Sarajevu defile praznih autobusa i drugih vozila da bi skrenuli pažnju na tešku situaciju u kojoj se ova djelatnost nalazi.

Bosna i Hercegovina 12.05.2020 | 20:17
Pusti autobusi i prazni koferi - teško stanje turizma u BiH

Pusti autobusi i prazni koferi - simbol teškog stanja turizma u BiH. Nesvakidašnji defile sa jasnom porukom, da se skrene vlastima da je i turističkom sektoru u doba korone potrebna pomoć države.

"Ne zaboravljajte na granu turizma, ona pokreće 67 drugih grana u državi. Podržite nas!", poručili su turistički radnici i prevoznici.

"Tražimo da vlast zaštiti svoju industriju. Ova industrija će se zadnja oporaviti i zato je potrebno da vlast reaguje. Ako to ne urade, značajan broj turističkih agencija će bankrotirati i otpustiti radnike", rekao je  Muamer Lutvić iz Udruženja turističkih agencija BiH.

Više od 35.000 ljudi direktno je u turističkoj branši, a indirektno 350 hiljada ljudi, navode u Udruženju turističkih agencija BiH.

"Paradoks je da su naše vlasti pri donošenju određenih zakona zaboravile na nas. Razlika između nas i naših kolega u inostranstvu je da su njihove vlasti zaštitile turističku industriju", naveo je Lutvić.

Iz udruženja od nadležnih traže da se sumbencvionišu plate radnicima u turizmu, da se odobre beskamatni krediti za obrtna sredstva sa grejs periodom od godinu dana  i da se da podrška razvoju domaćeg turizma. 

(BN/AA)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Karma

12.05.2020 18:23

Kukali ste na gastarbajtere donose vam zarazu.Eto vam sada osjeticete vi svi.Znali ste govoriti dodju ovde jedu cevape,glume nesto misle imaju para.

ODGOVORITE
Name

dijaspora

12.05.2020 18:43

Znaju gastarbajteri i vani da prave dobre cevape. To vrijeme kada se islo u Bosnu rado zbog cevapa je odavno proslo.

Name

Boki

12.05.2020 18:47

Gastarbajteri ne ulaze u statistike turizma. A jeste donijeli bolest, sto niste ostali kod Svaba kad je zagustilo? Sto ste skoro svi pohrlili ovamo gdje nista ne valja?

Name

Re Boki

12.05.2020 19:33

Pohrlili su samo oni koji su na crno radili i morali.Inace oni koji rade vani sa gađenjem gledaju kako vas sabijaju u torove i vire iz žbunja ko će naići bez maske ulicom,čak i u prodacnice ulaze da vide dal je ko spustio masku na bradu da mu zacjepe 100 maraka.

Name

Re: Boki

12.05.2020 19:41

Потписујем! Да још додам да нико од њих овде није дошао спавати у хотелу, него преспава дан-два код ћаће и матере, па шибај у Грчку, Турску, Ц.Гору и којекуда у туризам.

Name

Re Boki

12.05.2020 19:47

Najbolje bi bilo da vam naše evre šaljemo a mi da ne dolazimo,prokužili smo mi vas davnih dana,kad dođe neko iz dijaspore,jedna cijena,za domaće druga.Lično sam x puta doživio da mi neko ko kuka kako nema gdje da šta zaradi a ispiija se svaki dan kafa u kafićima,kad ih zovnem da nešto zarade kod kod mene na kući,izvlače se svi ko fol jedni imaju termine,drugi lažu kako imaju od ranije neke ugovorene poslove.Dobro vi imate koliko ne radite.Moj Boki,u početku sam redovno ostavljao po par hiljada evra u RS-u,dok nisam sam sebi rekao,za nikakav odmor slušajući sveznalice poput tebe,ostavljam tolike pare e nećeš više.Od tada redovno idem u Grčku,Tursku,Spaniju,Italiju i za puno manje novca ti ugađaju kao kralju,vratim se odmoran nazad kući.A ti Boki od pakosti,hajd što si negativni nacionalist,poznat si po takvim komentarima kad uočis tekst da se ispljuješ na nekog.Ni to ti nije dovoljno,sad osipaš po zemljacima koji su domovinu napustili radi takvih kojima je glavno zanimanje srbovanje.

Name

Re dijaspora

12.05.2020 19:49

Bogu hvala da ste se opametili. Ovdje od vas prave cirkus, rugaju vam se, sto drzava, sto rodbina, a od vas zive i od vase muke. Ja sam svojim sinovima rekla, kad jednom odete nemate moj blagoslov da ovamo pare saljete, cak ni nama roditeljima. Sitni mali pokloncic koji prija majcinom srcu moze, ali novac ili bilo kakvo ulaganje u drzavu koja te je rodnog doma otjerala ne dolazi u obzir. Zivi i zdravi bili, vodite svoje porodice sa sobom i gledajte napred, nikada nazad. Bog s vama!

Name

Re Svima

13.05.2020 04:35

Ne ide se u zavičaj zbog ćevapa, već se ide zbog rodbine i zavičajne grude! Moji roditelji su se upokojili, ali idem da im obiđem grobove; ali imam i sestru i brata, pa njihove porodice, pa rođake,prijatelje i komšije, pa stare staze mog djetinjstva - ima se zbog čega i zbog koga ići, i često idem, a i opet ću, i jedva čekam da se situacija normalizuje da se može putovati!

Name

Banja luka

12.05.2020 18:46

Svaka cast za komentar

ODGOVORITE
Name

viktor

13.05.2020 13:46

Tako je mi nismo turisti mismo Gradjani i drzavljani nase drzave isto kao i ti Imbecilu.. ti se vrati u sumu odakle si dosao oslobodi grad za nas Banjalucane vrati se u svoje blato i njivu i okupaj se smrdis.