Тренд именовања в.д. директора у Српској се наставља

Тренд именовања в.д. директора се наставља. Ограничавањем мандата в.д. директора на три мјесеца, они се држе на „в.д. ланцу", с обзиром на то да су свјесни да свако одступање од утврђених правила, која се сервирају „из врха", значи одлазак са те функције.

Република Српска 12.05.2020 | 19:36
Тренд именовања в.д. директора у Српској се наставља

Република Српска у ''в.д. стању''. Директори јавних предузећа, установа, фондова и других институција годинама су на функцијама у статусу вршилаца дужности.

Законима је ограничено трајање мандата в.д. директора на два или три мјесеца, али није ограничено колико пута мандат в.д. може бити продужен. Управо ту, очигледно, намјерну недореченост, власт  користи да контролише људе који су на челу кључних институција продужавајући им в.д статус. Често мјесецима, још чешће годинама.

Неки од њих су :

-Ненад Нешић, вршилац дужности директора „Путева РС" од 2016. године

-Дејан Куструрић, вршилац дужности директора ФЗО РС од 2016. године

- Мићо Миловановић, вршилац дужности директора Топлана чак 4 године  

- Лука Петровић, вршилац дужности директора "Електропривреде РС" од 2018. године

- Небојша Шешлија, вршилац дужности директора Болнице "Србија" у Источном Сарајеву  од 2019. године

- Драган Чавић, вршилац дужности директора „Електрокрајине" од 2019. године

- Бранислав Зељковић, вршилац дужности директора Института за јавно здравство Републике Српске од 2019. године

- Миладин Радовић, вршилац дужности  директора ''Пошта РС'' од 2019. године

- Славко Глигорић, вршилац дужности директора  "Жељезница РС'' од 2019. године

- Дражен Врховац, вршилац дужности директор ИРБ-а од јануара 2020. године

- Драгутин Шкребић, вршилац дужности директора Инспектората РС од марта 2020. године

Тренд именовања в.д. директора и куповина политичке лојалности се наставља. Нановији примјер је именовање шефа Клуба посланика ДНС у НС РС Дарка Бањца за в.д. директора Специјалне болнице за физикалну медицину и рехабилитацију ''Мљечаница'' Козарској Дубици.  

Републички штаб за ванредне ситуације одлучио је да мандат лицима које је Влада Републике Српске поставила за вршиоце дужности траје до окончања ванредне ситуације проглашене због вируса корона. Пандемије није било претходних година, а статуси в.д. директора су ипак били продужавни у недоглед.

Зашто је то постала пракса, колико је директора који су у в.д статусу,  зашто се в.д. директори именују без расписаних јавних конкурса, што је законска обавеза из Закона о јавним предузећима Републике Српске и Закона о државним службеницима РС – питања су на која из Владе РС нисмо добили одговор.  

На овај начин на највише позиције долазе, углавном, политички бирани и по потреби лако смјенљиви кадрови. Неријетко не испуњавају ни основне услове предвиђене Законом.

''Ово потиче из једне партократске државе гдје су се политичке партије ставиле на прво мјесто и оне бране своје интересе, умјесто да бране интересе цијелог друштва и то се осјећа у свим сегментима друштва'' – каже политиколог Велизар Антић.

Чак постоје и вршиоци дужности замјеника директора. То је био случај са именовањем Гордана Милошевића за в.д. замјеника директора Хидрометеоролошког завода РС. Досадашња пракса је показала да власт у Српској користи све могућности да на позиције у јавним предузећима и институцијама постави људе из владајућих коалиција, страначке војнике.

''Много је лаше, шаховском терминологијом речено, држати једног в.д. директора у шаху тј, неизвјесној позицији, јер ће тај човјке слушати све што му кажете, не постоји било каква могућност да ће он самосталнно доносити одлуке'' – каже политиколог дарко Кузмановић.

Лоше кадровање уназад неколико година свакодневно долази на наплату. Многа Јавна предузећа су у милионском минусу. То и не чуди јер су руководећи људи често и нестручни.

''Имамо случајеве да направе минус, да лоше функционише предузеће, захваљујућ њима, јер су руководицоци прдузећа. Такви људи не би требали да добију ниједну функцију тог типа, међутим они буду награђени функцијом у већем и бољем предузећу'' – каже Антић.

Осим лоших пословних резултата, многи в.д директори налазе се у сукобу интереса. Да се у Српској поштују Закони, Лука Петровић не би могао бити на челу ЕРС, јер је истовремено и генерални секретар СНСД-а. Драган Чавић и Славко Глигорић не би могли да буду начелу јавних предузећа по истом основу као и Лука Петровић.

ТИ БиХ је Комисији за спречавање сукоба интереса упутио пријаву за одлучивање о сукобу интереса против Драгана Чавића и Славка Глигорића. Иако је њиховим именовањем прекшен Закон о јавним предузећима, за то нико не мари под образложењем да нису директори у пуном капацитету већ да су вршиоци дужности.

 

БН ТВ

Коментари / 29

Оставите коментар
Name

ТЕШКО НАМА

12.05.2020 18:21

Није важно то што су сви наведени вд. Поставлнени су да раде оно што им се НАРЕДИ иначе нога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Туга

12.05.2020 19:43

Све странацке хоботнице.

Name

Портпарол

12.05.2020 21:48

Све сами папци у слузби!

Name

Пељески Мост

13.05.2020 06:51

Јели и Зеки вд?

Name

Зз

12.05.2020 18:42

А васи сто се запосљавају по Сарајеву ником ниста фукаре биједне

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.05.2020 22:03

Који васи који наси битанго сељацка неписмена.

Name

Зв

12.05.2020 18:45

В. Д нема никакву одговорност, то је направљено тако да се ова дрзава опљацка до задњег динара а да нико не одговара. Несиц је тата игрице по овом питању

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бебана

12.05.2020 18:47

Ванредно је стање код нас уназад 20 година. Нису то никакви директори него изврсиоци власти владајуце касте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директори

12.05.2020 19:21

Нису то директори то су изврсиоци пљацке,јер треба висе лопова немозе мањина опљацкат народ и дрзаву,,ова корона је расвијетлила много тога

Name

Коментар

12.05.2020 18:53

Не постоје само в.д. директори,него и в.д. цистацице,портири,курири,кувари.....гдје год постоји и најмања сумња у беспоговорну лојалност ти се дрзе у в.д. статусу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тд

12.05.2020 22:12

Све на уговор држе све под водом и на ланцу а обецавају све пред изборе и птиције млијеко хоце ли се овај народ икад изборити са овом коза ностром.

Name

Сарма

12.05.2020 18:53

Тренд ВД је од избора 2018 године. То по мени мозе да знаци да се јос тргује измедју партнера који су формирали власт. Ајд ево теби инспекторат оном директору истице мандад за десет дана, а ти мени ФЗО оном истице за двадесет дана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗИВКО

12.05.2020 19:06

ИМАЛ ИГДЕ РАДНО МЕСТО ИЛИ ГДЕСЕ МУВАЈУ ПАРЕ ДАНЕМА ДАРКА БАЊЦА. НЕЦОВЕК ГАД..

ОДГОВОРИТЕ
Name

О

13.05.2020 00:52

Они су само постављени као продузена рука пљацке пљацкаси предузеца за политицку партију на власти!!!!опљацкај ради за партију или смјена !!пљацкање дрзаве народа ресурса предузеца инсституција итд итд !!!Коза Ностраа Босанска!!уз помоц хостаплера бјелосвјетских и уз помоц појединаца из медј заједнице типа Лајцека Вигемарка Ињцка итд који нису радили за народ него помагали партије на власти и њихове тајкуне увезане у политицко тајкуñску криминалну хоботницу !!пљацка дрзаве и народа лоповска приватизација а у рату пљацка поцела и до данас траје !страсно за Гинисаа!!! Урусен систем а предратни гологузани данас милионери милијјардери пљацком израбљивањем уцјеном крадјом отимацином изнад закона блокирали институције које само за њих раде

Name

Миркан

12.05.2020 19:11

ВД(Владалац Додик)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Даисy Периц-Мокало-Лолиц

13.05.2020 05:50

Није он никакав владар него Папак.Струмпф.

Name

Киза

12.05.2020 20:33

Врсилац дузности не сноси никакву одговорност за пљацку и неавјестан рад.А ова власт је мафијаска и користи све методе обмањивања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нетачно

13.05.2020 05:52

То што си написао је нетачно , јерр вршилац дужности има сва права и обавезе који проистичу из функције директора, само што је та функција краћег трајања.Бар би требало.

Name

Резим

12.05.2020 21:27

Прво вд имају иста овластенха као и директори, Друго, именовање је политичко и не мора бити иоле јавно транспарентно, Треће, именовани су у нашој шаци и ако не слушају, брзо им истиче мандат од 60 дана. Наредно, не могу тузити а ни добити судске спорове за евентуалну смјену.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лука Преварант

12.05.2020 22:20

Без конкуренције од свих в.д. Гвидо највећи лажов,лопов и преварант.Искомплексирани човјечуљак који се мјеша у све живо у Херцеговини а кадрови су му посебна прича.Вјероватно тренутно најомраженији лик у Херцеговини.Кадар СДС који га је 2006 запослио у ХЕТ.Није имао за кифле сад само у Требињу и околини има 4 куће.Гдје су станови у Београду, Златибору , на мору итд ..То је што се званично зна а гдје је што се не зна.Какав чаробњак како му је то успјело? Такав лик је генерални секретар СНСД поврх свега.Какву поруку та странка шаље својим гласачима кад је он води.Додик му ништа не може јер га штити брат који је близак са Вучићем.По Требињу се у најближим круговима отворено хвали да је он нови вођа а да је Додиково прошло и да је вријеме да чува унучад

ОДГОВОРИТЕ
Name

захвалница

13.05.2020 05:50

Хвала БН телевизији која нас објективно извјештава, а и што нас подсјећа на много тога што смо позаборављали, јер толико је незаконитости на овим просторима, да свака нова криминална радња баца у заборав претходну.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СП

13.05.2020 06:03

Засто нисте навели ни једног В.Д. из СП? Имамо их колико хоцете, све то добро знате. Све њих наш шеф лично је поставио, а "јуче" су дошли у странку, па смо брате много незадовољни и одошмо код Селака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рис

13.05.2020 06:35

А Скребиц?

Name

Закон

13.05.2020 06:19

Врсилац дузности је измисљена категорија и не знам засто се толерисе. Ако треба да то буде прелазно рјесење онда свако именовање преко 3 мјесеца је незаконито.

ОДГОВОРИТЕ
Name

да сам ја неко

13.05.2020 06:36

Измисљени су и надзорни одбори који не знају ниста ни о цему, а практицно управљају фирмама. Најизмиисљенији су изврсни директори области, који исто тако проводе самовољу иако постоје директори радних јединица. Осим огромне плате, њима је у уговору стајало да имају право да дијеле 5 % од добити предузеца(и то јавних, ако није промјењено) циме се стављају у позицију капиталисте власника истих.Знам да је једне године телеком имао добит од 120000000КМ, сто знаци да изврсни директори подијеле 6000000 измедју себе.

Name

ДОО

13.05.2020 07:07

Фали ту јос много имена, ал добро суштина је речена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберија

13.05.2020 08:26

Саво Јовановиц из Јегиновог луга опстина Калесија је вд изврсн директор за финансије у Ад Граду вец двије године.Тај цовјек само зна красти,опустио је фирму а има регуларно заврсену само Основну сколу.

Name

Борис

13.05.2020 14:06

Подобни, неспособни и послушни климоглавци су идеални за извлачење новца из државних фирми и буџета. Зато они раде, а МОРАЛНИ И СПОСОБНИ СТРУЧНИ ЉУДИ СЈЕДЕ КУЋИ ИЛИ СУ НЕГДЈЕ У ЕУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зељка

08.06.2020 21:33

Требало би медији висе да се позабаве питањем постављања в.д. Да будете истрајнији у истразивацком новинарству и наведете сваке седмице једну особу...како је постављена јер постављају се мимо конкурса, са купљеним дипломама и сто је но сенс воде одредјене структуре у партији а Законом о дрзавним слузбеницима не могу бити цланови партије. Они умјесто да се скривају, јавно то показују... Цитала сам, избио је скандал 2019. када сте кренули о кадру УС - Јасни Милесевиц која не испуњава услове конкурса а постављена за в.д. Купљена диплома на Прометеју, банкарски салтерски радник да води Ресор културе - тацније Републицког завода за заститу културно-историјског насљедја???Коме је то пало на памет Наталији или Стевандицу? Колико само има таквих Јасни. Е то је срамота ста смо као јавно мијење допустили! Зато нам је тако!!! Умјесто изаци и поскидати све неписмене и неелоквентне!

ОДГОВОРИТЕ