Стоматолошке ординације након два мјесеца поново отворене

Стоматолошке ординације, након два мјесеца поново су почеле са радом, који је донио и одређене измјене.

Република Српска 12.05.2020 | 11:38
Стоматолошке ординације након два мјесеца поново отворене

Прије отварања врата, ординације су, према одлукама Коморе доктора стоматологије морале бити дезинфиковане од стране сертификоване фирме.

Поред мјера које важе и за све остале објекте, као што су прање и дезинфекција руку, ношење маски и рукавица, прегледи и интервенције се раде само на заказивање, без чекања.

“Од момента када почнемо да радимо, маска наравно мора да се скине. Затим, пацијент мора детаљно да опере руке, а постоји и дезинфицијенс за те намјене. У оквиру тих мјера уведено је и да раствором од 1,5%, у питању је водоник-пероксид испира уста. Након тога, почињемо са радом. Наравно, постоје извјесне мјере и за саме стоматологе, као што је визир, који мора да се носи сво вријеме. Ту су и посебне епидемиолошке маске, а употреба рукавица је нешто што већина стоматолога иначе и практикује”, каже Петар Перић, доктор стоматологије и специјалиста оралне хирургије.

Након сваког пацијента слиједи детаљно чишћење. Доктор Перић каже да промјене нису драматичне те да ће се струка врло брзо навићи на њих. Вирус је изненадио све па није било благовремене информације о прекиду рада, што је у овој грани медицине створило одређене проблеме.

“Лијечење пацијената је комплексна ствар, поготово када су у питању неки тежи случајеви. Сва лијечења се раде фреквентно, у тачно одређеном периоду. Да смо имали информацију, бар пар дана раније када ће доћи до затварања ординација, могли смо позвати пацијенте, те им успоставити другачији начин лијечења, са лијековима који могу мало дуже да чекају. Овако је то ишло мало стихијски, што се мени баш није допало”, појашњава Перић.

Ипак истиче да је увјерења да су Влада и Кризни штаб, како би сачували здравље и животе становништва реаговала што брже.

“Чињеница је да су и стоматолози врло угрожена професија. У Србији су тројица колега страдала, у Хрватској такође, овдје није било случајева. Можда и због тога што је све на вријеме заустављено. Како год погледате, ми смо “у устима” пацијента сво вријеме. Сви наши насадни уређаји раде по принципу аеросола, што може да доведе до низа проблема”, наводи познати бијељински стоматолог.

Као позитиван гест, Перић је истакао и то да је Комора доктора стоматологије бринула о члановима, и о свим новим мјерама благовремено обавјештавала те да је обезбиједила и велики дио заштитне опреме.

 

БН ТВ

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

лара

12.05.2020 10:08

и било је вријеме да почну да раде, и срећно им

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кланте

12.05.2020 11:37

Др Перић препоруцио би га свакоме.Млад доктор али одличан,мало поскуп али зубар није скуп када уради како треба од првог пута.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НС

12.05.2020 11:52

Мозе ли ми неко реци, да ли поцињу радити и стоматолоске радње које се налазу у склопу домова здравља, или се ово односи само на приватне? поздрав

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зацудјена

12.05.2020 12:46

Ово све сто је препоруцено ради превенције и застите од короне је нормално за зубне амбуланте и без короне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рада

12.05.2020 13:14

Свака част за комплетно објашњење! Ништа мање нисмо ни очекивали, када је др Перу питању! Ради изузетно добро и са задовољством улазимо у његову ординацину! С обзиром на моје године, рећи ћу млађима да му је и мајка Милица била врх у струци стоматологије!