Stomatološke ordinacije nakon dva mjeseca ponovo otvorene

Stomatološke ordinacije, nakon dva mjeseca ponovo su počele sa radom, koji je donio i određene izmjene.

Republika Srpska 12.05.2020 | 11:38
Stomatološke ordinacije nakon dva mjeseca ponovo otvorene

Prije otvaranja vrata, ordinacije su, prema odlukama Komore doktora stomatologije morale biti dezinfikovane od strane sertifikovane firme.

Pored mjera koje važe i za sve ostale objekte, kao što su pranje i dezinfekcija ruku, nošenje maski i rukavica, pregledi i intervencije se rade samo na zakazivanje, bez čekanja.

“Od momenta kada počnemo da radimo, maska naravno mora da se skine. Zatim, pacijent mora detaljno da opere ruke, a postoji i dezinficijens za te namjene. U okviru tih mjera uvedeno je i da rastvorom od 1,5%, u pitanju je vodonik-peroksid ispira usta. Nakon toga, počinjemo sa radom. Naravno, postoje izvjesne mjere i za same stomatologe, kao što je vizir, koji mora da se nosi svo vrijeme. Tu su i posebne epidemiološke maske, a upotreba rukavica je nešto što većina stomatologa inače i praktikuje”, kaže Petar Perić, doktor stomatologije i specijalista oralne hirurgije.

Nakon svakog pacijenta slijedi detaljno čišćenje. Doktor Perić kaže da promjene nisu dramatične te da će se struka vrlo brzo navići na njih. Virus je iznenadio sve pa nije bilo blagovremene informacije o prekidu rada, što je u ovoj grani medicine stvorilo određene probleme.

“Liječenje pacijenata je kompleksna stvar, pogotovo kada su u pitanju neki teži slučajevi. Sva liječenja se rade frekventno, u tačno određenom periodu. Da smo imali informaciju, bar par dana ranije kada će doći do zatvaranja ordinacija, mogli smo pozvati pacijente, te im uspostaviti drugačiji način liječenja, sa lijekovima koji mogu malo duže da čekaju. Ovako je to išlo malo stihijski, što se meni baš nije dopalo”, pojašnjava Perić.

Ipak ističe da je uvjerenja da su Vlada i Krizni štab, kako bi sačuvali zdravlje i živote stanovništva reagovala što brže.

“Činjenica je da su i stomatolozi vrlo ugrožena profesija. U Srbiji su trojica kolega stradala, u Hrvatskoj takođe, ovdje nije bilo slučajeva. Možda i zbog toga što je sve na vrijeme zaustavljeno. Kako god pogledate, mi smo “u ustima” pacijenta svo vrijeme. Svi naši nasadni uređaji rade po principu aerosola, što može da dovede do niza problema”, navodi poznati bijeljinski stomatolog.

Kao pozitivan gest, Perić je istakao i to da je Komora doktora stomatologije brinula o članovima, i o svim novim mjerama blagovremeno obavještavala te da je obezbijedila i veliki dio zaštitne opreme.

 

BN TV

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

lara

12.05.2020 10:08

i bilo je vrijeme da počnu da rade, i srećno im

ODGOVORITE
Name

Klante

12.05.2020 11:37

Dr Perić preporucio bi ga svakome.Mlad doktor ali odličan,malo poskup ali zubar nije skup kada uradi kako treba od prvog puta.

ODGOVORITE
Name

NS

12.05.2020 11:52

Moze li mi neko reci, da li pocinju raditi i stomatoloske radnje koje se nalazu u sklopu domova zdravlja, ili se ovo odnosi samo na privatne? pozdrav

ODGOVORITE
Name

Zacudjena

12.05.2020 12:46

Ovo sve sto je preporuceno radi prevencije i zastite od korone je normalno za zubne ambulante i bez korone.

ODGOVORITE
Name

Рада

12.05.2020 13:14

Свака част за комплетно објашњење! Ништа мање нисмо ни очекивали, када је др Перу питању! Ради изузетно добро и са задовољством улазимо у његову ординацину! С обзиром на моје године, рећи ћу млађима да му је и мајка Милица била врх у струци стоматологије!