Пет година рада једине Фото-агенције "ЗИПА ПХОТО"

Фото агенција ЗИПА ПХОТО обиљежава данас пет година од почетка рада. Њено сједиште је у Бања Луци и она је прва,  до сада и једина фото-агенција у Босни и Херцеговини. Основана с намјером да својим корисницима обезбиједи брзу, садржајну и квалитетну фотографију, Агенција је у потпуности успјела да оствари основне циљеве.

Република Српска 11.05.2020 | 09:47
Пет година рада једине Фото-агенције "ЗИПА ПХОТО"

Током ових пет година ЗИПА ПХОТО АГЕНЦY успјешно је кроз фотографије извјештавала о догађајима са свих свјетских континената и тиме, упркос много скромнијим условима од раније основаних фото-агенција, чврсто стала на БиХ медијску сцену. О томе свједоче корисници сервиса Агенције – штампани, електронски и интернет медији, бројне институције, компаније, удружења грађана, на крају и појединци.

 ЗИПА ПХОТО АГЕНЦY основала је група фотографа–професионалаца и ентузијаста с основним циљем да њени фото-репортери јавности брзо пренесу благовремено снимљену и садржајно богату фотографију. Досадашњим радом, заједно са педесет колега и сарадника, показали су да су слоган и мото Агенције „ПАЗИ! ТРЕНУТАК!“ потпуно остварени у стварном животу, јер је ЗИПА ПХОТО фотографисала и пренијела другима бројне догађаје.

Фотографија настаје само у том једном тренутку који се никад више не може поновити. ЗИПА ПХОТО је Бања Луку, Републику Српску и Босну и Херцеговину својим радом приближила свијету, али и обрнуто, свијет и разумијевање свијета приближила је нашем окружењу извјештавајући са домаћих, али и свјетских догађаја.

 Друга важна димензија рада Агенције јесте да је постала незаобилазан извор фото-записа о ономе што се догађало у Бања Луци, Републици Српској и Босни и Херцеговини у протеклих пет година.

У бази података Фото-агенције ЗИПА ПХОТО данас је архивисано више од 100.000 фотографија као свједочанстава о животу у протеклих пет година, као и архиву фотографија од 1990 године прошлог вијека до данас, што представља незамјенљив извор података за историчаре и друге истраживаче данас и у будућности.

 Иако је основна намјера Агенције да кроз репортерску, информативну фотографију биљежи догађаје и преноси их даљим корисницима, од првог дана ЗИПА ПХОТО потиче и објављује фотографије које припадају и другим креативним облицима изражавања попут умјетничке, рекламне и других форми. Она се тако поставља као природан наставак и круна рада значајне плејаде бањалучких фоторепортера и других фотографа и традиције коју су створили.

Оснивачи Агенције покренули су је из љубави према фотографији као професији, стваралаштву и ономе што фотографија представља у медијима и животима људи. Са задовољством се данас закључује да се добра фотографија све више тражи као независни запис који обиљежава ТРЕНУТАК и окружење у којем живимо.

 Петогодишњицу рада ЗИПА ПХОТО обиљежава и представљањем посебног wеб сајта хттпс://зипаагенцy.цом/петгодина/  и тако фото-подсјећањем и поруком на отварање тог дана и почетак и обиљежавање значајних фотографија емитованих у задњих пет година.

ЗИПА ПХОТО захваљује свима који су поводом петогодишњице рада већ послали бројне честитке, а свим фоторепортерима, фотографима и љубитељима фотографије, традиционланим фотографским поздравом жели оно од чега зависи и добра фотографија - ДОБРО СВЈЕТЛО!

(БН)

Коментари / 0

Оставите коментар