Траже истину о ширењу вируса у добојској болници

Како се вирус корона проширио међу запосленима у Интернистичкој служби добојске болнице "Свети апостол Лука" и заразио једног љекара и 15 медицинских сестара и техничара требало би да, осим болничке Комисије за интрахоспиталне инфекције, утврди и комисија која ће у ову установу доћи из ресорног министарства.

Република Српска 10.05.2020 | 21:11
Траже истину о ширењу вируса у добојској болници

 

"Оно што знамо од претходног периода јесте да је већином то кренуло од пацијената који су били заражени, а који нису показивали ниједан симптом, ни повишену температуру, ни кашаљ, тако да наши радници нису могли да знају да ли је неко заражен или није", наводи Младен Гајић, директор болнице

Зоран Благојевић, предсједник Комисије за интрахоспиталне инфекције, истиче да су сви радници који су радили у болници поштовали процедуре.

"Имали су маске и рукавице, раздвојена су одјељења и све остало, али вирус је вирус. Од почетка водимо борбу, не само на Интерном или Инфективном одјељењу, да сачувамо особље које ради", каже Благојевић те додаје да се након појаве вируса међу упосленицима муњевито реаговало.

Након дезинфекције, Интернистичка служба није затворена, него је подијељена на два дијела, а на одјелу на којем је почело ширење вируса, сви смјештени пацијенти који су негативни на вирус сматрају се суспектним.

"Тако ће наши радници радити у заштитним одијелима, не због страха и да не би пружили услугу пацијентима, него да би сада детаљно заштитили себе. Нисмо могли обуставити рад Интерног одјељења, ту имамо лијечење и акутног инфаркта миокарда, анемије, па и услуге коронарне јединице", појаснио је Гајић.

Добојска болница пружа услуге за око 200.000 становника из десетак локалних заједница, а сви пацијенти из ове регије који су позитивни на вирус корона, а који немају симптоме или имају блажу клиничку слику, од прошлог викенда се из Студентског центра "Никола Тесла" пребацују у овдашњи Дом ученика.

"Услови ће бити готово идентични као они које имају пацијенти у Студентском центру у Бањалуци. Значи, пацијенти не треба да брину о томе", поручио је Драгослав Топић, директор СЦ "Никола Тесла".

Борис Јеринић, градоначелник Добоја, истиче да је обавеза свих начелника у регији да заједнички помогну, организују и олакшају посао здравственим радницима.

"Потребно је да здравствене раднике не изморимо, да се тако изразим, да их заштитимо, да не би имали случајеве да попусти концентрација, а самим тим да се корона вирус прошири из Дома ученика", казао је Јеринић.

(Независне)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Ха ха

10.05.2020 19:23

Цуј истразују оце јос новца донација кредита

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОБОЈ

10.05.2020 19:55

У ОВОЈ БОЛНИЦИ ИМА КАНДИДАТА ЗА РОБИЈУ И ТО ВЕЦ ДУЗЕ ВРЈЕМЕ

Name

Ра

10.05.2020 20:08

Градоначелник добоја како је прешао у ову секту само на телевизији измишља приче како се добој гради само како градјани добоја могу подржавати овог нешколованог хоштаплера. Част оним добојлијама који нису подржали додика а има их доста промјенит ће се ово стање они ће заједно са обреном потурицом ићи у затвор на дужи период

Name

Е

10.05.2020 20:33

Ма нема разлога за бригу у дому ученика ће бити сви пацијенти безбједни сви васпитачи кухари куцни мајстори су обучени за љецење од ковида 19 ево два дана се обуцавају за љецење

Name

Ре:Ра

11.05.2020 06:43

Па овај је изневјерио богословију да неће народ. Отишао је у богословију, само из разлога што школовање није морао платити и из искуства старијих свјештеника је знао да лова, овдје, долази сама од себе. Дакле, он је само за лову која "долази сама од себе". Да је у болници било скафандере за све здравствене раднике, па и оне који долазе у контакт са лицима који имају друге тегобе (јер се незна ко носи вирус), неби било оваквих зараза. Одавде је кренула зараза и у околне општине. Инаравно ни градоначелник ни директор болнице-наћи ће комисије-ништа за то нису криви.