Traže istinu o širenju virusa u dobojskoj bolnici

Kako se virus korona proširio među zaposlenima u Internističkoj službi dobojske bolnice "Sveti apostol Luka" i zarazio jednog ljekara i 15 medicinskih sestara i tehničara trebalo bi da, osim bolničke Komisije za intrahospitalne infekcije, utvrdi i komisija koja će u ovu ustanovu doći iz resornog ministarstva.

Republika Srpska 10.05.2020 | 21:11
Traže istinu o širenju virusa u dobojskoj bolnici

 

"Ono što znamo od prethodnog perioda jeste da je većinom to krenulo od pacijenata koji su bili zaraženi, a koji nisu pokazivali nijedan simptom, ni povišenu temperaturu, ni kašalj, tako da naši radnici nisu mogli da znaju da li je neko zaražen ili nije", navodi Mladen Gajić, direktor bolnice

Zoran Blagojević, predsjednik Komisije za intrahospitalne infekcije, ističe da su svi radnici koji su radili u bolnici poštovali procedure.

"Imali su maske i rukavice, razdvojena su odjeljenja i sve ostalo, ali virus je virus. Od početka vodimo borbu, ne samo na Internom ili Infektivnom odjeljenju, da sačuvamo osoblje koje radi", kaže Blagojević te dodaje da se nakon pojave virusa među uposlenicima munjevito reagovalo.

Nakon dezinfekcije, Internistička služba nije zatvorena, nego je podijeljena na dva dijela, a na odjelu na kojem je počelo širenje virusa, svi smješteni pacijenti koji su negativni na virus smatraju se suspektnim.

"Tako će naši radnici raditi u zaštitnim odijelima, ne zbog straha i da ne bi pružili uslugu pacijentima, nego da bi sada detaljno zaštitili sebe. Nismo mogli obustaviti rad Internog odjeljenja, tu imamo liječenje i akutnog infarkta miokarda, anemije, pa i usluge koronarne jedinice", pojasnio je Gajić.

Dobojska bolnica pruža usluge za oko 200.000 stanovnika iz desetak lokalnih zajednica, a svi pacijenti iz ove regije koji su pozitivni na virus korona, a koji nemaju simptome ili imaju blažu kliničku sliku, od prošlog vikenda se iz Studentskog centra "Nikola Tesla" prebacuju u ovdašnji Dom učenika.

"Uslovi će biti gotovo identični kao oni koje imaju pacijenti u Studentskom centru u Banjaluci. Znači, pacijenti ne treba da brinu o tome", poručio je Dragoslav Topić, direktor SC "Nikola Tesla".

Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja, ističe da je obaveza svih načelnika u regiji da zajednički pomognu, organizuju i olakšaju posao zdravstvenim radnicima.

"Potrebno je da zdravstvene radnike ne izmorimo, da se tako izrazim, da ih zaštitimo, da ne bi imali slučajeve da popusti koncentracija, a samim tim da se korona virus proširi iz Doma učenika", kazao je Jerinić.

(Nezavisne)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Ha ha

10.05.2020 19:23

Cuj istrazuju oce jos novca donacija kredita

ODGOVORITE
Name

DOBOJ

10.05.2020 19:55

U OVOJ BOLNICI IMA KANDIDATA ZA ROBIJU I TO VEC DUZE VRJEME

Name

Ra

10.05.2020 20:08

Gradonačelnik doboja kako je prešao u ovu sektu samo na televiziji izmišlja priče kako se doboj gradi samo kako gradjani doboja mogu podržavati ovog neškolovanog hoštaplera. Čast onim dobojlijama koji nisu podržali dodika a ima ih dosta promjenit će se ovo stanje oni će zajedno sa obrenom poturicom ići u zatvor na duži period

Name

E

10.05.2020 20:33

Ma nema razloga za brigu u domu učenika će biti svi pacijenti bezbjedni svi vaspitači kuhari kucni majstori su obučeni za ljecenje od kovida 19 evo dva dana se obucavaju za ljecenje

Name

Re:Ra

11.05.2020 06:43

Pa ovaj je iznevjerio bogosloviju da neće narod. Otišao je u bogosloviju, samo iz razloga što školovanje nije morao platiti i iz iskustva starijih svještenika je znao da lova, ovdje, dolazi sama od sebe. Dakle, on je samo za lovu koja "dolazi sama od sebe". Da je u bolnici bilo skafandere za sve zdravstvene radnike, pa i one koji dolaze u kontakt sa licima koji imaju druge tegobe (jer se nezna ko nosi virus), nebi bilo ovakvih zaraza. Odavde je krenula zaraza i u okolne opštine. Inaravno ni gradonačelnik ni direktor bolnice-naći će komisije-ništa za to nisu krivi.