Борба са вирусом корона с прве линије фронта

Обожавам свој посао јер је препун изазова и динамике, сваки дан спасемо бар један живот. Зато, када је стигао позив из Београда, иако се радило о жаришту епидемије, ни секунд се нисам премишљала.

Србија 10.05.2020 | 20:00
Борба са вирусом корона с прве линије фронта

Тако за Блиц прича Ваљевка Горица Манојловић (32), анестетичар, један од девет здравствених радника из града на Колубари који су у пику епидемије короне били пребачени у клинике у Београду као помоћ престоничким колегама на првој линији фронта.

Поред колеге анестетичара Стефана Стефановића (26), Горица је била једна од најмлађих кадрова ваљевске болнице који су се одазвали позиву Министарства здравља. На тај начин 14 радних дана провела је у респираторном центру Интензивне његе КБЦ “Звездара”.

Као на фронту

– У тренутку када сам дошла на одјељење, од 20 пацијената, њих 15 је било на респираторима са тешком клиничком сликом, у крајње озбиљном стању. И заиста је било као на фронту. Времена за преиспитивање или страх нема, постоји само максимални фокус на све научено током школовања и током праксе, да се у свакој секунди рада уради све шта је потребно да људи наставе да дишу – прича Горица.

Радни дан јој је трајао четири сата, након чега би усљедила пауза од 24 сата јер, како објашњава, под опремом у којој се радило физички више није могуће.

Послије 15 минута у скафандеру већ креће да вам не буде добро

– Већ послије 15 минута због скафандера, двије маске, наочара, визира, каљача и три пара рукавица почињете да осјећате како вас све стеже, креће врућина, мучнина, главобоља и отежано кретање и дисање. Тако је првог дана, нешто је лакше другог, а већ трећег или четвртог се навикнете на опрему. Све вријеме неопходна је максимална концентрација на пацијенте и инструменте. Некада се, када наочаре замагле и када због три пара рукавица немате потпуни осјећај у рукама, дешавало да нисам сигурна да ли ћу из прве убости пацијента или себе приликом вађења крви – открива анестетичарка.

Она истиче максималну подршку и сарадњу домаћина из тог дијела КБЦ “Звездара”: анестетичара Марије Видаковић и Срђана Ћирића, главног техничара Душана Јовичића и докторки Марије Шулев и Добриле Пејчић. Сви они пак хвале рад и помоћ колега из Ваљева.

– Заиста је одвојеност од породице била тешка. Али то је наш посао, за то смо се обучавали. Толико много пута сам прије операције разговарала са пацијентима, када су уплашени видим да им значи ријеч охрабрења, када покушам да их насмијем или само држим за руку. Сатисфакција је увијек онај тренутак када је човјек скинут са респиратора и почиње да говори и да се осмјехује – закључује саговорница.

Горица је, иначе, по уговорима на одређено вријеме у болници у Ваљеву ангажована од 2009, а пар дана прије одласка за Београд је добила посао за стално.

(Српскаинфо)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

РС

10.05.2020 18:17

Поздрав херојима са КБЦ Звездара!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мићко

11.05.2020 00:07

Медицинари су витезови и Орлеанке. У свијету, Србији и Српској, и не само током ове борбе са вирусом, увијек. Не заборавимо то!

Name

Буљави

10.05.2020 18:41

Хероји су страдали у ратовим.Каква прва линија фронте?О цему прицате?Ви здраствени радници примате плату за свој посао,ако сте ви на првој линији фронта онда су трговаци радници у минском пољу па их нико не спомиње.Каква прва ллинија то вам је посао и за тај посао сте сколовани и кроз сколовање сте упознати са тезином посла и опасностима.Какви хероји хероји бране народ без новца ризикујуци зивот 24 сата на дан 365 дана у години,гладни зедни болесни смрзнути без икаквих награда само са посљедицама.Радите свој посао и поклопите се усима висе.Много вецих хероја има од вас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цццц

10.05.2020 19:06

Буљави, појма ти немаш, не знаш какав је осјећај, кад човјек који се гуши гледа у тебе и очима тражи помоћ, хвата за руку, неда да се удаљиш, вјерује да ћеш му помоћи, уплашен за свој живот.

Name

Децко

10.05.2020 19:11

Буљава будало, ти доктори и остало медицинско особље је за вијеме рата примало пола вреце брасна мјесецно умјесто плате! Спомињање рата који је био прије готово 30 година је смијесно... Надји зивот!

Name

ре

10.05.2020 22:41

Браво Буљави! Ови испод гледају тв. Само напријед...до вакцине и све слијепо вјерујте.

Name

Дара

10.05.2020 19:06

Господине или господја ја се јесам школовала за овај посао . И волим га . Ал нисам потписала уговор да ћу заразит своје дјете , родитеље због таквих као ви .Ходате без маски, рукавица , млатите по комсилуку .А ми породицу не видјамо данима . Нисмо хероји Ал ви се поклопите

ОДГОВОРИТЕ
Name

Децко

10.05.2020 19:08

Свака цаст овој анестетицарки, то знаци бити у потпуности посвецен свом послу и радити све сто је у људској моци да цовјек не само буде професионалац, вец и хумано људско бице, какво мора бити да би се бавило тим послом! Психицка снага такодје! Таквим особама се дивим!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.05.2020 22:42

Колики је хонорар за ову изјаву?

Name

Децко

11.05.2020 07:52

Хоцес мозда да ти ја дам "микрофон", па ти изјави ста год хоцес? Бесплатно за тебе!

Name

Маx

10.05.2020 21:17

Поздрав особљу КБЦ Звездара, најбоља услуга, најбоље особље, врх!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бег

11.05.2020 05:13

Будале

ОДГОВОРИТЕ