Borba sa virusom korona s prve linije fronta

Obožavam svoj posao jer je prepun izazova i dinamike, svaki dan spasemo bar jedan život. Zato, kada je stigao poziv iz Beograda, iako se radilo o žarištu epidemije, ni sekund se nisam premišljala.

Srbija 10.05.2020 | 20:00
Borba sa virusom korona s prve linije fronta

Tako za Blic priča Valjevka Gorica Manojlović (32), anestetičar, jedan od devet zdravstvenih radnika iz grada na Kolubari koji su u piku epidemije korone bili prebačeni u klinike u Beogradu kao pomoć prestoničkim kolegama na prvoj liniji fronta.

Pored kolege anestetičara Stefana Stefanovića (26), Gorica je bila jedna od najmlađih kadrova valjevske bolnice koji su se odazvali pozivu Ministarstva zdravlja. Na taj način 14 radnih dana provela je u respiratornom centru Intenzivne njege KBC “Zvezdara”.

Kao na frontu

– U trenutku kada sam došla na odjeljenje, od 20 pacijenata, njih 15 je bilo na respiratorima sa teškom kliničkom slikom, u krajnje ozbiljnom stanju. I zaista je bilo kao na frontu. Vremena za preispitivanje ili strah nema, postoji samo maksimalni fokus na sve naučeno tokom školovanja i tokom prakse, da se u svakoj sekundi rada uradi sve šta je potrebno da ljudi nastave da dišu – priča Gorica.

Radni dan joj je trajao četiri sata, nakon čega bi usljedila pauza od 24 sata jer, kako objašnjava, pod opremom u kojoj se radilo fizički više nije moguće.

Poslije 15 minuta u skafanderu već kreće da vam ne bude dobro

– Već poslije 15 minuta zbog skafandera, dvije maske, naočara, vizira, kaljača i tri para rukavica počinjete da osjećate kako vas sve steže, kreće vrućina, mučnina, glavobolja i otežano kretanje i disanje. Tako je prvog dana, nešto je lakše drugog, a već trećeg ili četvrtog se naviknete na opremu. Sve vrijeme neophodna je maksimalna koncentracija na pacijente i instrumente. Nekada se, kada naočare zamagle i kada zbog tri para rukavica nemate potpuni osjećaj u rukama, dešavalo da nisam sigurna da li ću iz prve ubosti pacijenta ili sebe prilikom vađenja krvi – otkriva anestetičarka.

Ona ističe maksimalnu podršku i saradnju domaćina iz tog dijela KBC “Zvezdara”: anestetičara Marije Vidaković i Srđana Ćirića, glavnog tehničara Dušana Jovičića i doktorki Marije Šulev i Dobrile Pejčić. Svi oni pak hvale rad i pomoć kolega iz Valjeva.

– Zaista je odvojenost od porodice bila teška. Ali to je naš posao, za to smo se obučavali. Toliko mnogo puta sam prije operacije razgovarala sa pacijentima, kada su uplašeni vidim da im znači riječ ohrabrenja, kada pokušam da ih nasmijem ili samo držim za ruku. Satisfakcija je uvijek onaj trenutak kada je čovjek skinut sa respiratora i počinje da govori i da se osmjehuje – zaključuje sagovornica.

Gorica je, inače, po ugovorima na određeno vrijeme u bolnici u Valjevu angažovana od 2009, a par dana prije odlaska za Beograd je dobila posao za stalno.

(Srpskainfo)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

RS

10.05.2020 18:17

Pozdrav herojima sa KBC Zvezdara!

ODGOVORITE
Name

Мићко

11.05.2020 00:07

Медицинари су витезови и Орлеанке. У свијету, Србији и Српској, и не само током ове борбе са вирусом, увијек. Не заборавимо то!

Name

Buljavi

10.05.2020 18:41

Heroji su stradali u ratovim.Kakva prva linija fronte?O cemu pricate?Vi zdrastveni radnici primate platu za svoj posao,ako ste vi na prvoj liniji fronta onda su trgovaci radnici u minskom polju pa ih niko ne spominje.Kakva prva llinija to vam je posao i za taj posao ste skolovani i kroz skolovanje ste upoznati sa tezinom posla i opasnostima.Kakvi heroji heroji brane narod bez novca rizikujuci zivot 24 sata na dan 365 dana u godini,gladni zedni bolesni smrznuti bez ikakvih nagrada samo sa posljedicama.Radite svoj posao i poklopite se usima vise.Mnogo vecih heroja ima od vas.

ODGOVORITE
Name

Cccc

10.05.2020 19:06

Buljavi, pojma ti nemaš, ne znaš kakav je osjećaj, kad čovjek koji se guši gleda u tebe i očima traži pomoć, hvata za ruku, neda da se udaljiš, vjeruje da ćeš mu pomoći, uplašen za svoj život.

Name

Decko

10.05.2020 19:11

Buljava budalo, ti doktori i ostalo medicinsko osoblje je za vijeme rata primalo pola vrece brasna mjesecno umjesto plate! Spominjanje rata koji je bio prije gotovo 30 godina je smijesno... Nadji zivot!

Name

re

10.05.2020 22:41

Bravo Buljavi! Ovi ispod gledaju tv. Samo naprijed...do vakcine i sve slijepo vjerujte.

Name

Dara

10.05.2020 19:06

Gospodine ili gospodja ja se jesam školovala za ovaj posao . I volim ga . Al nisam potpisala ugovor da ću zarazit svoje djete , roditelje zbog takvih kao vi .Hodate bez maski, rukavica , mlatite po komsiluku .A mi porodicu ne vidjamo danima . Nismo heroji Al vi se poklopite

ODGOVORITE
Name

Decko

10.05.2020 19:08

Svaka cast ovoj anesteticarki, to znaci biti u potpunosti posvecen svom poslu i raditi sve sto je u ljudskoj moci da covjek ne samo bude profesionalac, vec i humano ljudsko bice, kakvo mora biti da bi se bavilo tim poslom! Psihicka snaga takodje! Takvim osobama se divim!

ODGOVORITE
Name

Re

10.05.2020 22:42

Koliki je honorar za ovu izjavu?

Name

Decko

11.05.2020 07:52

Hoces mozda da ti ja dam "mikrofon", pa ti izjavi sta god hoces? Besplatno za tebe!

Name

Max

10.05.2020 21:17

Pozdrav osoblju KBC Zvezdara, najbolja usluga, najbolje osoblje, vrh!!!

ODGOVORITE
Name

Beg

11.05.2020 05:13

Budale

ODGOVORITE