Србија бесплатно школује, а Српска тестове наплаћује?!

И каква смо то ми држава из које студенти одлазе у Србију да потпуно бесплатно студирају о трошку буџета Србије, а наша државица онда треба да искористи прилику и наплати им тест по привилегованој цијени од 200 марака?!

Република Српска 10.05.2020 | 15:02
Србија бесплатно школује, а Српска тестове наплаћује?!

Пише: Славиша Раковић

Није прошло дуго од најаве попуштања ванредних мјера у спречавању епидемије корона вируса код нас, а и у цијелој Европи, а већ свједочимо новом таласу импровизације у Републици Српској.

Рекло би се да је Република Српска једна од предузетничких земаља, јер су за вријеме епидемије и провођења мјера грађани могли да се увјере у чињеницу да несташица неке робе упорно изазива доношење мјере која захтијева употребу такве робе.

Ево, и у нову нормалност улазимо са маскама и рукавицама, које су један дан потребне у пару, други само на отвореном, трећи дан само маска, а рукавице и маска у трговини.

Наравно сада и маски и рукавица има по упетострученим цијенама, а има и оштрих казни за њихову неупотребу. И док припадници Полиције или немедицинско особље, чак и у најближем контакту са зараженим особама не добијају заштитна средства адекватног степена заштите, трговина фалш маскама и хигијенским рукавицама цвјета.

Наши „стручњаци“ су остали нијеми, ни зрна полемике, али држе се оне „од вишка глава не боли“, што је тачно, јер грађане боли џеп на више начина.

Најновији доказ препуштања тржишту је такозвано комерцијално тестирање на корона вирус.

Како је дошло до комерцијализације?

Дакле, имамо само најаве сусједних земаља да ће у склопу попуштања мјера доћи и до отварања граница и свака земља је најавила своје услове. Наглашавам најавила. На данашњи дан, ни сутрашњи границу нећете прећи тестирани или нетестирани, прећи ћете само у случају неодложног посла, по овом или оном основу.

И гле чуда, ту се одмах нашао наш Институт за јавно здравство да понуди услугу комерцијалног тестирања. И не само тамо, они ову услугу за сада нуде само студентима и грађанима којима је потребна за регулисање радног односа.

Цијена утврђена цјеновником установе је свега 200 конвертибилних марака по тесту који ће грађанин обавити у Бањој Луци.

Ко је од Института тражио да понуди услугу, ко је дефинисао услове, ко је у управним тијелима? То су питања на која нећемо добити одговор.

Наравно, да се у медијима и међу грађанима јавила узнемиреност. Суочени са 200 марака трошка ради задовољавања оправданих потреба, сви су почели кометарисати овај потез.

Дата је упоредна цијена из Федерације, али за другу врсту теста (на антитијела), као типичан примјер прве реакције.

Како сваки коментар код нас изазива саблазан владајућих елита, одговор Института се засновао на такозваној струци, али је заобишао да одговори на који начин је покренуо комерцијално тестирање грађана.

Да живимо у озбиљној држави, која брине о својим грађанима, а не о додатним изворима прихода, требало би прво да власти склопе споразуме о режиму преласка границе са сусједним земљама и да договоре услове.

Онда би та иста власт требала да нађе начин да омогући испуњење услова за грађане. Зашто? Па ради се очигледно о великој потреби грађана, на крају крајева, њиховом праву да се крећу и ван граница наше земље, као и о праву на повратак.

Како било ко може да грађанима излази у сусрет са полуинформацијама? Како ће грађанин који се тестира и оде у Србију, проведе тамо седам дана, да се врати у своју домовину? С тестом, без теста, у карантин?

Ово су само почетна питања. Пошто се говори о такозваном здравственом пасошу, како неко нуди услугу са међународном тежином, а да уопште није провјерено нити познато да ли се документ какав издаје Институт прихвата?

И каква смо то ми држава из које се студенти одлазе у Србију да потпуно бесплатно студирају о трошку буџета Србије, а наша државица онда треба да искористи прилику и наплати им тест по привилегованој цијени од 200 марака?!

Дакле, како може нешто да постане комерцијално прије него што се уопште зна какву комерцијалну вриједност има?

С друге стране како може бити комерцијално нешто што се намеће као обавеза великом броју грађана и наравно разним категоријама грађана?

Доступност тестирања која је локацијски приступачна највећем броју грађана није омогућена.

Држава у којој власт није способна ни да размишља о наредних мјесец дана у склопу укупних мјера нормализације, а која потпуно приватизовано и комерцијализовано наводно нуди рјешење својим грађанима, а у складу са својим поиањем трошковника и зараде, почиње све више да губи атрибуте државе и све више личи на неко предузеће.

Није се лако надати, али се искрено надам да неко може ствари довести у ред, поставити нормалан редослијед активности и донијети одговарајући програм којим се могу задовољити потребе грађана.

(БН) 

Коментари / 62

Оставите коментар
Name

Не постоји тест за "корону"!

10.05.2020 13:26

Лазу нас! Не постоји тест за "корону", има за антитијела... Кад цовјек има на примјер, не дај Бозе, рак плуца, или било какву упалу, исти тест се користи за то као и за "корону". Зове се РТ-ПЦР тест! Било каква упала у организму, позитиван си на "корону"! Зато нико није до сада преминуо од нецег другог осим грипе звана "корона"!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јадно

10.05.2020 13:35

Прејадна предизборна тема. Опозиција оцигледно не зна гдје се налази јер рејтинг пада стрмоглаво

Name

Добој

10.05.2020 13:44

јадно или не јадно 200км се мора дати!

Name

Хоботница

10.05.2020 13:51

Србија нам је мајка а РС мацеха. А то ради ВЛАСТ.

Name

ре Ма не постоји тест ал

10.05.2020 13:56

Примарна разлика од једног до другог комплета је у томе што коронавирус генерише све циљне тестове. ЦДЦ одобрени комплети циљају регионе на гену који кодира протеин који чини нуклеокапсид вируса, овојницу у којој се налази његова РНА. Да ли је то грип?

Name

Која држава???

10.05.2020 14:07

Рс НИЈЕ држава, већ ентитет.

Name

студенти

10.05.2020 14:23

Треба на изборима да студенти гласају за Вуцица а не за Додика,цудна је ово игра сто се десава у РС

Name

Ре Хоботница

10.05.2020 14:25

Да све се то ради да се узму паре за изборе а ви опет гласајте за њих садсте видјели тко су и стасу

Name

велика игра

10.05.2020 14:27

Радисе о томе да јос ово мало народа сто је остало ојаде и растјерају по свијету и онда је крај свега,ако вец није

Name

Бане

10.05.2020 14:39

Ре Јадно. Ти ниси јадан већ глуп, љигав и секташки увлакач. Сваки нормални грађанин види да је ова власт најгора и најлоповскија у европи са глупим и неспособним кадровима на свим нивоима али зато има такве будалетине које их за сендвиће бране...

Name

Приједор

10.05.2020 15:13

Једном се плаца и тај тест, и онда лаку ноц Републико мрска!

Name

Дадо

10.05.2020 16:21

Знају они да се ови сто су стигли Из вана требају вратити па их сад одери. Ја им савјетујем да упамте мацехински однос власти РС и да на сљедецим изборима масовно гласају за људе који су им помогли кад су досли. А вец се зна.

Name

Ре

10.05.2020 17:01

Читао сам њихово објашњење и више је него јадно, јер они зврфе да ИЈЗ сам купио све тестове, а не РС. Није ли ово исто што је и Лукач желио да радарима и камерама? Објашњавају нам шта је то ПЦР и да је то јефино валидно и експресно. Ако је тако зашто су је до сада било и погрешних тестова, зашто се онда уппште иде у карантин? Чему карантин када постоји тако поуздан тест. У Словенији се у Марибору ради тест по жељи који је валидан и немојте нам сам одавде солити здрав разум да ће неко уважити више тај тес из РС, него из Словеније. Ове тестове уколико грађани сами траже Словенци наплаћују 20€ и изазвали су масовно огорчење грађана који покрећу протесте. Дали су нас два мјесеца затворене, продавали маглу, купили шатор за 4 мил€ и називају то болницом и сада би још тако олако да зарађују на нашиј муци. ПОКРЕНИМО ПРОТЕСТЕ, Шизоје има својих проблема, покажимо им да је доста робовласништва, понижавања.

Name

ЦИФРА

10.05.2020 17:16

Једном сам преко једног њиховог манипулатора питао за некакве тестове и лупио ми је цијену барем пет пута већу и ако сам знао праву цијену. Рекао сам то својим послодавцима који су били странци и рекли су ми да је то исто тако до 5 или 6 ниже у Њемачкој.

Name

Јо

10.05.2020 17:44

То Бисерка и Бурле подржава нашу дјеци како би се вратила у Р С кад заврше факултете али шта ће од наше дјеце треба узети душу па дати својима Проинтер итд. Па гдје Вам крај багро црвена

Name

Дијаспора

10.05.2020 17:55

Мозе ли плацање теста у ратама? 20 рата по 5.113 Еура?

Name

ре Јадно

10.05.2020 18:56

Јел Секташ, мислиш да вама расте рејтинг са дугим цијевима? Некад сте били ратни профитери, посебно ваш "Бог" ронхилл - ефендија, данас сте епидемијски профитери.

Name

Ре

10.05.2020 20:01

Само ботови тврде да постоји тест. Врло су препознатљиви по својим нељудским коментарима.

Name

СЗО

10.05.2020 13:28

"...Међутим, тренутно нема поузданог теста на корона вирус иако компаније раде на његовој изради. Према Свјетској здравственој организацији, постојећи антигени тест исправно утврђује пацијенте са ЦОВИД-19 па прецизношћу која варира између 34 и 80 процената." Објављено на страници: на РадиоСлободна Европа (хттпс://www.слободнаевропа.орг/а/рје%Ц4%8Дник-термина-који-се-користе-у-кризи-са-цовид-19/30519789.хтмл)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма то уопсте и није битнол

10.05.2020 15:30

Битно је лова......

Name

Ре

10.05.2020 19:59

Ова држава ће отјерати и задњег младог човјека. Стденту узети толики новац је брука и срамота. Ова власт је изгубила компас.

Name

Страсно

10.05.2020 13:32

Ко у доба рата кад се на Раци давало 200ДМ до 500ДМ да се удје у РС .Али тад је било оправдано јер њима су наси оцеви куце и породице бранили.Сад распустају карантине небили народ из Дијаспоре похрлиа руља па је опорезовали и напунили касу.То је наса сурова реалност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сwеден

10.05.2020 13:43

Ја сам путовао прије овог срања, три пута мјесецно, Балкан-Скандинавија, послом! 600 марака да им дам? За тест који се не мозе ни урадити у иностранству, зато сто га нико ни не трази!!!! ХАЛЛЛЛООО

Name

Одговор за Страсно

10.05.2020 13:43

Ма појурице мало сутра.Ти људи су отисли из ове бједне дрзаве да сад пуне дзепове политицарима.Глупи су ако мисле да це на тај нацин доци боље им је да пусте границе да имају несто,по овом резиму неце имати бас ниста.Цак и губити јер привредници неце имати сретстава да плацају обавезе јер немају профити.

Name

ре

10.05.2020 13:59

Ми из дијаспоре висе ни марку не саљем на којекакве телефоне за дјецу, нек иду Додику. Продјем градом и трази ми 2 марке за бус, казем ја ено ти ту је палата Бисеркина, иди трази од ње. Не дам висе ни марку за покварену власт коју подрзава народ, а подрзава, немогу 100% украсти, и купити 70% опозиције. НЕДАМ ВИСЕ, саљем у Африку, ал не у Босну

Name

Дијаспора

10.05.2020 14:09

Колико је људи у БИХ толико је у дијаспори.Словенија,Аустрија Свица Њемацка Скандинавија Италија.Вецина имају некретнине и понеког од фамилије.Колоне су биле свакодневне и висецасовна цекања на ГП прелазима.Народ це долазити својим куцама.То је намет који це се плацати само ако се уведе.

Name

ре Сwеден

10.05.2020 14:38

Наравно. Урадис брзински тест у Сведској при уласку. Кад се врацас, опет се тамо тестирас.не знам колико тест смије бити стар по "законима" Додикове дрзаве .У СР је 72 у ХР 24 сата. Ваљда нас неце тестирати и кад вирус нестане.

Name

борац

10.05.2020 13:37

РС је земља пљацкаса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре борац

10.05.2020 14:03

Ја не знам каква је земља, знам да је мој отац 4 године гинуо за то а био је хрват, умјесто да смо нагулили за Србију и отисли вани, но... Ја сам ипак нагулио сам цим сам имао прилику. Долазио сам по 2x годисње и посјецивао родитеље и гледао како то све убрзано тоне, како људи немају осмјеха, како је све сиво. Народ све види и зна како власт краде ал опет гласа,немају м*да да стисну и казу НЕ. Нигдје није саврсхени ало миземо пробати промјенути. А не доле само криминалци и политицари пролазе, и родбина само се у то бацила, и ту паре лезе!

Name

ре

10.05.2020 14:36

Сад се ради о томе ко бјези из дрзаве дај дага огуле јер многи народце побјец послије свега овог у Немацкој велики број радника трази се вец а предност имају сви из Босне као добра радна снага..У Итали око септембра бице једна санаторија сви странци без папира бице легализовани и добице радне дозволе као 2002 године далису папире за 800 хиљда људи.а и у другим дрзавама .Француска ,Аустрија,Белгија ,и многе друге тразице раднике ,,све то оде

Name

Невесиње

10.05.2020 13:38

Ако ово спроведу и студентима почну узимати новаца за одлазак у Србију, онда је ово дефинитиван крај владавине Додика...а и Вучићу се добро не пише

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

10.05.2020 13:43

Ваљда сви студенти имају загарнтована уставна права. Зашто да плаћају и студенти који студирају у ЕУ? Морали смо се одрећи дјеце, а сада нам то још и наплатите.

Name

Ре

10.05.2020 14:37

Пријатељу овдје се ниста не постује устав је закон на папиру али они то не виде

Name

Ре

10.05.2020 18:32

Зашто мислиш,па ни један тај студент не излази на изборе

Name

И ја сам

10.05.2020 13:39

Правила Мирорада Додика.И сад кад поново продју на изборима ми цемо да се помиримо с тим јер он сад на овај ил онај нацин скупља новац да купи изборе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

10.05.2020 14:39

...одлицно друзе зато се и свело да се све прода да се могу избори купити,сви то знају али суте

Name

Трн

10.05.2020 13:42

Ако немају 200 Марака нека сједе код куце..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Трн

10.05.2020 14:39

Мар* кретину, маму ти је*ем!!!

Name

Б Л

10.05.2020 13:43

Јест ,бас лици на предузеце "Троттерс Индепендент" из серије Мућке!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лазар

10.05.2020 13:56

Срам вас било!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зиванас

10.05.2020 14:01

Браво!

ОДГОВОРИТЕ
Name

блбл

10.05.2020 14:04

Бит це боље када престанете ову накараду називати "дрзава"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко

10.05.2020 14:16

Па баш срамота! Зар није доста 50 КМ

ОДГОВОРИТЕ
Name

пуно

10.05.2020 14:40

И то је пуно

Name

Снсд Додик Миле

10.05.2020 14:21

Тари сиротињу,кад су глупи...зивио предсједник Миле Додик Снсд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сбм

10.05.2020 14:21

Требало би бити бесплатно за све студенте који студирају ван Републике Српске. Супруг и ја смо приватници и превише обавеза плаћамо. Могли би толико да учине за студенте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВИ

10.05.2020 14:22

Гласајте и сакупљајте гласове по домовима за студенте,заокрузите сектасе опет. У памет се дјецо видите ли ста раде,све опустосисе и оглодасе зохари.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

10.05.2020 14:30

Наравно да не постоји, Ако је вирус нови, како казу, откуд прије тест? Јос су у Кини врсили театирања поцетком године. Све је ово цудно. Цудна болест и реакција свијета. Сад само да гледамо гдје це нас ово одвести. Орвел је само профулао годину. Све остало зивимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Јадно

10.05.2020 14:32

Само се ти тјеси. Падате на слиједецим изборима. Да се кладимо?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган Мд

10.05.2020 14:40

Кађе Вишковић прије пар дана да је омогућио насим грађанима да могу ићи на њиве да их обрађују. А ко је ОНЕМОГУЋИО, питам се !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лида

10.05.2020 14:49

РС је у кандзама бескруполозних фасиста који су мафијаси руралних примитивних особина и који су овај ентитет срозали на црну мрљу у Европи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милокрад

10.05.2020 14:51

Доћи ће мајмуну лакташком и његовима све ово не само политичке власти ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Добој

10.05.2020 15:25

Засто се мора дати? Ко Вам је тразио то званицно? Не трази то нико осим Србије, а мислим да це увести јос само БиХ за странце који због обиласка фирми долазе ту. То је све, ЕУ је одмах демантовала идеје неких цланица о уводјењу здравственог Пасоса, мозда це неко покусати да овај период хаоса искористи, као поједина цланица ЕУ противно одлуци Брисела, али то це бити кратког даха. Цињеница је да тај документ у Европи једино, званицно, трази Србија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја сам за то

10.05.2020 15:28

Да то ради институт за јавно здравство, али тест нw смије да буде те цијене, макссмално до 20 КМ. То је цијена која је и висока за стандармд градјана, породица.....Или направити селективни цијеновник,када је све селективмо засто не и то.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Економија

10.05.2020 15:55

Па, купили или добили тестова, корона се по регионалној одлуци полако смирује и ето сада да се ти тестови "уновце". Како год, власт и дрзава нису у могуцности да само преко пореза "изгладе" своје незнање и јаваслук....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

10.05.2020 16:11

Па да ли ово игде има на овој планети, Држава добије тестове од ЕУ дониране, и онда својим грађанима, студентима, ђацима наплаћује 200км тестирање. Замислите грађанина Зворника, који живи на граници са Србијом, да иде у Бања Луку тестира се, плати 200км и још 100км за пут а тај тест му важи 72х. Кад му то истекне онда све поново. Да ли постоји неко разуман у овом друштву и да се иде ка одлукама у корист грађана а не појединаца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре: Никола

10.05.2020 16:59

Нисам бас тацно информисан, али да ли је стварно то тестирање централизовано, мислим само у БЛ? Ако јесте, онда је то стварно једна огромна фарса!

Name

Херцеговац

10.05.2020 16:21

Ко би и смио отићи у УКЦ на тестирање. Тестирање је сумњиво, а велика шанса је добијеш корону.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кнез

10.05.2020 17:40

Понекад помислим да смо дотакло дно, да власт не може ниже пасти, кад оно: дна нема. Срам да вас буде!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поздрв из земље Сафари

10.05.2020 18:24

Па и ако треба даћу 200км и то ће бити задње од мене,јер кад поново одем више се не враћам.Будала што сам се вратио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

10.05.2020 21:31

Мислим да цу дати 200 км, ал одјављујем и струју и воду и телефон фиксни и кабловску интернет 2 мобилна на претплату. Водим зену и дјецу нек сједе у Словенији. Па мени треба 800км мјесецно ја сваки викенд долазио улаго тросио мин. 1000евра мјесецно. Сто год сам узео платио сам пдв. Сад оцете отет из цију, е неце те сад је доста. Немозе се вако ко мозе нек трпи ја не могу, ал сад видим да вецина нас мисли као ја. Зао ми је дуса ме боли 3,5 године сам робијо у рову и под буквом, да моје дјете има мир и да мозе зивити ал ето сад га морам водати по белом свијету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

избјеглица

11.05.2020 06:40

Црни хумор је да они надју зараду у савком проблему. Никад да ураде да буде боље народу. Нардо це потросити своје зивоте убудале, а и зивотио њихове дјеце су вјероватно убудале ако остану у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ