Srbija besplatno školuje, a Srpska testove naplaćuje?!

I kakva smo to mi država iz koje studenti odlaze u Srbiju da potpuno besplatno studiraju o trošku budžeta Srbije, a naša državica onda treba da iskoristi priliku i naplati im test po privilegovanoj cijeni od 200 maraka?!

Republika Srpska 10.05.2020 | 15:02
Srbija besplatno školuje, a Srpska testove naplaćuje?!

Piše: Slaviša Raković

Nije prošlo dugo od najave popuštanja vanrednih mjera u sprečavanju epidemije korona virusa kod nas, a i u cijeloj Evropi, a već svjedočimo novom talasu improvizacije u Republici Srpskoj.

Reklo bi se da je Republika Srpska jedna od preduzetničkih zemalja, jer su za vrijeme epidemije i provođenja mjera građani mogli da se uvjere u činjenicu da nestašica neke robe uporno izaziva donošenje mjere koja zahtijeva upotrebu takve robe.

Evo, i u novu normalnost ulazimo sa maskama i rukavicama, koje su jedan dan potrebne u paru, drugi samo na otvorenom, treći dan samo maska, a rukavice i maska u trgovini.

Naravno sada i maski i rukavica ima po upetostručenim cijenama, a ima i oštrih kazni za njihovu neupotrebu. I dok pripadnici Policije ili nemedicinsko osoblje, čak i u najbližem kontaktu sa zaraženim osobama ne dobijaju zaštitna sredstva adekvatnog stepena zaštite, trgovina falš maskama i higijenskim rukavicama cvjeta.

Naši „stručnjaci“ su ostali nijemi, ni zrna polemike, ali drže se one „od viška glava ne boli“, što je tačno, jer građane boli džep na više načina.

Najnoviji dokaz prepuštanja tržištu je takozvano komercijalno testiranje na korona virus.

Кako je došlo do komercijalizacije?

Dakle, imamo samo najave susjednih zemalja da će u sklopu popuštanja mjera doći i do otvaranja granica i svaka zemlja je najavila svoje uslove. Naglašavam najavila. Na današnji dan, ni sutrašnji granicu nećete preći testirani ili netestirani, preći ćete samo u slučaju neodložnog posla, po ovom ili onom osnovu.

I gle čuda, tu se odmah našao naš Institut za javno zdravstvo da ponudi uslugu komercijalnog testiranja. I ne samo tamo, oni ovu uslugu za sada nude samo studentima i građanima kojima je potrebna za regulisanje radnog odnosa.

Cijena utvrđena cjenovnikom ustanove je svega 200 konvertibilnih maraka po testu koji će građanin obaviti u Banjoj Luci.

Кo je od Instituta tražio da ponudi uslugu, ko je definisao uslove, ko je u upravnim tijelima? To su pitanja na koja nećemo dobiti odgovor.

Naravno, da se u medijima i među građanima javila uznemirenost. Suočeni sa 200 maraka troška radi zadovoljavanja opravdanih potreba, svi su počeli kometarisati ovaj potez.

Data je uporedna cijena iz Federacije, ali za drugu vrstu testa (na antitijela), kao tipičan primjer prve reakcije.

Кako svaki komentar kod nas izaziva sablazan vladajućih elita, odgovor Instituta se zasnovao na takozvanoj struci, ali je zaobišao da odgovori na koji način je pokrenuo komercijalno testiranje građana.

Da živimo u ozbiljnoj državi, koja brine o svojim građanima, a ne o dodatnim izvorima prihoda, trebalo bi prvo da vlasti sklope sporazume o režimu prelaska granice sa susjednim zemljama i da dogovore uslove.

Onda bi ta ista vlast trebala da nađe način da omogući ispunjenje uslova za građane. Zašto? Pa radi se očigledno o velikoj potrebi građana, na kraju krajeva, njihovom pravu da se kreću i van granica naše zemlje, kao i o pravu na povratak.

Кako bilo ko može da građanima izlazi u susret sa poluinformacijama? Кako će građanin koji se testira i ode u Srbiju, provede tamo sedam dana, da se vrati u svoju domovinu? S testom, bez testa, u karantin?

Ovo su samo početna pitanja. Pošto se govori o takozvanom zdravstvenom pasošu, kako neko nudi uslugu sa međunarodnom težinom, a da uopšte nije provjereno niti poznato da li se dokument kakav izdaje Institut prihvata?

I kakva smo to mi država iz koje se studenti odlaze u Srbiju da potpuno besplatno studiraju o trošku budžeta Srbije, a naša državica onda treba da iskoristi priliku i naplati im test po privilegovanoj cijeni od 200 maraka?!

Dakle, kako može nešto da postane komercijalno prije nego što se uopšte zna kakvu komercijalnu vrijednost ima?

S druge strane kako može biti komercijalno nešto što se nameće kao obaveza velikom broju građana i naravno raznim kategorijama građana?

Dostupnost testiranja koja je lokacijski pristupačna najvećem broju građana nije omogućena.

Država u kojoj vlast nije sposobna ni da razmišlja o narednih mjesec dana u sklopu ukupnih mjera normalizacije, a koja potpuno privatizovano i komercijalizovano navodno nudi rješenje svojim građanima, a u skladu sa svojim poianjem troškovnika i zarade, počinje sve više da gubi atribute države i sve više liči na neko preduzeće.

Nije se lako nadati, ali se iskreno nadam da neko može stvari dovesti u red, postaviti normalan redoslijed aktivnosti i donijeti odgovarajući program kojim se mogu zadovoljiti potrebe građana.

(BN) 

Komentari / 62

Ostavite komentar
Name

Ne postoji test za "koronu"!

10.05.2020 13:26

Lazu nas! Ne postoji test za "koronu", ima za antitijela... Kad covjek ima na primjer, ne daj Boze, rak pluca, ili bilo kakvu upalu, isti test se koristi za to kao i za "koronu". Zove se RT-PCR test! Bilo kakva upala u organizmu, pozitivan si na "koronu"! Zato niko nije do sada preminuo od neceg drugog osim gripe zvana "korona"!

ODGOVORITE
Name

Jadno

10.05.2020 13:35

Prejadna predizborna tema. Opozicija ocigledno ne zna gdje se nalazi jer rejting pada strmoglavo

Name

Doboj

10.05.2020 13:44

jadno ili ne jadno 200km se mora dati!

Name

Hobotnica

10.05.2020 13:51

Srbija nam je majka a RS maceha. A to radi VLAST.

Name

re Ma ne postoji test al

10.05.2020 13:56

Примарна разлика од једног до другог комплета је у томе што коронавирус генерише све циљне тестове. ЦДЦ одобрени комплети циљају регионе на гену који кодира протеин који чини нуклеокапсид вируса, овојницу у којој се налази његова РНА. Да ли је то грип?

Name

Koja država???

10.05.2020 14:07

Rs NIJE država, već entitet.

Name

studenti

10.05.2020 14:23

Treba na izborima da studenti glasaju za Vucica a ne za Dodika,cudna je ovo igra sto se desava u RS

Name

Re Hobotnica

10.05.2020 14:25

Da sve se to radi da se uzmu pare za izbore a vi opet glasajte za njih sadste vidjeli tko su i stasu

Name

velika igra

10.05.2020 14:27

Radise o tome da jos ovo malo naroda sto je ostalo ojade i rastjeraju po svijetu i onda je kraj svega,ako vec nije

Name

Bane

10.05.2020 14:39

Re Jadno. Ti nisi jadan već glup, ljigav i sektaški uvlakač. Svaki normalni građanin vidi da je ova vlast najgora i najlopovskija u evropi sa glupim i nesposobnim kadrovima na svim nivoima ali zato ima takve budaletine koje ih za sendviće brane...

Name

Prijedor

10.05.2020 15:13

Jednom se placa i taj test, i onda laku noc Republiko mrska!

Name

Dado

10.05.2020 16:21

Znaju oni da se ovi sto su stigli Iz vana trebaju vratiti pa ih sad oderi. Ja im savjetujem da upamte macehinski odnos vlasti RS i da na sljedecim izborima masovno glasaju za ljude koji su im pomogli kad su dosli. A vec se zna.

Name

Re

10.05.2020 17:01

Čitao sam njihovo objašnjenje i više je nego jadno, jer oni zvrfe da IJZ sam kupio sve testove, a ne RS. Nije li ovo isto što je i Lukač želio da radarima i kamerama? Objašnjavaju nam šta je to PCR i da je to jefino validno i ekspresno. Ako je tako zašto su je do sada bilo i pogrešnih testova, zašto se onda uppšte ide u karantin? Čemu karantin kada postoji tako pouzdan test. U Sloveniji se u Mariboru radi test po želji koji je validan i nemojte nam sam odavde soliti zdrav razum da će neko uvažiti više taj tes iz RS, nego iz Slovenije. Ove testove ukoliko građani sami traže Slovenci naplaćuju 20€ i izazvali su masovno ogorčenje građana koji pokreću proteste. Dali su nas dva mjeseca zatvorene, prodavali maglu, kupili šator za 4 mil€ i nazivaju to bolnicom i sada bi još tako olako da zarađuju na našij muci. POKRENIMO PROTESTE, Šizoje ima svojih problema, pokažimo im da je dosta robovlasništva, ponižavanja.

Name

CIFRA

10.05.2020 17:16

Jednom sam preko jednog njihovog manipulatora pitao za nekakve testove i lupio mi je cijenu barem pet puta veću i ako sam znao pravu cijenu. Rekao sam to svojim poslodavcima koji su bili stranci i rekli su mi da je to isto tako do 5 ili 6 niže u Njemačkoj.

Name

Jo

10.05.2020 17:44

To Biserka i Burle podržava našu djeci kako bi se vratila u R S kad završe fakultete ali šta će od naše djece treba uzeti dušu pa dati svojima Prointer itd. Pa gdje Vam kraj bagro crvena

Name

Dijaspora

10.05.2020 17:55

Moze li placanje testa u ratama? 20 rata po 5.113 Eura?

Name

re Jadno

10.05.2020 18:56

Jel Sektaš, misliš da vama raste rejting sa dugim cijevima? Nekad ste bili ratni profiteri, posebno vaš "Bog" ronhill - efendija, danas ste epidemijski profiteri.

Name

Re

10.05.2020 20:01

Samo botovi tvrde da postoji test. Vrlo su prepoznatljivi po svojim neljudskim komentarima.

Name

SZO

10.05.2020 13:28

"...Međutim, trenutno nema pouzdanog testa na korona virus iako kompanije rade na njegovoj izradi. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, postojeći antigeni test ispravno utvrđuje pacijente sa COVID-19 pa preciznošću koja varira između 34 i 80 procenata." Objavljeno na stranici: na RadioSlobodna Evropa (https://www.slobodnaevropa.org/a/rje%C4%8Dnik-termina-koji-se-koriste-u-krizi-sa-covid-19/30519789.html)

ODGOVORITE
Name

Ma to uopste i nije bitnol

10.05.2020 15:30

Bitno je lova......

Name

Re

10.05.2020 19:59

Ova država će otjerati i zadnjeg mladog čovjeka. Stdentu uzeti toliki novac je bruka i sramota. Ova vlast je izgubila kompas.

Name

Strasno

10.05.2020 13:32

Ko u doba rata kad se na Raci davalo 200DM do 500DM da se udje u RS .Ali tad je bilo opravdano jer njima su nasi ocevi kuce i porodice branili.Sad raspustaju karantine nebili narod iz Dijaspore pohrlia rulja pa je oporezovali i napunili kasu.To je nasa surova realnost.

ODGOVORITE
Name

Sweden

10.05.2020 13:43

Ja sam putovao prije ovog sranja, tri puta mjesecno, Balkan-Skandinavija, poslom! 600 maraka da im dam? Za test koji se ne moze ni uraditi u inostranstvu, zato sto ga niko ni ne trazi!!!! HALLLLOOO

Name

Odgovor za Strasno

10.05.2020 13:43

Ma pojurice malo sutra.Ti ljudi su otisli iz ove bjedne drzave da sad pune dzepove politicarima.Glupi su ako misle da ce na taj nacin doci bolje im je da puste granice da imaju nesto,po ovom rezimu nece imati bas nista.Cak i gubiti jer privrednici nece imati sretstava da placaju obaveze jer nemaju profiti.

Name

re

10.05.2020 13:59

Mi iz dijaspore vise ni marku ne saljem na kojekakve telefone za djecu, nek idu Dodiku. Prodjem gradom i trazi mi 2 marke za bus, kazem ja eno ti tu je palata Biserkina, idi trazi od nje. Ne dam vise ni marku za pokvarenu vlast koju podrzava narod, a podrzava, nemogu 100% ukrasti, i kupiti 70% opozicije. NEDAM VISE, saljem u Afriku, al ne u Bosnu

Name

Dijaspora

10.05.2020 14:09

Koliko je ljudi u BIH toliko je u dijaspori.Slovenija,Austrija Svica Njemacka Skandinavija Italija.Vecina imaju nekretnine i ponekog od familije.Kolone su bile svakodnevne i visecasovna cekanja na GP prelazima.Narod ce dolaziti svojim kucama.To je namet koji ce se placati samo ako se uvede.

Name

re Sweden

10.05.2020 14:38

Naravno. Uradis brzinski test u Svedskoj pri ulasku. Kad se vracas, opet se tamo testiras.ne znam koliko test smije biti star po "zakonima" Dodikove drzave .U SR je 72 u HR 24 sata. Valjda nas nece testirati i kad virus nestane.

Name

borac

10.05.2020 13:37

RS je zemlja pljackasa.

ODGOVORITE
Name

re borac

10.05.2020 14:03

Ja ne znam kakva je zemlja, znam da je moj otac 4 godine ginuo za to a bio je hrvat, umjesto da smo nagulili za Srbiju i otisli vani, no... Ja sam ipak nagulio sam cim sam imao priliku. Dolazio sam po 2x godisnje i posjecivao roditelje i gledao kako to sve ubrzano tone, kako ljudi nemaju osmjeha, kako je sve sivo. Narod sve vidi i zna kako vlast krade al opet glasa,nemaju m*da da stisnu i kazu NE. Nigdje nije savrsheni alo mizemo probati promjenuti. A ne dole samo kriminalci i politicari prolaze, i rodbina samo se u to bacila, i tu pare leze!

Name

re

10.05.2020 14:36

Sad se radi o tome ko bjezi iz drzave daj daga ogule jer mnogi narodce pobjec poslije svega ovog u Nemackoj veliki broj radnika trazi se vec a prednost imaju svi iz Bosne kao dobra radna snaga..U Itali oko septembra bice jedna sanatorija svi stranci bez papira bice legalizovani i dobice radne dozvole kao 2002 godine dalisu papire za 800 hiljda ljudi.a i u drugim drzavama .Francuska ,Austrija,Belgija ,i mnoge druge trazice radnike ,,sve to ode

Name

Nevesinje

10.05.2020 13:38

Ako ovo sprovedu i studentima počnu uzimati novaca za odlazak u Srbiju, onda je ovo definitivan kraj vladavine Dodika...a i Vučiću se dobro ne piše

ODGOVORITE
Name

re

10.05.2020 13:43

Valjda svi studenti imaju zagarntovana ustavna prava. Zašto da plaćaju i studenti koji studiraju u EU? Morali smo se odreći djece, a sada nam to još i naplatite.

Name

Re

10.05.2020 14:37

Prijatelju ovdje se nista ne postuje ustav je zakon na papiru ali oni to ne vide

Name

Re

10.05.2020 18:32

Zašto misliš,pa ni jedan taj student ne izlazi na izbore

Name

I ja sam

10.05.2020 13:39

Pravila Mirorada Dodika.I sad kad ponovo prodju na izborima mi cemo da se pomirimo s tim jer on sad na ovaj il onaj nacin skuplja novac da kupi izbore.

ODGOVORITE
Name

re

10.05.2020 14:39

...odlicno druze zato se i svelo da se sve proda da se mogu izbori kupiti,svi to znaju ali sute

Name

Trn

10.05.2020 13:42

Ako nemaju 200 Maraka neka sjede kod kuce..

ODGOVORITE
Name

re Trn

10.05.2020 14:39

Mar* kretinu, mamu ti je*em!!!

Name

B L

10.05.2020 13:43

Jest ,bas lici na preduzece "Trotters Independent" iz serije Mućke!

ODGOVORITE
Name

Lazar

10.05.2020 13:56

Sram vas bilo!

ODGOVORITE
Name

Zivanas

10.05.2020 14:01

Bravo!

ODGOVORITE
Name

blbl

10.05.2020 14:04

Bit ce bolje kada prestanete ovu nakaradu nazivati "drzava"

ODGOVORITE
Name

Neko

10.05.2020 14:16

Pa baš sramota! Zar nije dosta 50 KM

ODGOVORITE
Name

puno

10.05.2020 14:40

I to je puno

Name

Snsd Dodik Mile

10.05.2020 14:21

Tari sirotinju,kad su glupi...zivio predsjednik Mile Dodik Snsd.

ODGOVORITE
Name

sbm

10.05.2020 14:21

Trebalo bi biti besplatno za sve studente koji studiraju van Republike Srpske. Suprug i ja smo privatnici i previše obaveza plaćamo. Mogli bi toliko da učine za studente.

ODGOVORITE
Name

VI

10.05.2020 14:22

Glasajte i sakupljajte glasove po domovima za studente,zaokruzite sektase opet. U pamet se djeco vidite li sta rade,sve opustosise i oglodase zohari.

ODGOVORITE
Name

re

10.05.2020 14:30

Naravno da ne postoji, Ako je virus novi, kako kazu, otkud prije test? Jos su u Kini vrsili teatiranja pocetkom godine. Sve je ovo cudno. Cudna bolest i reakcija svijeta. Sad samo da gledamo gdje ce nas ovo odvesti. Orvel je samo profulao godinu. Sve ostalo zivimo.

ODGOVORITE
Name

re Jadno

10.05.2020 14:32

Samo se ti tjesi. Padate na slijedecim izborima. Da se kladimo?

ODGOVORITE
Name

Dragan Md

10.05.2020 14:40

Kađe Višković prije par dana da je omogućio nasim građanima da mogu ići na njive da ih obrađuju. A ko je ONEMOGUĆIO, pitam se !!

ODGOVORITE
Name

Lida

10.05.2020 14:49

RS je u kandzama beskrupoloznih fasista koji su mafijasi ruralnih primitivnih osobina i koji su ovaj entitet srozali na crnu mrlju u Evropi.

ODGOVORITE
Name

Милокрад

10.05.2020 14:51

Доћи ће мајмуну лакташком и његовима све ово не само политичке власти ...

ODGOVORITE
Name

Re Doboj

10.05.2020 15:25

Zasto se mora dati? Ko Vam je trazio to zvanicno? Ne trazi to niko osim Srbije, a mislim da ce uvesti jos samo BiH za strance koji zbog obilaska firmi dolaze tu. To je sve, EU je odmah demantovala ideje nekih clanica o uvodjenju zdravstvenog Pasosa, mozda ce neko pokusati da ovaj period haosa iskoristi, kao pojedina clanica EU protivno odluci Brisela, ali to ce biti kratkog daha. Cinjenica je da taj dokument u Evropi jedino, zvanicno, trazi Srbija.

ODGOVORITE
Name

Ja sam za to

10.05.2020 15:28

Da to radi institut za javno zdravstvo, ali test nw smije da bude te cijene, makssmalno do 20 KM. To je cijena koja je i visoka za standarmd gradjana, porodica.....Ili napraviti selektivni cijenovnik,kada je sve selektivmo zasto ne i to.....

ODGOVORITE
Name

Ekonomija

10.05.2020 15:55

Pa, kupili ili dobili testova, korona se po regionalnoj odluci polako smiruje i eto sada da se ti testovi "unovce". Kako god, vlast i drzava nisu u mogucnosti da samo preko poreza "izglade" svoje neznanje i javasluk....

ODGOVORITE
Name

Nikola

10.05.2020 16:11

Pa da li ovo igde ima na ovoj planeti, Država dobije testove od EU donirane, i onda svojim građanima, studentima, đacima naplaćuje 200km testiranje. Zamislite građanina Zvornika, koji živi na granici sa Srbijom, da ide u Banja Luku testira se, plati 200km i još 100km za put a taj test mu važi 72h. Kad mu to istekne onda sve ponovo. Da li postoji neko razuman u ovom društvu i da se ide ka odlukama u korist građana a ne pojedinaca.

ODGOVORITE
Name

Re: Nikola

10.05.2020 16:59

Nisam bas tacno informisan, ali da li je stvarno to testiranje centralizovano, mislim samo u BL? Ako jeste, onda je to stvarno jedna ogromna farsa!

Name

Херцеговац

10.05.2020 16:21

Ко би и смио отићи у УКЦ на тестирање. Тестирање је сумњиво, а велика шанса је добијеш корону.

ODGOVORITE
Name

Кнез

10.05.2020 17:40

Понекад помислим да смо дотакло дно, да власт не може ниже пасти, кад оно: дна нема. Срам да вас буде!

ODGOVORITE
Name

Pozdrv iz zemlje Safari

10.05.2020 18:24

Pa i ako treba daću 200km i to će biti zadnje od mene,jer kad ponovo odem više se ne vraćam.Budala što sam se vratio.

ODGOVORITE
Name

Mile

10.05.2020 21:31

Mislim da cu dati 200 km, al odjavljujem i struju i vodu i telefon fiksni i kablovsku internet 2 mobilna na pretplatu. Vodim zenu i djecu nek sjede u Sloveniji. Pa meni treba 800km mjesecno ja svaki vikend dolazio ulago trosio min. 1000evra mjesecno. Sto god sam uzeo platio sam pdv. Sad ocete otet iz ciju, e nece te sad je dosta. Nemoze se vako ko moze nek trpi ja ne mogu, al sad vidim da vecina nas misli kao ja. Zao mi je dusa me boli 3,5 godine sam robijo u rovu i pod bukvom, da moje djete ima mir i da moze ziviti al eto sad ga moram vodati po belom svijetu.

ODGOVORITE
Name

izbjeglica

11.05.2020 06:40

Crni humor je da oni nadju zaradu u savkom problemu. Nikad da urade da bude bolje narodu. Nardo ce potrositi svoje zivote ubudale, a i zivotio njihove djece su vjerovatno ubudale ako ostanu u BiH.

ODGOVORITE