Уручена протестна нота због маркице са картом НДХ

Министарство спољних послова Србије уручило је данас амбасадору Северне Македоније у Србији протестну ноту.

Србија 09.05.2020 | 18:38
Уручена протестна нота због маркице са картом НДХ

Уручена је поводом штампања и објављивања поштанске марке на којој се налази географска карта фашистичке Независне Државе Хрватске, а чије помињање евоцира успомене грађана Србије и српски народ на најмрачнији период у новијој историји.

Министарство спољних послова затражило је да се спорна поштанска марка одмах повуче из оптицаја и да се њено штампање и објављивање осуди од стране Владе Републике Северне Македоније, саопштено је из МСП.

У протестној ноти Министарства спољих послова, урученој амбасадору Републике Северне Македоније се наводи:

"Министарство спољних послова Републике Србије изражава најоштрији протест поводом штампања и објављивања поштанске марке на којој се налази географска карта фашистичке Независне Државе Хрватске, која обухвата и делове Републике Србије све до Београда, делове Црне Горе и целу Босну и Херцеговину, а чије помињање евоцира успомене грађана Републике Србије и српски народ у целини на најмрачнији период у новијој историји", пише у протестној ноти.

Указује се да овакви покушаји историјског ревизионизма грубо нарушавају билатералне односе Републике Србије и Републике Северне Македоније као и сарадњу и стабилност читавог региона.

"Министарство спољних послова Републике Србије, објављивање ове марке, и то на Дан победе над фашизмом, схвата као непријатељску провокацију усмерену против територијалног интегритета и суверенитета Републике Србије, као и увреду за цео српски народ, који је у концентрационим логорима те исте НДХ, страдао у стотинама хиљада током Другог светског рата", истиче се у протестној ноти.

МСП захтева и да се спорна поштанска марка одмах повуче из циркулације као и да се њено штампање и објављивање најоштрије осуди од стране Владе Републике Северне Македоније, у супротном, Министарство спољних послова Србије предузеће даље кораке у циљу заштите интереса Републике Србије, указује се у тексту ;протестне ноте.

Пошта Северне Македоније се извинила због карте НДХ

Пошта Северне Македоније извинила се данас због пуштање у употребу поштанске марке с мапом Хрватске у границама квинслинаске нацистичке Независне Државе Хрватске (НДХ) из Другог светског рата, преноси портал Плусинфо.

Како се наводи у саопштењу, због представљање погрешне карте Хрватске и других земаља у региону у целости се повлачи коришчење ове марке која је била одштампана у 6.000 примерака.

"Извињавамо се због ненамерне грешке поготово што се промоција едиције поштанских марки Северне Македоније у ЕУ поклапа с Даном Европе. Циљ нам је био да се овом поштанском марком захвалимо Хрватској што за време њеног председавање ЕУ пружа велику подршку нашој земљи", закључује се у саопштењу македонске поште.

(Тањуг) 

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Хахаха

09.05.2020 17:00

И Колиндица је била грешка па се нико није извинио..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нико

09.05.2020 17:01

Па ја то у овој ситуацији у каквој смо,јест вазно. Киндергартен

ОДГОВОРИТЕ
Name

????

09.05.2020 17:15

На ово немозес ниста реци осим срамоте

ОДГОВОРИТЕ
Name

да да

09.05.2020 17:39

Овај балкан петсто година само се несто нагуркава свима је као несто тијесно..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

09.05.2020 17:39

Нема протеста због предаје јасеновацке градје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрки

10.05.2020 07:04

Ако се зове јасјеновацка онда и припада њима у цему је проглем...?

Name

Ратко

09.05.2020 18:35

Слуцајно је то да кад се пробудим не рамисљајуци устанем на леву или на десну ногу, за овакве ствари се доноси одлука која никако не мозе бити слуцајна него као задатак из математике, погресна или исправна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кибо

11.05.2020 17:46

Мрки не паламуди превише!

Name

Зар Ви

09.05.2020 20:32

"Брацо Сјеверни Македонци" ! Јузни су ми увијек били дрази.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ок

10.05.2020 07:20

Неко им је наредио . Много је слуцајности бас на дан побједе . Види се да на Балкану има само једна дрзава а све остале су само колоније.

Name

Ни н од независности

09.05.2020 21:41

Тешко да је била ненамјерна грешка, с обзиром да је директор поште Сјеверне Македоније Албанац. Македонци се одавно у тој држави ништа и не питају. А БиХ да уложи протест? Ипак је и цјелокупна територија БиХ приказана као дио Хрватске. Или је и то овима у Федерацији ОК?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзоо

10.05.2020 10:02

Нисте дизали галаму кад је орбан неки дан појазао слику велике Мадјарске где Војводина и пола Бг припада Мадјарима