Uručena protestna nota zbog markice sa kartom NDH

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uručilo je danas ambasadoru Severne Makedonije u Srbiji protestnu notu.

Srbija 09.05.2020 | 18:38
Uručena protestna nota zbog markice sa kartom NDH

Uručena je povodom štampanja i objavljivanja poštanske marke na kojoj se nalazi geografska karta fašističke Nezavisne Države Hrvatske, a čije pominjanje evocira uspomene građana Srbije i srpski narod na najmračniji period u novijoj istoriji.

Ministarstvo spoljnih poslova zatražilo je da se sporna poštanska marka odmah povuče iz opticaja i da se njeno štampanje i objavljivanje osudi od strane Vlade Republike Severne Makedonije, saopšteno je iz MSP.

U protestnoj noti Ministarstva spoljih poslova, uručenoj ambasadoru Republike Severne Makedonije se navodi:

"Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije izražava najoštriji protest povodom štampanja i objavljivanja poštanske marke na kojoj se nalazi geografska karta fašističke Nezavisne Države Hrvatske, koja obuhvata i delove Republike Srbije sve do Beograda, delove Crne Gore i celu Bosnu i Hercegovinu, a čije pominjanje evocira uspomene građana Republike Srbije i srpski narod u celini na najmračniji period u novijoj istoriji", piše u protestnoj noti.

Ukazuje se da ovakvi pokušaji istorijskog revizionizma grubo narušavaju bilateralne odnose Republike Srbije i Republike Severne Makedonije kao i saradnju i stabilnost čitavog regiona.

"Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije, objavljivanje ove marke, i to na Dan pobede nad fašizmom, shvata kao neprijateljsku provokaciju usmerenu protiv teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Srbije, kao i uvredu za ceo srpski narod, koji je u koncentracionim logorima te iste NDH, stradao u stotinama hiljada tokom Drugog svetskog rata", ističe se u protestnoj noti.

MSP zahteva i da se sporna poštanska marka odmah povuče iz cirkulacije kao i da se njeno štampanje i objavljivanje najoštrije osudi od strane Vlade Republike Severne Makedonije, u suprotnom, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije preduzeće dalje korake u cilju zaštite interesa Republike Srbije, ukazuje se u tekstu ;protestne note.

Pošta Severne Makedonije se izvinila zbog karte NDH

Pošta Severne Makedonije izvinila se danas zbog puštanje u upotrebu poštanske marke s mapom Hrvatske u granicama kvinslinaske nacističke Nezavisne Države Hrvatske (NDH) iz Drugog svetskog rata, prenosi portal Plusinfo.

Kako se navodi u saopštenju, zbog predstavljanje pogrešne karte Hrvatske i drugih zemalja u regionu u celosti se povlači koriščenje ove marke koja je bila odštampana u 6.000 primeraka.

"Izvinjavamo se zbog nenamerne greške pogotovo što se promocija edicije poštanskih marki Severne Makedonije u EU poklapa s Danom Evrope. Cilj nam je bio da se ovom poštanskom markom zahvalimo Hrvatskoj što za vreme njenog predsedavanje EU pruža veliku podršku našoj zemlji", zaključuje se u saopštenju makedonske pošte.

(Tanjug) 

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Hahaha

09.05.2020 19:00

I Kolindica je bila greška pa se niko nije izvinio..

ODGOVORITE
Name

Niko

09.05.2020 19:01

Pa ja to u ovoj situaciji u kakvoj smo,jest vazno. Kindergarten

ODGOVORITE
Name

🙁🙁🙁🙁

09.05.2020 19:15

Na ovo nemozes nista reci osim sramote

ODGOVORITE
Name

da da

09.05.2020 19:39

Ovaj balkan petsto godina samo se nesto nagurkava svima je kao nesto tijesno..

ODGOVORITE
Name

Rale

09.05.2020 19:39

Nema protesta zbog predaje jasenovacke gradje.

ODGOVORITE
Name

Mrki

10.05.2020 09:04

Ako se zove jasjenovacka onda i pripada njima u cemu je proglem...?

Name

Ratko

09.05.2020 20:35

Slucajno je to da kad se probudim ne ramisljajuci ustanem na levu ili na desnu nogu, za ovakve stvari se donosi odluka koja nikako ne moze biti slucajna nego kao zadatak iz matematike, pogresna ili ispravna.

ODGOVORITE
Name

Kibo

11.05.2020 19:46

Mrki ne palamudi previše!

Name

Zar Vi

09.05.2020 22:32

"Braco Sjeverni Makedonci" ! Juzni su mi uvijek bili drazi.

ODGOVORITE
Name

ok

10.05.2020 09:20

Neko im je naredio . Mnogo je slucajnosti bas na dan pobjede . Vidi se da na Balkanu ima samo jedna drzava a sve ostale su samo kolonije.

Name

Ni n od nezavisnosti

09.05.2020 23:41

Teško da je bila nenamjerna greška, s obzirom da je direktor pošte Sjeverne Makedonije Albanac. Makedonci se odavno u toj državi ništa i ne pitaju. A BiH da uloži protest? Ipak je i cjelokupna teritorija BiH prikazana kao dio Hrvatske. Ili je i to ovima u Federaciji OK?

ODGOVORITE
Name

Dzoo

10.05.2020 12:02

Niste dizali galamu kad je orban neki dan pojazao sliku velike Madjarske gde Vojvodina i pola Bg pripada Madjarima