Обиљежен Дан побједе над фашизмом у Бијељини

Полагањем вијенаца испред биста народних хероја из Другог свјетског рата, делегација Савеза удружења бораца Народноослободилачког рата Бијељина обиљежила је Дан побједе над фашизмом, поручујући да је тај дан један од најзначајнијих датума у историји човјечанства који не смије бити заборављен.

Република Српска 09.05.2020 | 16:57
Обиљежен Дан побједе над фашизмом у Бијељини

Два брата рођене Семберке Љубице Реновице били су учесници Другог свјетског рата. Они су преживјели, док је трећи брат Радо Алексић погинуо. Љубица се тог времена јасно сјећа, са тугом, али и великим поносом свјесна чињенице да су борци Народноослободилачког рата на овај простор донијели слободу.

“Мој брат је био учесник тог рата, носилац је партизанске споменице. Био је млад, имао је само 22 године и није био ожењен. Могло би се рећи да је нестао, јер је погинуо, а ми га никад нисмо нашли. Саборци су морали да га оставе. Моја родица је била са њим, ишли су само напријед, морали су да јуришају. Само су га прислонили на неко дрво. Послије тога нам је увијек било страшно кад се окупимо, нас шесторо дјеце и родитељи а мама плаче. Сваки пут би нам на питање зашто плаче одговорила да би вољела да је и Радо са нама”, присјећа се Љубица.

Највећи допринос у побједи над фашизмом дала је Совјетска армија, а свој допринос борби дала је и Семберија, која има девет народних хероја из Другог свјетског рата, истиче предсједник Градске скупштине СУБНОР-а из Бијељине, Михајло Видић.

“Семберија је свој допринос дала кроз 1.206 погинулих бораца у партизанским једницима, 873 жртве фашистичког терора и више од три хиљаде учесника у народноослободилачкој борби. То су значајне цифре које говоре да је Семберија и тада, у тим најтежим тренуцима у својој историји, била на правој стани. Такође, не смијемо никад заборавити допринос који је дала тадашња Југославија, са 1.700.000 жртава и 305.000 бораца у редовима партизанских јединица”, подсјећа Видић.

Млађе генерације мало знају о овом дијелу своје историје због покушаја њене ревизије и омаловажавања партизанског покрета, али је историја свакога смјестила тамо гдје припада, кажу у СУБНОР-у.

“Историја је на пиједестал побједе поново вратила људе који су учествовали у једној од најславнијих битака, људе који су учествовали у свим биткама које су вођене на простору бивше Југославије, али и простору Европе и цијелог свијета”, закључује Михајло Видић.

Народ са ових простора треба да баштини културу сјећања и ода почаст свим жртвама фашизма, јер су слободу коју су донијели платили животом. На њих никад не смију да падну сјенке заборава, поручено је из Бијељине са обиљежавања 9. маја, Дана побједе на фашизмом.

БН ТВ

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

РУС

09.05.2020 15:20

Слава погинулим борцима НОР СФР Слава погинулим у Отаџбинскоом рату у одбрани РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзооо

09.05.2020 19:30

Прво попови па топови а тек онда лопови!

Name

црвендаћ

09.05.2020 15:43

Још да сте били активини 1992-е када су све несрпске богомоље сравњене са земљом а несрпско становништво дато под нож аркановим кољачима дбс-е, наочиглед јна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ти сарадјујес...

09.05.2020 15:51

са поповима и ходзама то јест највецим цеститим лоповима

Name

Семберац

10.05.2020 14:50

Па нико да спомене чувену ханђжар дивизију...испаде да су тај народ побили немци....

ОДГОВОРИТЕ