Obilježen Dan pobjede nad fašizmom u Bijeljini

Polaganjem vijenaca ispred bista narodnih heroja iz Drugog svjetskog rata, delegacija Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata Bijeljina obilježila je Dan pobjede nad fašizmom, poručujući da je taj dan jedan od najznačajnijih datuma u istoriji čovječanstva koji ne smije biti zaboravljen.

Republika Srpska 09.05.2020 | 16:57
Obilježen Dan pobjede nad fašizmom u Bijeljini

Dva brata rođene Semberke Ljubice Renovice bili su učesnici Drugog svjetskog rata. Oni su preživjeli, dok je treći brat Rado Aleksić poginuo. Ljubica se tog vremena jasno sjeća, sa tugom, ali i velikim ponosom svjesna činjenice da su borci Narodnooslobodilačkog rata na ovaj prostor donijeli slobodu.

“Moj brat je bio učesnik tog rata, nosilac je partizanske spomenice. Bio je mlad, imao je samo 22 godine i nije bio oženjen. Moglo bi se reći da je nestao, jer je poginuo, a mi ga nikad nismo našli. Saborci su morali da ga ostave. Moja rodica je bila sa njim, išli su samo naprijed, morali su da jurišaju. Samo su ga prislonili na neko drvo. Poslije toga nam je uvijek bilo strašno kad se okupimo, nas šestoro djece i roditelji a mama plače. Svaki put bi nam na pitanje zašto plače odgovorila da bi voljela da je i Rado sa nama”, prisjeća se Ljubica.

Najveći doprinos u pobjedi nad fašizmom dala je Sovjetska armija, a svoj doprinos borbi dala je i Semberija, koja ima devet narodnih heroja iz Drugog svjetskog rata, ističe predsjednik Gradske skupštine SUBNOR-a iz Bijeljine, Mihajlo Vidić.

“Semberija je svoj doprinos dala kroz 1.206 poginulih boraca u partizanskim jednicima, 873 žrtve fašističkog terora i više od tri hiljade učesnika u narodnooslobodilačkoj borbi. To su značajne cifre koje govore da je Semberija i tada, u tim najtežim trenucima u svojoj istoriji, bila na pravoj stani. Takođe, ne smijemo nikad zaboraviti doprinos koji je dala tadašnja Jugoslavija, sa 1.700.000 žrtava i 305.000 boraca u redovima partizanskih jedinica”, podsjeća Vidić.

Mlađe generacije malo znaju o ovom dijelu svoje istorije zbog pokušaja njene revizije i omalovažavanja partizanskog pokreta, ali je istorija svakoga smjestila tamo gdje pripada, kažu u SUBNOR-u.

“Istorija je na pijedestal pobjede ponovo vratila ljude koji su učestvovali u jednoj od najslavnijih bitaka, ljude koji su učestvovali u svim bitkama koje su vođene na prostoru bivše Jugoslavije, ali i prostoru Evrope i cijelog svijeta”, zaključuje Mihajlo Vidić.

Narod sa ovih prostora treba da baštini kulturu sjećanja i oda počast svim žrtvama fašizma, jer su slobodu koju su donijeli platili životom. Na njih nikad ne smiju da padnu sjenke zaborava, poručeno je iz Bijeljine sa obilježavanja 9. maja, Dana pobjede na fašizmom.

BN TV

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

РУС

09.05.2020 15:20

Слава погинулим борцима НОР СФР Слава погинулим у Отаџбинскоом рату у одбрани РС.

ODGOVORITE
Name

Dzooo

09.05.2020 19:30

Prvo popovi pa topovi a tek onda lopovi!

Name

crvendać

09.05.2020 15:43

Još da ste bili aktivini 1992-e kada su sve nesrpske bogomolje sravnjene sa zemljom a nesrpsko stanovništvo dato pod nož arkanovim koljačima dbs-e, naočigled jna.

ODGOVORITE
Name

Ti saradjujes...

09.05.2020 15:51

sa popovima i hodzama to jest najvecim cestitim lopovima

Name

Semberac

10.05.2020 14:50

Pa niko da spomene čuvenu hanđžar diviziju...ispade da su taj narod pobili nemci....

ODGOVORITE