Шпедитери неће почети с радом на новом терминалу

Шпедитери са граничног прелаза Рача поручили су да неће почети са радом на новом царинском терминалу у Бијељини док им не буду обезбијеђени сви услови које су навели и детаљно образложили руководству Управе за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ.

Република Српска 08.05.2020 | 21:14
Шпедитери неће почети с радом на новом терминалу

Шпедитери су јуче на огласној табли Царинске испоставе Бијељина обавијештени да ће рад на новој локацији започети у понедјељак, 11. маја.

"Будући да је за регистровање нове пословне јединице и испуњавање других услова за рад шпедитера на новој локацији неопходан период од најмање 10 дана, шпедитери би, уколико би поступили у складу са одлуком УИО БиХ о почетку рада Царинске испоставе Бијељина на новом царинском терминалу, своју дјелатност обављали противзаконито, што ни у ком случају неће учинити", навела је адвокат Сања Гаврић, заступник 25 шпедитерских кућа са сједиштем на Рачи.

Према њеним ријечима, данашњом одлуком директора УИО БиХ усвојен је само један захтјев шпедитера који се односи на поједностављену процедуру проласка камиона преко Раче до Царинске испоставе Бијељина, без ТР пријаве, што је посебан случај поступка у којем се не подноси провозна царинска пријава, с тим да овом одлуком није обухваћен гранични прелаз Павловића мост у Бијељини.

Нису усвојени захтјеви за одгађање пресељења терминала до окончања ванредног стања изазваног вирусом корона, а нема ни споразума са Инспекторатом Републике Српске и Министарством спољне трговине и економских односа у Савјету министара о отварању канцеларија фитосанитарне и ветеринарске инспекције на новом царинском терминалу.

Гаврићева додаје да није испуњен захтјев шпедитера за омогућавање плаћања јединствене накнаде за кориштење царинског терминала на граничном прелазу Рача и Царинској испостави Бијељина, ни о регулисању закуподавног односа између УИО БиХ и шпедитера са Раче.

Према њеним ријечима, образложење УИО БиХ је да директор није надлежан за доношење тих одлука, те да су за одлучивање о наведеним захтјевима надлежни Управни одбор УИО БиХ, Инспекторат Републике Српске и Министарство спољне трговине и економских односа у Савјету министара.

Адвокат истиче да управо УИО БиХ није усвојила приједлог шпедитера да се на састанак у Бањалуци позову и представници Инспектората Републике Српске и Министарства спољне трговине и економских односа, уз оцјену да је тиме унапријед онемогућила рјешавање питања отварања нових канцеларија фитосанитарне и Ветеринарске инспекције.

Гаврићева наводи да су захтјеви шпедитера 28. априла достављени УИО БиХ, али их они нису прослиједили Управном одбору, као надлежном тијелу за одлучивање о постављеним захтјевима који се односе на плаћање јединствене накнаде за кориштење царинских терминала и умањења висине закупнине за пословне просторе на Рачи, те најављује да ће се у вези са захтјевима који су одбијени шпедитери обратити и непосредно Инспекторату Републике Српске и Министарству спољне трговине и економских односа, као и Управном одбору УИО.

(Срна) 

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

е види

08.05.2020 19:35

Ово што су вам усвојили је само бацање коске између вас и превозника,сада они из УИО мирно гледају како ће вас превозници да пљују јер шта брига превознике колики су вама закупи на новој локацији,због чега се нисте успијели регистровати на новој,једина додирна тачка ће вам бити инспекције које се могу радити на старом а онда да иду у ЦИ БН,с тим што ћете морати ви сви шпедитери бити са канцеларијом и на једном и на другом мјесту.САМО СЕ ДРЖИТЕ ЗАЈЕДНО

ОДГОВОРИТЕ
Name

дијаспора

08.05.2020 20:57

Подрска овим прегаоцима рада!

Name

милош

08.05.2020 19:47

Кад че људи схватити да што се тиче царине .границе да никакав инспекторат РС нити било која институција РС нема надлежности.....Све ја на нивоу БИХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прво ти да схватис

08.05.2020 21:03

Први ти да схватис,па ће ваљда и остали.Овдје је ријеч о надлежности Инспектората

Name

Ти вози Ја цу празнит кибле

08.05.2020 20:40

Не дају се шпедитери одвојити од чучаваца а Перић им обезбједио wц шоље и топлу воду да могу и руке опрати након нужде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коприва

09.05.2020 11:45

А јели теско било направити услован санитарни цвор на Раци и да остане све тамо, а не преселити се на приватни посјед од кога це дрзава имати стету а приватник велику корист. Али ту се неко дебело уградио. На том мјесту, гдје се термилан премјеста, нису задовољени саобрацајни прописи код укљуцивања на магистрални пут, а ту је дозвољена брина 80 км/х, фрквенција возила велика, ту це бити удеса много, али кога то брине вазно је да се неко дебело уградио.

Name

Линда231

09.05.2020 08:19

Неце спедитери.јер им је раца легло лоповлука...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Узео је унапријед

09.05.2020 19:53

Узео џукела лову унапријед...па сад нема куд...или сели терминал или оде глава....