Špediteri neće početi s radom na novom terminalu

Špediteri sa graničnog prelaza Rača poručili su da neće početi sa radom na novom carinskom terminalu u Bijeljini dok im ne budu obezbijeđeni svi uslovi koje su naveli i detaljno obrazložili rukovodstvu Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH.

Republika Srpska 08.05.2020 | 21:14
Špediteri neće početi s radom na novom terminalu

Špediteri su juče na oglasnoj tabli Carinske ispostave Bijeljina obaviješteni da će rad na novoj lokaciji započeti u ponedjeljak, 11. maja.

"Budući da je za registrovanje nove poslovne jedinice i ispunjavanje drugih uslova za rad špeditera na novoj lokaciji neophodan period od najmanje 10 dana, špediteri bi, ukoliko bi postupili u skladu sa odlukom UIO BiH o početku rada Carinske ispostave Bijeljina na novom carinskom terminalu, svoju djelatnost obavljali protivzakonito, što ni u kom slučaju neće učiniti", navela je advokat Sanja Gavrić, zastupnik 25 špediterskih kuća sa sjedištem na Rači.

Prema njenim riječima, današnjom odlukom direktora UIO BiH usvojen je samo jedan zahtjev špeditera koji se odnosi na pojednostavljenu proceduru prolaska kamiona preko Rače do Carinske ispostave Bijeljina, bez TR prijave, što je poseban slučaj postupka u kojem se ne podnosi provozna carinska prijava, s tim da ovom odlukom nije obuhvaćen granični prelaz Pavlovića most u Bijeljini.

Nisu usvojeni zahtjevi za odgađanje preseljenja terminala do okončanja vanrednog stanja izazvanog virusom korona, a nema ni sporazuma sa Inspektoratom Republike Srpske i Ministarstvom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara o otvaranju kancelarija fitosanitarne i veterinarske inspekcije na novom carinskom terminalu.

Gavrićeva dodaje da nije ispunjen zahtjev špeditera za omogućavanje plaćanja jedinstvene naknade za korištenje carinskog terminala na graničnom prelazu Rača i Carinskoj ispostavi Bijeljina, ni o regulisanju zakupodavnog odnosa između UIO BiH i špeditera sa Rače.

Prema njenim riječima, obrazloženje UIO BiH je da direktor nije nadležan za donošenje tih odluka, te da su za odlučivanje o navedenim zahtjevima nadležni Upravni odbor UIO BiH, Inspektorat Republike Srpske i Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

Advokat ističe da upravo UIO BiH nije usvojila prijedlog špeditera da se na sastanak u Banjaluci pozovu i predstavnici Inspektorata Republike Srpske i Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, uz ocjenu da je time unaprijed onemogućila rješavanje pitanja otvaranja novih kancelarija fitosanitarne i Veterinarske inspekcije.

Gavrićeva navodi da su zahtjevi špeditera 28. aprila dostavljeni UIO BiH, ali ih oni nisu proslijedili Upravnom odboru, kao nadležnom tijelu za odlučivanje o postavljenim zahtjevima koji se odnose na plaćanje jedinstvene naknade za korištenje carinskih terminala i umanjenja visine zakupnine za poslovne prostore na Rači, te najavljuje da će se u vezi sa zahtjevima koji su odbijeni špediteri obratiti i neposredno Inspektoratu Republike Srpske i Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, kao i Upravnom odboru UIO.

(Srna) 

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

e vidi

08.05.2020 21:35

Ovo što su vam usvojili je samo bacanje koske između vas i prevoznika,sada oni iz UIO mirno gledaju kako će vas prevoznici da pljuju jer šta briga prevoznike koliki su vama zakupi na novoj lokaciji,zbog čega se niste uspijeli registrovati na novoj,jedina dodirna tačka će vam biti inspekcije koje se mogu raditi na starom a onda da idu u CI BN,s tim što ćete morati vi svi špediteri biti sa kancelarijom i na jednom i na drugom mjestu.SAMO SE DRŽITE ZAJEDNO

ODGOVORITE
Name

dijaspora

08.05.2020 22:57

Podrska ovim pregaocima rada!

Name

miloš

08.05.2020 21:47

Kad če ljudi shvatiti da što se tiče carine .granice da nikakav inspektorat RS niti bilo koja institucija RS nema nadležnosti.....Sve ja na nivou BIH.

ODGOVORITE
Name

Prvo ti da shvatis

08.05.2020 23:03

Prvi ti da shvatis,pa će valjda i ostali.Ovdje je riječ o nadležnosti Inspektorata

Name

Ti vozi Ja cu praznit kible

08.05.2020 22:40

Ne daju se špediteri odvojiti od čučavaca a Perić im obezbjedio wc šolje i toplu vodu da mogu i ruke oprati nakon nužde.

ODGOVORITE
Name

Kopriva

09.05.2020 13:45

A jeli tesko bilo napraviti uslovan sanitarni cvor na Raci i da ostane sve tamo, a ne preseliti se na privatni posjed od koga ce drzava imati stetu a privatnik veliku korist. Ali tu se neko debelo ugradio. Na tom mjestu, gdje se termilan premjesta, nisu zadovoljeni saobracajni propisi kod ukljucivanja na magistralni put, a tu je dozvoljena brina 80 km/h, frkvencija vozila velika, tu ce biti udesa mnogo, ali koga to brine vazno je da se neko debelo ugradio.

Name

Linda231

09.05.2020 10:19

Nece spediteri.jer im je raca leglo lopovluka...

ODGOVORITE
Name

Uzeo je unaprijed

09.05.2020 21:53

Uzeo džukela lovu unaprijed...pa sad nema kud...ili seli terminal ili ode glava....