Како изаћи из ванредног стања, ко је надлежан?

Народна скупштина је 28. марта усвојила Одлуку о проглашењу варедног стања на територији Републике Српске, а када се почело говорити о његовом укидању, појавила су се различита тумачења о томе како се вратити у нормалу и ко је надлежан.

Република Српска 08.05.2020 | 07:28
Како изаћи из ванредног стања, ко је надлежан?

Да ли је све опет у рукама Народне скупштине, предсједнице Српске или Владе? За разлику од проглашења, Устав ниједном рјечју не говори како се излази из ванредног стања, у коме се РС мирнодопски налази први пут. Ипак, у Народној скупштини кажу да су они надлежни и за то.

– Народна скупштина Републике Српске, на основу члана 70. Устава, проглашава ванредно стање (што је и урађено на 12. посебној сједници). Тачније, усвојена је Одлука о проглашењу ванредног стања за територију РС.

С обзиром на чињеницу да овом одлуком није било предвиђено трајање ванредног стања, што и није било могуће будући да је епидемиолошка ситуација била таква, да би Одлука о ванредном стању престала да важи, она мора бити стављена ван снаге.

За доношење такве одлуке, којом би се ова претходна ставила ван снаге, односно усвојила одлука о престанку ванредног стања, надлежна је Народна скупштина Републике Српске, као највиши законодавни орган Републике – кажу за Српскаинфо у Одсјеку за односе са јавношћу парламента. 

Додају да ванредно стање, односно институт ванредног стања, представља уставну категорију и регулисан је члановима 56. 70. и 81. Устава Републике Српске.

– Међутим, Устав нигдје експлицитно не дефинише начин окончања ванредног стања, јер је он имплицитно дефинисан начелом законитости и уставности, што је у праву редовна пракса. То значи да, у складу са хијерархијом правних аката, институција, у овом случају Народна скупштина, доноси акт исте правне снаге о престанку важења претходног акта.

Значи, доноси се одлука о престанку важења Одлуке о проглашењу ванредног стања за територију Републике Српске. Слична ситуација је нпр. и код стављања ван снаге закона – кажу у НСРС.

На питање да ли у овом тренутку имају информацију када би ванредно стање у РС требало да престане да важи, у Народној скупштини кажу да ће се то десити „чим се обезбиједе услови да институције, на првом мјесту Народна скупштина, могу несметано функционисати“.

– Реално је очекивати да се то догоди чим епидемиолошке прилике дозволе и када Кризни штаб и љекари процијене да постоје околности за ту мјеру – поручују из парламента.

Подсјећамо, лидер СНСД и члан Предсједништва БиХ Милорад Додик је 4. маја изјавио да је Влада РС спремна да већ за десетак дана предложи Народној скупштини укидање ванредног стања и враћање на ванредну ситуацију, што подразумијева и скраћење полицијског часа, као и поновни рад одређених привредних субјеката и услужних делатности, уз прописане мјере заштите.

Замјеник предсједника Одбора за Уставна питања НСРС Давор Шешић (СДС) сматра да је вријеме за то, с обзиром на попуштање мјера забране које се тичу грађана и рада угоститељских и других дјелатности. 

– С обзиром да је Влада била предлагач одлуке да се уведе ванредно стање, Влада би требало да предложи и његово укидање, а да НСРС то потврди. То је процедура која је тренутно могућа. Мислим да је вријеме да Скупштина о томе расправља.

Посебно да се види да ли је ванредно стање било оправдано и да ли је вријеме које је РС провела у ванредном стању искориштено на најбољи начин. Да ли су одлуке донесене у складу с препорукама струке?

Били смо свједоци да су се мјере мијењале из дана у дан. Имали смо прије неколико дана раст обољелих и најаву још строжијих мјера, а онда после три дана имамо најаву да ће се од понедјељка те мјере релаксирати. То су чудне варијације и биће интересантно да се о томе расправља – каже Шешић за Српскаинфо.

<х2>Како је било у Србији

Поређења ради, ванредно стање у Србији уведено је 15. марта тројним потписом предсједника Републике, Скупштине и Владе, без сазивања парламента.

Када је прије неколико дана дошло вријеме да се такво стање оконча, одлуку о престанку ванредног стања донијела је Народна скупштина Србије. Скупштина је прије тога прво потврдила одлуку о увођењу ванредног стања у Србији.

(Српскаинфо)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Миркан

08.05.2020 05:39

Волим тог малог,али ово му није требало, мислим да је мало претјерао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Б.лб.лб.лука

08.05.2020 05:47

МИРКАНЕ....запитај се мало да ли су претјерали клосарци..баје..бјеле цизмице..висковици..и остала снад згадија са својим сателитима стевандицем црвеним комбијем..дјајама и осталим полтронима ...

Name

ре

08.05.2020 06:03

Ко је надлежан? Какво питање, па зна се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

XYЗ

08.05.2020 06:30

НЕМА ТУ ДИЛЕМЕ! НАРОДНА СКУПШТИНА,ОДНОСНО ОНАЈ КО ЈЕ И ПРОГЛАСИО ВАРЕДНО СТАЊЕ....

Name

ре

08.05.2020 09:28

Сједи, један! Види се да не знаш.

Name

Иван

08.05.2020 06:15

Будалетине укините полицијски! Ионако ништа нисте урадили током кризе осим што сте се накрали а то можете и током дана радити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андриц

08.05.2020 06:25

Ако су уводјењем ванредног стања све овласти пресле у руке предсједника РС,онда је логицно да предсједник РС и укине ванредно стање.Не знам како је по уставу,ја само казем ста је логика.Додусе,како казе Саса Радуловиц из ДЈБ,нису се ни у Србији дрзали устава,тако да це бити како њима одговара...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.05.2020 06:52

Миле је то пренио на ниво БиХ. Он је увео ванредно стање, а његови климоглавци из НСРС то потврдили. Они су једно крдо послусника.

Name

Не законски се и усло

08.05.2020 08:00

Зато се и не зна....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ентитет није дрзава

08.05.2020 08:06

Тако да ниста није по закону.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вјечити опозиционар

08.05.2020 08:13

За проглашење ванредног стања задужен је бурле ( сам себе задужио), тако ће и за укидање онодредити када и како, он као српски члан предсједниства БиХ, "то је у опису његових радних задатака", НСРС, предсједник РС-а и предсједник владе Републике Српске, за њега то не постоји, он је све, који смо ми луд народ, Сјеверна Кореја је за нас високо демократска држава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А јест теско погодити ко је

08.05.2020 08:49

А људи моји, да није мозда друг драган цовиц.Па баја доноси одлуку а зељкица це само цитирати његов говор у цему је проблем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

У том еазваљеном систему

08.05.2020 10:58

Не зна се ни ко ста ради, ни како ради, ниста се не зна осим ко пљацка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нw зна се

08.05.2020 11:00

Све док се не опљацкају намирисане паре од кредита,солидармости итд.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

мф

08.05.2020 19:05

Ето Мајмуна меду вама нека одлуци свакако он се сниким недоговара а народ за њега није вазан

ОДГОВОРИТЕ
Name

мф

12.05.2020 21:25

Зна Дудук како

ОДГОВОРИТЕ