Kako izaći iz vanrednog stanja, ko je nadležan?

Narodna skupština je 28. marta usvojila Odluku o proglašenju varednog stanja na teritoriji Republike Srpske, a kada se počelo govoriti o njegovom ukidanju, pojavila su se različita tumačenja o tome kako se vratiti u normalu i ko je nadležan.

Republika Srpska 08.05.2020 | 07:28
Kako izaći iz vanrednog stanja, ko je nadležan?

Da li je sve opet u rukama Narodne skupštine, predsjednice Srpske ili Vlade? Za razliku od proglašenja, Ustav nijednom rječju ne govori kako se izlazi iz vanrednog stanja, u kome se RS mirnodopski nalazi prvi put. Ipak, u Narodnoj skupštini kažu da su oni nadležni i za to.

– Narodna skupština Republike Srpske, na osnovu člana 70. Ustava, proglašava vanredno stanje (što je i urađeno na 12. posebnoj sjednici). Tačnije, usvojena je Odluka o proglašenju vanrednog stanja za teritoriju RS.

S obzirom na činjenicu da ovom odlukom nije bilo predviđeno trajanje vanrednog stanja, što i nije bilo moguće budući da je epidemiološka situacija bila takva, da bi Odluka o vanrednom stanju prestala da važi, ona mora biti stavljena van snage.

Za donošenje takve odluke, kojom bi se ova prethodna stavila van snage, odnosno usvojila odluka o prestanku vanrednog stanja, nadležna je Narodna skupština Republike Srpske, kao najviši zakonodavni organ Republike – kažu za Srpskainfo u Odsjeku za odnose sa javnošću parlamenta. 

Dodaju da vanredno stanje, odnosno institut vanrednog stanja, predstavlja ustavnu kategoriju i regulisan je članovima 56. 70. i 81. Ustava Republike Srpske.

– Međutim, Ustav nigdje eksplicitno ne definiše način okončanja vanrednog stanja, jer je on implicitno definisan načelom zakonitosti i ustavnosti, što je u pravu redovna praksa. To znači da, u skladu sa hijerarhijom pravnih akata, institucija, u ovom slučaju Narodna skupština, donosi akt iste pravne snage o prestanku važenja prethodnog akta.

Znači, donosi se odluka o prestanku važenja Odluke o proglašenju vanrednog stanja za teritoriju Republike Srpske. Slična situacija je npr. i kod stavljanja van snage zakona – kažu u NSRS.

Na pitanje da li u ovom trenutku imaju informaciju kada bi vanredno stanje u RS trebalo da prestane da važi, u Narodnoj skupštini kažu da će se to desiti „čim se obezbijede uslovi da institucije, na prvom mjestu Narodna skupština, mogu nesmetano funkcionisati“.

– Realno je očekivati da se to dogodi čim epidemiološke prilike dozvole i kada Krizni štab i ljekari procijene da postoje okolnosti za tu mjeru – poručuju iz parlamenta.

Podsjećamo, lider SNSD i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je 4. maja izjavio da je Vlada RS spremna da već za desetak dana predloži Narodnoj skupštini ukidanje vanrednog stanja i vraćanje na vanrednu situaciju, što podrazumijeva i skraćenje policijskog časa, kao i ponovni rad određenih privrednih subjekata i uslužnih delatnosti, uz propisane mjere zaštite.

Zamjenik predsjednika Odbora za Ustavna pitanja NSRS Davor Šešić (SDS) smatra da je vrijeme za to, s obzirom na popuštanje mjera zabrane koje se tiču građana i rada ugostiteljskih i drugih djelatnosti. 

– S obzirom da je Vlada bila predlagač odluke da se uvede vanredno stanje, Vlada bi trebalo da predloži i njegovo ukidanje, a da NSRS to potvrdi. To je procedura koja je trenutno moguća. Mislim da je vrijeme da Skupština o tome raspravlja.

Posebno da se vidi da li je vanredno stanje bilo opravdano i da li je vrijeme koje je RS provela u vanrednom stanju iskorišteno na najbolji način. Da li su odluke donesene u skladu s preporukama struke?

Bili smo svjedoci da su se mjere mijenjale iz dana u dan. Imali smo prije nekoliko dana rast oboljelih i najavu još strožijih mjera, a onda posle tri dana imamo najavu da će se od ponedjeljka te mjere relaksirati. To su čudne varijacije i biće interesantno da se o tome raspravlja – kaže Šešić za Srpskainfo.

Kako je bilo u Srbiji

Poređenja radi, vanredno stanje u Srbiji uvedeno je 15. marta trojnim potpisom predsjednika Republike, Skupštine i Vlade, bez sazivanja parlamenta.

Kada je prije nekoliko dana došlo vrijeme da se takvo stanje okonča, odluku o prestanku vanrednog stanja donijela je Narodna skupština Srbije. Skupština je prije toga prvo potvrdila odluku o uvođenju vanrednog stanja u Srbiji.

(Srpskainfo)

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Mirkan

08.05.2020 05:39

Volim tog malog,ali ovo mu nije trebalo, mislim da je malo pretjerao.

ODGOVORITE
Name

B.lb.lb.luka

08.05.2020 05:47

MIRKANE....zapitaj se malo da li su pretjerali klosarci..baje..bjele cizmice..viskovici..i ostala snad zgadija sa svojim satelitima stevandicem crvenim kombijem..djajama i ostalim poltronima ...

Name

re

08.05.2020 06:03

Ko je nadležan? Kakvo pitanje, pa zna se.

ODGOVORITE
Name

XYZ

08.05.2020 06:30

NEMA TU DILEME! NARODNA SKUPŠTINA,ODNOSNO ONAJ KO JE I PROGLASIO VAREDNO STANJE....

Name

re

08.05.2020 09:28

Sjedi, jedan! Vidi se da ne znaš.

Name

Ivan

08.05.2020 06:15

Budaletine ukinite policijski! Ionako ništa niste uradili tokom krize osim što ste se nakrali a to možete i tokom dana raditi.

ODGOVORITE
Name

Andric

08.05.2020 06:25

Ako su uvodjenjem vanrednog stanja sve ovlasti presle u ruke predsjednika RS,onda je logicno da predsjednik RS i ukine vanredno stanje.Ne znam kako je po ustavu,ja samo kazem sta je logika.Doduse,kako kaze Sasa Radulovic iz DJB,nisu se ni u Srbiji drzali ustava,tako da ce biti kako njima odgovara...

ODGOVORITE
Name

Re

08.05.2020 06:52

Mile je to prenio na nivo BiH. On je uveo vanredno stanje, a njegovi klimoglavci iz NSRS to potvrdili. Oni su jedno krdo poslusnika.

Name

Ne zakonski se i uslo

08.05.2020 08:00

Zato se i ne zna....

ODGOVORITE
Name

Entitet nije drzava

08.05.2020 08:06

Tako da nista nije po zakonu.

ODGOVORITE
Name

Vječiti opozicionar

08.05.2020 08:13

Za proglašenje vanrednog stanja zadužen je burle ( sam sebe zadužio), tako će i za ukidanje onodrediti kada i kako, on kao srpski član predsjednistva BiH, "to je u opisu njegovih radnih zadataka", NSRS, predsjednik RS-a i predsjednik vlade Republike Srpske, za njega to ne postoji, on je sve, koji smo mi lud narod, Sjeverna Koreja je za nas visoko demokratska država.

ODGOVORITE
Name

A jest tesko pogoditi ko je

08.05.2020 08:49

A ljudi moji, da nije mozda drug dragan covic.Pa baja donosi odluku a zeljkica ce samo citirati njegov govor u cemu je problem.

ODGOVORITE
Name

U tom eazvaljenom sistemu

08.05.2020 10:58

Ne zna se ni ko sta radi, ni kako radi, nista se ne zna osim ko pljacka.

ODGOVORITE
Name

Nw zna se

08.05.2020 11:00

Sve dok se ne opljackaju namirisane pare od kredita,solidarmosti itd.....

ODGOVORITE
Name

mf

08.05.2020 19:05

Eto Majmuna medu vama neka odluci svakako on se snikim nedogovara a narod za njega nije vazan

ODGOVORITE
Name

mf

12.05.2020 21:25

Zna Duduk kako

ODGOVORITE