Споран избор Милиновића као кандидата за директора РАК-а

Предсједник Социјалдемократске партије Босне и Херцеговине Нермин Никшић, поводом избора Драшка Милиновића као кандидата за позицију директора Регулаторне агенције за комуникације БиХ, упутио је писмо Савјету министара БиХ, колегијима Представничког и Дома народа Парламентарне скупштине БиХ, ОХР-у, ОЕБС-у и амбасадама земаља чланица Управног одбора Вијећа за имплементацију мира (ПИЦ), саопштено је из СДП-а БиХ.

Босна и Херцеговина 07.05.2020 | 17:16
Споран избор Милиновића као кандидата за директора РАК-а

Никшић је закључио како је избор Милиновића производ политичког притиска и "више је него дискутабилан".

"Желим да Вам скренем пажњу како се ванредно стање, односно стање природне несреће, узроковано епидемијом Цовид-19 користи да би се доносиле катастрофалне одлуке које ће имати посљедице и угрозити људска права, слободу и демократију у нашој земљи. Наиме, у вријеме када је пажња јавности усмјерена на борбу с пандемијом, Савјет Регулаторне агенције за комунијације БиХ, 24. априла 2020. године донио је одлуку на телефонској сједници о избору Драшка Милиновића на позицију директора РАК-а", подсјетио је Никшић, те наставио:

"Избор Драшка Милиновића за кандидата на сједници Савјета РАК-а је производ политичког притиска и више него дискутабилан. Наиме, он није био најквалитетнији кандидат све до самог гласања о чему је посвједочио бивши предсједник Савјета РАК-а, који је 27. априла 2020. године поднио оставку на функцију управо због његовог именовања. Не спадам у људе који друге цијене према томе какво је њихово политичко опредјељење, већ по томе како обављају своје послове. Због тога немам никакве потребе да проблематизирам чињеницу да је Драшко Милиновић обављао функцију шефа кабинета предсједника Републике Српске (РС) у мандату Милорада Додика, као и у мандату Жељке Цвијановић".

Никшић је казао како је за њега спорно на који је начин и како обављао функцију директора јавног сервиса Радио телевизије Републике Српске (РТРС), све до кандидовања на конкурс за директора РАК-а.

"Из свега што је и како радио на тој функцији потпуно је јасно како је ту именован да као послушан кадар проводи политику СНСД-а и њеног лидера. Да је то заиста и било тако најбоље се види из чињенице да је актуелни сазив Савјета РАК-а у свом редовном мандату (2014-2018.), те у техничком мандату послије истека редовног (2018. - 2020.) изрекао 19 извршних мјера против јавног сервиса РТРС, па и директора лично", истакао је предсједник СДП-а.

Укупни износ новчане казне на темељу изречених мјера је 246.600 КМ и то само због тога што је Савјет Агенције, уважавајући тешкоће у финансијском пословању РТРС, као дијела Јавног сервиса БиХ, дио казни умањио у односу на првостепене казне, додао је Никшић.

"Да Савјет Агенције није показао попустљивост, казна би била плаћена из претплате коју плаћају грађани и буџета Народне скупштине РС, као оснивача, због утврђених вишеструких прекршаја износиле би преко 500.000 КМ. Једна од мјера (донесена 29. августа 2017. године) због непровођења одлука Агенције и кршења закона и правила Агенције обухватила је и казну у износу од 15.000 КМ против Драшка Милиновића, као одговорног лица.

Дакле Драшко Милиновић, садашњи кандидат Савјета Агенције за новог генералног директора, у свом претходном раду јасно је, као челни човјек РТРС, потврдио своју опредијељеност да се закони и прописи у БиХ не морају поштовати. Извршавајући налоге својих политичких ментора, због става директора, РТРС је кажњавана поред осталог и због пристрасног извјештавања у периоду предизборне кампање за Опште изборе 2018. године.

На тај начин је према мишљењу Савјета Агенције направљена штета ускраћивања јавности да правично, непристрасно и објективно буду информисани од стране РТРС као Јавног сервиса у БиХ, који се финансира од прикупљене претплате свих грађана, а не само оних који дају подршку политичкој странци коју господин Милиновић фаворизира", закључио је Никшић.

Он је казао како је за вријеме Милиновићевог мандата на РТРС-у потпуно цензурисано све у вези било којег грађанског протеста у РС-у, посебно инсистирање јавности на рјешавању убиства познатог као “правда за Давида”, да је ескивиран сваки критички осврт независних интелектуалаца у БиХ на стање у ентитету, онемогућено опозицији да има медијски простор, те се небројено пута негирале чињенице утврђене пресудом Међународног суда у Хаагу о геноциду у Сребреници.

"Из свега наведеног потпуно је јасно да је Драшко Милиновић, приједлог Савјета РАК-а, који га је кажњавао, за генералног директора у ствари дошао као резултат политичког притиска Савеза независних социјалдемократа и њиховог лидера Милорада Додика. Сматрам потпуно неприхватљивим да он уопште буде кандидат, а не да евентуално и обавља тако одговорну и важну функцију.

Искрено се надам како дијелимо заједничку опредијељеност када је у питању јачање независности државних институција, независности и објективности медија, права новинара и слободе свих грађана да буду објективно информисани. Управо због тога изражавам озбиљну забринутост и противљење да човјек који је у свом досадашњем раду као директор РТРС-а био персонификација свега супротног буде именован за директора Регулаторне агенције за комуникације", поручио је Никшић који је напоменуо како је сврха постојања РАК-а, по угледу на сличне институције у Европи, утемељена на принципима независности, провођењу регулације и мониторингу поштивања закона и правила те осигурању техничких, финансијских и кадровских предуслова за ефикасно извршавање задатака.

Задаци РАК-а су оно што чини њихову основну мисију. Мисија Агенције је, између осталог, и развој медијских слобода у континуитету за добробит свих грађана и друштва у цјелини.

"Лично се као посланик, али и предсједник Социјалдемократске партије Босне и Херцеговине, осјећам одговорним за будућност независности институција попут РАК-а. За разлику од појединих чланова Савјета РАК-а, сматрам да било каква политизација и политички монопол од стране владајућих странака може довести до несагледивих посљедица и то на начин да се дио јавних сервиса, као и приватних медија, или стави под контролу или усљед константних притисака њихова сврха постојања релативизира, а њихов рад потпуно онемогући.

Зато Вам се обраћам на овај начин и позивам да у складу са својим надлежностима и свим расположивим средствима утјечете на заустављање процедуре која предстоји, када је ријеч о именовању Драшка Милиновића за директора РАК-а. Сматрам како би се тиме трајно угрозио опстанак независних медија, а самим тим и нарушио развој демократије и демократског друштва у Босни и Херцеговини“, навео је у свом писму Никшић.

(Н1) 

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

Глогов колац

07.05.2020 16:06

Милиновића тј послушника који једу оно сто пас с маслом неби само да се и он успут накраде је пуна БиХ и док је тако тешко нама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

07.05.2020 17:56

Да је само тај избор споран. Овде је сваки избор споран, избор за парламент, избор за предсједника РС, избор за члана предсједништва БиХ...Укратко, сви избори у РС су спорни јер их је секта лажирала крађом, корупцијом, уцјеном...

Name

Браво РС!

07.05.2020 21:23

Папакланд се неуморно изградјује!

Name

Спикер

07.05.2020 23:06

Приуцени спикер далеко је догуро. Хебо га Милорад Додик а он њега.

Name

Бране

07.05.2020 16:07

Човјек је потпуно у праву. Па овај Драшко не може бити ни предсједник мијесне заједнице, а камо ли директор РАК-а..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дадо

07.05.2020 16:22

Нисмо дотакли дно вец упали у рупу. Није вриједан коментара. Зао ми је само поруке која се саље у етер. Колико лазних вијести од којих званицно потврдјених је јавни сервис објавио И награди се исти директор!? Брука.

Name

ДД

07.05.2020 16:18

Он је спонзоруса лако је њему.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

07.05.2020 16:24

Милиновић је добио осмишљени план СНСД-а да последњим ударцем и ексером у сандук уништини и угаси све слободне медије у БиХ,а специјани задатак му је удар на БН ТВ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Немања

07.05.2020 16:42

Могу само да им попу*е ку*ц! Видите да их,уз све што су им режимлије урадиле и даље не је*у ни 1%

Name

Миро

07.05.2020 16:55

Па овај је био конобар у Приједору,глуп и полуписмен, диплому му је средио Миле Дмичић,накрао се максимално вила на Старчевици у Блуци,пентхаус ул.Кустурић Блука нови Ђжип порше и још тога.До прије пар година није имао ништа буквално...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.05.2020 17:22

Јбг, Миро, сад има све! Типицна прица данасњег нам друства

Name

Милош

07.05.2020 17:04

Колики је минус направио на РТРС-у, све покрали од наших пара и претплате. Радници на РТРСу немају од чега да живе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

?!

07.05.2020 23:41

Радници РТРС су заслужили много горе ствари. Шта све иде на програму и какве бљувотине и нико се не буни и ограђује од наказа у информативном програму. Побуните се, ако вас народ буде гонио стићи ће вас горе него Милановића, Комракова и Ленард у Београду 5 октобра 2000 године. Ако ви на РТРС се не побуните против уређивачке политике и од исте оградите нисте заслужили ништа друго него да крепате од глади јер је како народ каже :"Зло рађење, готово суђење". Имате конкуренцију у огавности уређивачке политике од стране АТВ па секта сада преферира њих.Народу узимате новац за претплату, а ништа од спортског, научног, културног, драмског програма, играног серијског програма нема(репризе серија које су приказиване на ТВ каналима из Србије и Хрватске. Да ли сте заслужили и зарадили плате. Проклете су те паре коју узимате од пензионера, незапослених за претплату, а нико вас не гледа.

Name

Зико

07.05.2020 17:28

Потпуно тацно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаки

07.05.2020 17:33

Слажем се. Најобичнији љигави послушни и потрчко снсд-а. Тај се и оженио по наређењу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

XX

07.05.2020 17:43

Тачно је овако као что је написано,, подржавам,, само да ови то уваже и одма је трунка напретка за БХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

избјеглица

07.05.2020 17:54

Него, ста. Па он је послусан. Намјестили су му и нову зену Зељку са којим купује станове, а Зељкина породица је позната по кредитима без повратка. Са старом зеном је досао на власт, а са новом це остати. Мали је цудо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реган

07.05.2020 18:24

Та нова жена је своју секу смјестила у УИО,на мјесто дипломираног правника,а ова нема појма Јел пошла или дошла,купила диплому,Боже сачувај!

Name

Пера

07.05.2020 20:26

А стацете ЉУБАВ НИЈЕ КИСЕЛИ ПАРАДАЈЗ!! Некоме је образ Г... ЦА! А и г....цу би дао за функцију!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈОС САМО и ону

07.05.2020 21:05

Лоповку да поведе.Два лопова одмах висе....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јелка

08.05.2020 03:04

Ај ста има везе ако не буде Директор РАК, бице негде амбасадор нема му друге, ваљо је он бурли.....НЕДАЈ СЕ БОСНОООО ✊❤

ОДГОВОРИТЕ