Sporan izbor Milinovića kao kandidata za direktora RAK-a

Predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić, povodom izbora Draška Milinovića kao kandidata za poziciju direktora Regulatorne agencije za komunikacije BiH, uputio je pismo Savjetu ministara BiH, kolegijima Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, OHR-u, OEBS-u i ambasadama zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC), saopšteno je iz SDP-a BiH.

Bosna i Hercegovina 07.05.2020 | 17:16
Sporan izbor Milinovića kao kandidata za direktora RAK-a

Nikšić je zaključio kako je izbor Milinovića proizvod političkog pritiska i "više je nego diskutabilan".

"Želim da Vam skrenem pažnju kako se vanredno stanje, odnosno stanje prirodne nesreće, uzrokovano epidemijom Covid-19 koristi da bi se donosile katastrofalne odluke koje će imati posljedice i ugroziti ljudska prava, slobodu i demokratiju u našoj zemlji. Naime, u vrijeme kada je pažnja javnosti usmjerena na borbu s pandemijom, Savjet Regulatorne agencije za komunijacije BiH, 24. aprila 2020. godine donio je odluku na telefonskoj sjednici o izboru Draška Milinovića na poziciju direktora RAK-a", podsjetio je Nikšić, te nastavio:

"Izbor Draška Milinovića za kandidata na sjednici Savjeta RAK-a je proizvod političkog pritiska i više nego diskutabilan. Naime, on nije bio najkvalitetniji kandidat sve do samog glasanja o čemu je posvjedočio bivši predsjednik Savjeta RAK-a, koji je 27. aprila 2020. godine podnio ostavku na funkciju upravo zbog njegovog imenovanja. Ne spadam u ljude koji druge cijene prema tome kakvo je njihovo političko opredjeljenje, već po tome kako obavljaju svoje poslove. Zbog toga nemam nikakve potrebe da problematiziram činjenicu da je Draško Milinović obavljao funkciju šefa kabineta predsjednika Republike Srpske (RS) u mandatu Milorada Dodika, kao i u mandatu Željke Cvijanović".

Nikšić je kazao kako je za njega sporno na koji je način i kako obavljao funkciju direktora javnog servisa Radio televizije Republike Srpske (RTRS), sve do kandidovanja na konkurs za direktora RAK-a.

"Iz svega što je i kako radio na toj funkciji potpuno je jasno kako je tu imenovan da kao poslušan kadar provodi politiku SNSD-a i njenog lidera. Da je to zaista i bilo tako najbolje se vidi iz činjenice da je aktuelni saziv Savjeta RAK-a u svom redovnom mandatu (2014-2018.), te u tehničkom mandatu poslije isteka redovnog (2018. - 2020.) izrekao 19 izvršnih mjera protiv javnog servisa RTRS, pa i direktora lično", istakao je predsjednik SDP-a.

Ukupni iznos novčane kazne na temelju izrečenih mjera je 246.600 KM i to samo zbog toga što je Savjet Agencije, uvažavajući teškoće u finansijskom poslovanju RTRS, kao dijela Javnog servisa BiH, dio kazni umanjio u odnosu na prvostepene kazne, dodao je Nikšić.

"Da Savjet Agencije nije pokazao popustljivost, kazna bi bila plaćena iz pretplate koju plaćaju građani i budžeta Narodne skupštine RS, kao osnivača, zbog utvrđenih višestrukih prekršaja iznosile bi preko 500.000 KM. Jedna od mjera (donesena 29. avgusta 2017. godine) zbog neprovođenja odluka Agencije i kršenja zakona i pravila Agencije obuhvatila je i kaznu u iznosu od 15.000 KM protiv Draška Milinovića, kao odgovornog lica.

Dakle Draško Milinović, sadašnji kandidat Savjeta Agencije za novog generalnog direktora, u svom prethodnom radu jasno je, kao čelni čovjek RTRS, potvrdio svoju opredijeljenost da se zakoni i propisi u BiH ne moraju poštovati. Izvršavajući naloge svojih političkih mentora, zbog stava direktora, RTRS je kažnjavana pored ostalog i zbog pristrasnog izvještavanja u periodu predizborne kampanje za Opšte izbore 2018. godine.

Na taj način je prema mišljenju Savjeta Agencije napravljena šteta uskraćivanja javnosti da pravično, nepristrasno i objektivno budu informisani od strane RTRS kao Javnog servisa u BiH, koji se finansira od prikupljene pretplate svih građana, a ne samo onih koji daju podršku političkoj stranci koju gospodin Milinović favorizira", zaključio je Nikšić.

On je kazao kako je za vrijeme Milinovićevog mandata na RTRS-u potpuno cenzurisano sve u vezi bilo kojeg građanskog protesta u RS-u, posebno insistiranje javnosti na rješavanju ubistva poznatog kao “pravda za Davida”, da je eskiviran svaki kritički osvrt nezavisnih intelektualaca u BiH na stanje u entitetu, onemogućeno opoziciji da ima medijski prostor, te se nebrojeno puta negirale činjenice utvrđene presudom Međunarodnog suda u Haagu o genocidu u Srebrenici.

"Iz svega navedenog potpuno je jasno da je Draško Milinović, prijedlog Savjeta RAK-a, koji ga je kažnjavao, za generalnog direktora u stvari došao kao rezultat političkog pritiska Saveza nezavisnih socijaldemokrata i njihovog lidera Milorada Dodika. Smatram potpuno neprihvatljivim da on uopšte bude kandidat, a ne da eventualno i obavlja tako odgovornu i važnu funkciju.

Iskreno se nadam kako dijelimo zajedničku opredijeljenost kada je u pitanju jačanje nezavisnosti državnih institucija, nezavisnosti i objektivnosti medija, prava novinara i slobode svih građana da budu objektivno informisani. Upravo zbog toga izražavam ozbiljnu zabrinutost i protivljenje da čovjek koji je u svom dosadašnjem radu kao direktor RTRS-a bio personifikacija svega suprotnog bude imenovan za direktora Regulatorne agencije za komunikacije", poručio je Nikšić koji je napomenuo kako je svrha postojanja RAK-a, po ugledu na slične institucije u Evropi, utemeljena na principima nezavisnosti, provođenju regulacije i monitoringu poštivanja zakona i pravila te osiguranju tehničkih, finansijskih i kadrovskih preduslova za efikasno izvršavanje zadataka.

Zadaci RAK-a su ono što čini njihovu osnovnu misiju. Misija Agencije je, između ostalog, i razvoj medijskih sloboda u kontinuitetu za dobrobit svih građana i društva u cjelini.

"Lično se kao poslanik, ali i predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine, osjećam odgovornim za budućnost nezavisnosti institucija poput RAK-a. Za razliku od pojedinih članova Savjeta RAK-a, smatram da bilo kakva politizacija i politički monopol od strane vladajućih stranaka može dovesti do nesagledivih posljedica i to na način da se dio javnih servisa, kao i privatnih medija, ili stavi pod kontrolu ili usljed konstantnih pritisaka njihova svrha postojanja relativizira, a njihov rad potpuno onemogući.

Zato Vam se obraćam na ovaj način i pozivam da u skladu sa svojim nadležnostima i svim raspoloživim sredstvima utječete na zaustavljanje procedure koja predstoji, kada je riječ o imenovanju Draška Milinovića za direktora RAK-a. Smatram kako bi se time trajno ugrozio opstanak nezavisnih medija, a samim tim i narušio razvoj demokratije i demokratskog društva u Bosni i Hercegovini“, naveo je u svom pismu Nikšić.

(N1) 

Komentari / 21

Ostavite komentar
Name

Glogov kolac

07.05.2020 16:06

Milinovića tj poslušnika koji jedu ono sto pas s maslom nebi samo da se i on usput nakrade je puna BiH i dok je tako teško nama.

ODGOVORITE
Name

Skeptik

07.05.2020 17:56

Da je samo taj izbor sporan. Ovde je svaki izbor sporan, izbor za parlament, izbor za predsjednika RS, izbor za člana predsjedništva BiH...Ukratko, svi izbori u RS su sporni jer ih je sekta lažirala krađom, korupcijom, ucjenom...

Name

Bravo RS!

07.05.2020 21:23

Papakland se neumorno izgradjuje!

Name

Spiker

07.05.2020 23:06

Priuceni spiker daleko je doguro. Hebo ga Milorad Dodik a on njega.

Name

Brane

07.05.2020 16:07

Čovjek je potpuno u pravu. Pa ovaj Draško ne može biti ni predsjednik mijesne zajednice, a kamo li direktor RAK-a..

ODGOVORITE
Name

Dado

07.05.2020 16:22

Nismo dotakli dno vec upali u rupu. Nije vrijedan komentara. Zao mi je samo poruke koja se salje u eter. Koliko laznih vijesti od kojih zvanicno potvrdjenih je javni servis objavio I nagradi se isti direktor!? Bruka.

Name

DD

07.05.2020 16:18

On je sponzorusa lako je njemu.

ODGOVORITE
Name

Nikola

07.05.2020 16:24

Milinović je dobio osmišljeni plan SNSD-a da poslednjim udarcem i ekserom u sanduk uništini i ugasi sve slobodne medije u BiH,a specijani zadatak mu je udar na BN TV.

ODGOVORITE
Name

Nemanja

07.05.2020 16:42

Mogu samo da im popu*e ku*c! Vidite da ih,uz sve što su im režimlije uradile i dalje ne je*u ni 1%

Name

Miro

07.05.2020 16:55

Pa ovaj je bio konobar u Prijedoru,glup i polupismen, diplomu mu je sredio Mile Dmičić,nakrao se maksimalno vila na Starčevici u Bluci,penthaus ul.Kusturić Bluka novi Đžip porše i još toga.Do prije par godina nije imao ništa bukvalno...

ODGOVORITE
Name

Re

07.05.2020 17:22

Jbg, Miro, sad ima sve! Tipicna prica danasnjeg nam drustva

Name

Miloš

07.05.2020 17:04

Koliki je minus napravio na RTRS-u, sve pokrali od naših para i pretplate. Radnici na RTRSu nemaju od čega da žive.

ODGOVORITE
Name

?!

07.05.2020 23:41

Radnici RTRS su zaslužili mnogo gore stvari. Šta sve ide na programu i kakve bljuvotine i niko se ne buni i ograđuje od nakaza u informativnom programu. Pobunite se, ako vas narod bude gonio stići će vas gore nego Milanovića, Komrakova i Lenard u Beogradu 5 oktobra 2000 godine. Ako vi na RTRS se ne pobunite protiv uređivačke politike i od iste ogradite niste zaslužili ništa drugo nego da krepate od gladi jer je kako narod kaže :"Zlo rađenje, gotovo suđenje". Imate konkurenciju u ogavnosti uređivačke politike od strane ATV pa sekta sada preferira njih.Narodu uzimate novac za pretplatu, a ništa od sportskog, naučnog, kulturnog, dramskog programa, igranog serijskog programa nema(reprize serija koje su prikazivane na TV kanalima iz Srbije i Hrvatske. Da li ste zaslužili i zaradili plate. Proklete su te pare koju uzimate od penzionera, nezaposlenih za pretplatu, a niko vas ne gleda.

Name

Ziko

07.05.2020 17:28

Potpuno tacno

ODGOVORITE
Name

Laki

07.05.2020 17:33

Slažem se. Najobičniji ljigavi poslušni i potrčko snsd-a. Taj se i oženio po naređenju.

ODGOVORITE
Name

XX

07.05.2020 17:43

Tačno je ovako kao čto je napisano,, podržavam,, samo da ovi to uvaže i odma je trunka napretka za BH.

ODGOVORITE
Name

izbjeglica

07.05.2020 17:54

Nego, sta. Pa on je poslusan. Namjestili su mu i novu zenu Zeljku sa kojim kupuje stanove, a Zeljkina porodica je poznata po kreditima bez povratka. Sa starom zenom je dosao na vlast, a sa novom ce ostati. Mali je cudo.

ODGOVORITE
Name

Regan

07.05.2020 18:24

Ta nova žena je svoju seku smjestila u UIO,na mjesto diplomiranog pravnika,a ova nema pojma Jel pošla ili došla,kupila diplomu,Bože sačuvaj!

Name

Pera

07.05.2020 20:26

A stacete LJUBAV NIJE KISELI PARADAJZ!! Nekome je obraz G... CA! A i g....cu bi dao za funkciju!

ODGOVORITE
Name

JOS SAMO i onu

07.05.2020 21:05

Lopovku da povede.Dva lopova odmah vise....

ODGOVORITE
Name

Jelka

08.05.2020 03:04

Aj sta ima veze ako ne bude Direktor RAK, bice negde ambasador nema mu druge, valjo je on burli.....NEDAJ SE BOSNOOOO ✊❤

ODGOVORITE