Уз ограничења због пандемије тешко до зараде

Бројни пословни субјекти у Републици Српској отвориће поново у понедјељак врата за госте и друге клијенте, а нови почетак, по новим правилима понашања због пандемије вируса корона који, како истичу, неће бити нимало лак.

Република Српска 07.05.2020 | 07:18
Уз ограничења због пандемије тешко до зараде

Одобрење за рад, уз поштовање мјера, након вишеседмичне паузе, дато је за фризерске и козметичке салоне, кафиће, роштиљнице, превоз, вртиће, приватне стоматолошке ординације, фитнес-центре, ауто-школе, ресторане, приређиваче игара на срећу те теретане на отвореном.

Уз физичку дистанцу од два метра, дезинфекцију објекта и прибора за рад у одређеним дјелатностима, власницима и онима који ће користити њихове услове издате су смјернице у циљу заштите од “ковида 19” а које ће, како кажу, утицати на њихов обим посла, а тиме директно и на зараду.

Предсједник Удружења радника угоститељства и туризма РС Жељко Татић истакао је за “Глас Српске” да почетак неће бити лак, али да је најважније да се почиње са радом. О свему ће сутра причати и са надлежнима у Влади РС.

- Основно је да заштитимо здравље свих. Водићемо рачуна о свему, али ако послодавца ограничите да у башти има дупло мање столова, ускратили сте му и дио прихода од којих треба да плати башту - указао је Татић.

Предсједница удружења фризера и козметичара града Бањалуке и потпредсједница Савеза фризера БиХ Драгица Арсић за “Глас” каже да је пандемија задала велики ударац тој бранши. За опоравак би требало око шест мјесеци, али интензивног посла.

- Процес рада и учинак биће другачији. Раније сте могли да дијелите посао, и за неких три сата завршите три муштерије, што сада неће бити могуће, јер је ограничен број особа у салону, а фризер постаје и  хигијеничар - истакла је Арсићева и додала да се нада да ће све ово проћи и да ћемо се вратити у нормално стање.

Другачије ће бити и код зубара. Обавезно је наручивање, маске и рукавице.

- Пожељно је да пацијенти долазе сами, осим у случају дјеце када треба да дође један родитељ. Због мјера дезинфекције, биће потребно више времена за пацијента - рекао је за “Глас Српске” предсједник Удружења стоматолога РС Синиша Ковачевић.

У Упутству за ублажавање мјера у јавном и међуградском превозу у РС са попуњеношћу до 50 одсто возила пише да су обавезне маске и рукавице, да свако друго сједиште мора остати празно те да постоји баријера за возача.

Предсједник Скупштине Удружења саобраћаја и веза у Привредној комори Дејан Мијић каже да, због обавезне фискалне касе у аутобусу, возач мора да дође у контакт и издаје карту. Додао је и да око 50 одсто капацитета сада реално јер нема ђака ни толико других путника.

У РС још није дозвољен рад хотела, хостела и биоскопа, позоришта, дјечијих играоница. Када почну, у хостелима и хотелима је пожељно, испред рецепције, означити мјеста за стајање којима се означава физичка дистанца.

Правила понашања

* Теретане на отвореном и фитнес-тренинзи

- дезинфекција справа и површина

- фитнес на отвореном у групама до 10 особа, дистанца два метра

* Кафићи, ресторани, роштиљнице

- рад искључиво у баштама од седам до 19 часова

-  За столом три особе осим ако нису чланови домаћинства

- дезинфекција руку на улазу у башту

- пожељно да једно преузима наруџбу и наплаћује, а друго лице издаје наручено

-   пожељно коришћење једнократних чаша и другог посуђа

 -  обавезна дезинфекција столова послије одласка сваког госта

* фризерски и козметички салони

- није дозвољено чекање услуге у салону

- пешкир или једнократни прекривач мијењати послије сваког клијента

- прије сваког клијента дезинфекција површина и радног прибора

(Глас Српске)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Андриц

07.05.2020 06:30

Поскупљење цијена на видику,тра ла,ла,ла,ла...

ОДГОВОРИТЕ