Uz ograničenja zbog pandemije teško do zarade

Brojni poslovni subjekti u Republici Srpskoj otvoriće ponovo u ponedjeljak vrata za goste i druge klijente, a novi početak, po novim pravilima ponašanja zbog pandemije virusa korona koji, kako ističu, neće biti nimalo lak.

Republika Srpska 07.05.2020 | 07:18
Uz ograničenja zbog pandemije teško do zarade

Odobrenje za rad, uz poštovanje mjera, nakon višesedmične pauze, dato je za frizerske i kozmetičke salone, kafiće, roštiljnice, prevoz, vrtiće, privatne stomatološke ordinacije, fitnes-centre, auto-škole, restorane, priređivače igara na sreću te teretane na otvorenom.

Uz fizičku distancu od dva metra, dezinfekciju objekta i pribora za rad u određenim djelatnostima, vlasnicima i onima koji će koristiti njihove uslove izdate su smjernice u cilju zaštite od “kovida 19” a koje će, kako kažu, uticati na njihov obim posla, a time direktno i na zaradu.

Predsjednik Udruženja radnika ugostiteljstva i turizma RS Željko Tatić istakao je za “Glas Srpske” da početak neće biti lak, ali da je najvažnije da se počinje sa radom. O svemu će sutra pričati i sa nadležnima u Vladi RS.

- Osnovno je da zaštitimo zdravlje svih. Vodićemo računa o svemu, ali ako poslodavca ograničite da u bašti ima duplo manje stolova, uskratili ste mu i dio prihoda od kojih treba da plati baštu - ukazao je Tatić.

Predsjednica udruženja frizera i kozmetičara grada Banjaluke i potpredsjednica Saveza frizera BiH Dragica Arsić za “Glas” kaže da je pandemija zadala veliki udarac toj branši. Za oporavak bi trebalo oko šest mjeseci, ali intenzivnog posla.

- Proces rada i učinak biće drugačiji. Ranije ste mogli da dijelite posao, i za nekih tri sata završite tri mušterije, što sada neće biti moguće, jer je ograničen broj osoba u salonu, a frizer postaje i  higijeničar - istakla je Arsićeva i dodala da se nada da će sve ovo proći i da ćemo se vratiti u normalno stanje.

Drugačije će biti i kod zubara. Obavezno je naručivanje, maske i rukavice.

- Poželjno je da pacijenti dolaze sami, osim u slučaju djece kada treba da dođe jedan roditelj. Zbog mjera dezinfekcije, biće potrebno više vremena za pacijenta - rekao je za “Glas Srpske” predsjednik Udruženja stomatologa RS Siniša Kovačević.

U Uputstvu za ublažavanje mjera u javnom i međugradskom prevozu u RS sa popunjenošću do 50 odsto vozila piše da su obavezne maske i rukavice, da svako drugo sjedište mora ostati prazno te da postoji barijera za vozača.

Predsjednik Skupštine Udruženja saobraćaja i veza u Privrednoj komori Dejan Mijić kaže da, zbog obavezne fiskalne kase u autobusu, vozač mora da dođe u kontakt i izdaje kartu. Dodao je i da oko 50 odsto kapaciteta sada realno jer nema đaka ni toliko drugih putnika.

U RS još nije dozvoljen rad hotela, hostela i bioskopa, pozorišta, dječijih igraonica. Kada počnu, u hostelima i hotelima je poželjno, ispred recepcije, označiti mjesta za stajanje kojima se označava fizička distanca.

Pravila ponašanja

* Teretane na otvorenom i fitnes-treninzi

- dezinfekcija sprava i površina

- fitnes na otvorenom u grupama do 10 osoba, distanca dva metra

* Kafići, restorani, roštiljnice

- rad isključivo u baštama od sedam do 19 časova

-  Za stolom tri osobe osim ako nisu članovi domaćinstva

- dezinfekcija ruku na ulazu u baštu

- poželjno da jedno preuzima narudžbu i naplaćuje, a drugo lice izdaje naručeno

-   poželjno korišćenje jednokratnih čaša i drugog posuđa

 -  obavezna dezinfekcija stolova poslije odlaska svakog gosta

* frizerski i kozmetički saloni

- nije dozvoljeno čekanje usluge u salonu

- peškir ili jednokratni prekrivač mijenjati poslije svakog klijenta

- prije svakog klijenta dezinfekcija površina i radnog pribora

(Glas Srpske)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Andric

07.05.2020 06:30

Poskupljenje cijena na vidiku,tra la,la,la,la...

ODGOVORITE