Дјеца у вртићима ће обавезно пролазити тријажу

Од 11. маја у Српској са радом крећу и предшколске установе, у којима ће се, како би се спријечило ширење заразе корона вирусом, и дјеца и васпитачи морати придржавати одређених мјера превенције.

Република Српска 06.05.2020 | 11:51
Дјеца у вртићима ће обавезно пролазити тријажу

Из Института за јавно здравство РС саопштили су да је у вртићима и јаслицама прије почетка неопходно чишћење и  дезинфекција комплетног простора, површина, играчака, кревета и друго.

Сљедеће мјере које ће у овим установама бити на снази су:

– Код доласка, свакодневно се врши јутарња тријажа дјеце везано за респираторне симптоме болести и мјерење температуре бесконтактним топломјером од стране запослених васпитача.

– Дјеца са респираторним симптомима, или ако неко од чланова породице има респираторну инфекцију, се не примају у вртић, до оздрављења.

– На улазу у вртић мора да стоји кутија са дезинфекционим средством означена за дезинфекцију обуће при уласку у вртић.

– Обавезно се дезинфикују врата, кваке, подове и санитарни чворови два пута дневно, по потреби и чешће.

– Запослено особље, укључујући и особље за припрему и подјелу оброка, треба користити личну заштитну опрему (радна униформа, маска, рукавице) уз редовно провођење мјера респираторне, личне и колективне хигијене.

– Запослени стављају маске након уласка у вртић а рукавице након прања руку код доласка у вртић. Када се скину, исте се не смију користити поново. Употреба маске и рукавица има своју функцију три до четири часа, након чега се врши скидање и одлагање у намјенске кесе постављене у канте са поклопцем које ће бити изван дотицаја дјеце и обиљежене за ту намјену. Уколико дође до оштећења или онечишћења маске и рукавица, исте се одмах мијењају.

– Прање руку дјеце организује се сваки сат времена, по потреби и чешће.

– Одмах по доласку, дјецу размјештати  по собама и групама, уз максимално могуће разрјеђење смјештаја и боравка (максимално 10 дјеце у једној групи).

– Игре и рад са дјецом се требају организовати у мањим групама и са што већим боравком изван вртића, у дворишту.

– Поштовање мјера физичке дистанце родитеља и запослених при доласку и одласку  дјеце, те обавезна  употреба маски и рукавица код запослених и код родитеља приликом доласка/одласка у/из вртића.

– Пооштрити хигијенске мјере у процесу припреме, транспорта и подјеле хране, уз појачан инспекцијски надзор.

(Српскаинфо)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Ацо

06.05.2020 10:01

Ја будала

ОДГОВОРИТЕ
Name

мама

06.05.2020 12:21

Нема од овог ништа.У вртићу у Добоју од почетка пандемије дали васпитачицама 1 л дезиф.средства и да са тим чисте све играчке, све површине све кваке и на све собе и васпитачице.А директор рекао васпитачицама да избјегавају контакт са дјецом...мош мислит будале

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др. КО ОН

06.05.2020 12:46

Васпитачице нису едуковане ни оспособљене да раде тријажу. Нису медицинске сестре, нису љекари, нису инфектолози,епидемиолози,имунолози,пулмолози да би могли дати дијагнозу да ли неко има имфекцију.Могу измјерити температуру код дјеце и то је то. Надам се да су им набавили адекватне топломјере јер ако буду сваком дјетету мјерили темпратуру стандардним подпазушним топломјером за сам улазак у вртић биће потребно 10 мин. по дјетету. Како мислите утврђивати да ли дјеца а поготово родитељи имају друге распираторне инфекције типа упале грла, да ли васпитачица прегледа грло дјеци и родитељима? Ако цури нос, кашље или кише може бити и обична алергијска реакција на полен. Којим средствима ће бити дезинфиковани простори у којима бораве дјеца? Да ли су та средства у већим количинама штетна по здравље ако се користе више пута на мањем простору у мањим временским интервалима? Све сте процедуре набројали таксативно. Да ли ће вртиће обилазити и контролисати стручно медицинско особље Дома здравља или друге здравствене установе?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др. КО ОН

06.05.2020 12:50

Да ли ће васпитачи, помоћни радници, кувари и радници који директно или индиректно долазе у контакт са дјецом бити предходно тестирани ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Члан 39. Устава

06.05.2020 12:55

Републике Српске забрањује принудни рад, а набројане мјере спадају у принудни рад. Све написане казне по неком од ових основа обавезно преиспитати судски и оне падају, а тада се може тражити одштета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дрекавац

06.05.2020 13:33

Ни лабораторија у Вухану није имала овакве мјере застите (да је имала, мозда им вирус не би побјегао ?)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Микајло

06.05.2020 13:54

Коначно у вртићима неће бити прехлађене дјеце. До сада су неодговорни родитељи доводили дјецу прехлађену, био је у свим вртићима општи јавашлук, посебно у БЛ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марија

06.05.2020 14:05

Као и увијек сто су радили,посебно приватни вртици .Остављали су дјецу са температуром никад ни једно нису вратили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

06.05.2020 16:53

Тацно је све сто сте навели. Медјутим, треба имати у виду да дјеца бораве у двористу вртица по неколико цасова у разлицитим временским условима. Једном приликом сам досао по дијете и исто затекао како се игра у двористу, а напољу температура 9 степени. Није проблем да се дијеца играју и бораве у двористу и зими и љети, али је проблем сто се дјеца зноје, додју у собу, не знају реци тети да је мајица мокра од зноја, легну на спавање и ето приблема са температуром. Посебна прица је сто сва дјеца пију воду из истих цаса, сто спавају на дусецина који су на поду, знаци нема кревета, затим тете инсистирају са дјеца од три и по године сама иду у wц. На крају, грипу од преко 20 дјеце цува само једна тета у својој смјени. Говорим о дрзавном вртицу у БЛ.

Name

ре марија

07.05.2020 09:23

Госпођо , родитељи су обавезни да у вртић доводе ЗДРАВО дијете, а не болесно.

Name

ре Горан

08.05.2020 12:28

Колико ја знам у јавном вртићу сва дјеца спавају на дечијим креветима, а то што Ви пишете, укључујући и ово везано за кревете је тотални нонсенс! Господине Горане, дјеца треба да бораве на свежем ваздуху и температура ваздуха од 9°Ц није никакав проблем, сем да Ви то схватите.