Djeca u vrtićima će obavezno prolaziti trijažu

Od 11. maja u Srpskoj sa radom kreću i predškolske ustanove, u kojima će se, kako bi se spriječilo širenje zaraze korona virusom, i djeca i vaspitači morati pridržavati određenih mjera prevencije.

Republika Srpska 06.05.2020 | 11:51
Djeca u vrtićima će obavezno prolaziti trijažu

Iz Instituta za javno zdravstvo RS saopštili su da je u vrtićima i jaslicama prije početka neophodno čišćenje i  dezinfekcija kompletnog prostora, površina, igračaka, kreveta i drugo.

Sljedeće mjere koje će u ovim ustanovama biti na snazi su:

– Kod dolaska, svakodnevno se vrši jutarnja trijaža djece vezano za respiratorne simptome bolesti i mjerenje temperature beskontaktnim toplomjerom od strane zaposlenih vaspitača.

– Djeca sa respiratornim simptomima, ili ako neko od članova porodice ima respiratornu infekciju, se ne primaju u vrtić, do ozdravljenja.

– Na ulazu u vrtić mora da stoji kutija sa dezinfekcionim sredstvom označena za dezinfekciju obuće pri ulasku u vrtić.

– Obavezno se dezinfikuju vrata, kvake, podove i sanitarni čvorovi dva puta dnevno, po potrebi i češće.

– Zaposleno osoblje, uključujući i osoblje za pripremu i podjelu obroka, treba koristiti ličnu zaštitnu opremu (radna uniforma, maska, rukavice) uz redovno provođenje mjera respiratorne, lične i kolektivne higijene.

– Zaposleni stavljaju maske nakon ulaska u vrtić a rukavice nakon pranja ruku kod dolaska u vrtić. Kada se skinu, iste se ne smiju koristiti ponovo. Upotreba maske i rukavica ima svoju funkciju tri do četiri časa, nakon čega se vrši skidanje i odlaganje u namjenske kese postavljene u kante sa poklopcem koje će biti izvan doticaja djece i obilježene za tu namjenu. Ukoliko dođe do oštećenja ili onečišćenja maske i rukavica, iste se odmah mijenjaju.

– Pranje ruku djece organizuje se svaki sat vremena, po potrebi i češće.

– Odmah po dolasku, djecu razmještati  po sobama i grupama, uz maksimalno moguće razrjeđenje smještaja i boravka (maksimalno 10 djece u jednoj grupi).

– Igre i rad sa djecom se trebaju organizovati u manjim grupama i sa što većim boravkom izvan vrtića, u dvorištu.

– Poštovanje mjera fizičke distance roditelja i zaposlenih pri dolasku i odlasku  djece, te obavezna  upotreba maski i rukavica kod zaposlenih i kod roditelja prilikom dolaska/odlaska u/iz vrtića.

– Pooštriti higijenske mjere u procesu pripreme, transporta i podjele hrane, uz pojačan inspekcijski nadzor.

(Srpskainfo)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Aco

06.05.2020 10:01

Ja budala

ODGOVORITE
Name

mama

06.05.2020 12:21

Nema od ovog ništa.U vrtiću u Doboju od početka pandemije dali vaspitačicama 1 l dezif.sredstva i da sa tim čiste sve igračke, sve površine sve kvake i na sve sobe i vaspitačice.A direktor rekao vaspitačicama da izbjegavaju kontakt sa djecom...moš mislit budale

ODGOVORITE
Name

Dr. KO ON

06.05.2020 12:46

Vaspitačice nisu edukovane ni osposobljene da rade trijažu. Nisu medicinske sestre, nisu ljekari, nisu infektolozi,epidemiolozi,imunolozi,pulmolozi da bi mogli dati dijagnozu da li neko ima imfekciju.Mogu izmjeriti temperaturu kod djece i to je to. Nadam se da su im nabavili adekvatne toplomjere jer ako budu svakom djetetu mjerili tempraturu standardnim podpazušnim toplomjerom za sam ulazak u vrtić biće potrebno 10 min. po djetetu. Kako mislite utvrđivati da li djeca a pogotovo roditelji imaju druge raspiratorne infekcije tipa upale grla, da li vaspitačica pregleda grlo djeci i roditeljima? Ako curi nos, kašlje ili kiše može biti i obična alergijska reakcija na polen. Kojim sredstvima će biti dezinfikovani prostori u kojima borave djeca? Da li su ta sredstva u većim količinama štetna po zdravlje ako se koriste više puta na manjem prostoru u manjim vremenskim intervalima? Sve ste procedure nabrojali taksativno. Da li će vrtiće obilaziti i kontrolisati stručno medicinsko osoblje Doma zdravlja ili druge zdravstvene ustanove?

ODGOVORITE
Name

Dr. KO ON

06.05.2020 12:50

Da li će vaspitači, pomoćni radnici, kuvari i radnici koji direktno ili indirektno dolaze u kontakt sa djecom biti predhodno testirani ?

ODGOVORITE
Name

Član 39. Ustava

06.05.2020 12:55

Republike Srpske zabranjuje prinudni rad, a nabrojane mjere spadaju u prinudni rad. Sve napisane kazne po nekom od ovih osnova obavezno preispitati sudski i one padaju, a tada se može tražiti odšteta.

ODGOVORITE
Name

drekavac

06.05.2020 13:33

Ni laboratorija u Vuhanu nije imala ovakve mjere zastite (da je imala, mozda im virus ne bi pobjegao ?)

ODGOVORITE
Name

Микајло

06.05.2020 13:54

Коначно у вртићима неће бити прехлађене дјеце. До сада су неодговорни родитељи доводили дјецу прехлађену, био је у свим вртићима општи јавашлук, посебно у БЛ.

ODGOVORITE
Name

Marija

06.05.2020 14:05

Kao i uvijek sto su radili,posebno privatni vrtici .Ostavljali su djecu sa temperaturom nikad ni jedno nisu vratili.

ODGOVORITE
Name

Goran

06.05.2020 16:53

Tacno je sve sto ste naveli. Medjutim, treba imati u vidu da djeca borave u dvoristu vrtica po nekoliko casova u razlicitim vremenskim uslovima. Jednom prilikom sam dosao po dijete i isto zatekao kako se igra u dvoristu, a napolju temperatura 9 stepeni. Nije problem da se dijeca igraju i borave u dvoristu i zimi i ljeti, ali je problem sto se djeca znoje, dodju u sobu, ne znaju reci teti da je majica mokra od znoja, legnu na spavanje i eto priblema sa temperaturom. Posebna prica je sto sva djeca piju vodu iz istih casa, sto spavaju na dusecina koji su na podu, znaci nema kreveta, zatim tete insistiraju sa djeca od tri i po godine sama idu u wc. Na kraju, gripu od preko 20 djece cuva samo jedna teta u svojoj smjeni. Govorim o drzavnom vrticu u BL.

Name

re marija

07.05.2020 09:23

Gospođo , roditelji su obavezni da u vrtić dovode ZDRAVO dijete, a ne bolesno.

Name

re Goran

08.05.2020 12:28

Koliko ja znam u javnom vrtiću sva djeca spavaju na dečijim krevetima, a to što Vi pišete, uključujući i ovo vezano za krevete je totalni nonsens! Gospodine Gorane, djeca treba da borave na svežem vazduhu i temperatura vazduha od 9°C nije nikakav problem, sem da Vi to shvatite.