Фирме у БиХ у проблему због репроматеријала

Од 261 компаније, колико их је учествовало у недавном анкетирању о стању залиха сировина, односно репроматеријала, готово свака седма навела је да је без залиха.

Босна и Херцеговина 06.05.2020 | 09:22
Фирме у БиХ у проблему због репроматеријала

Показује то анкета Спољнотрговинске коморе БиХ, у склопу које су се фирме у огромној већини изјасниле да сировина имају на залихама тек за један мјесец, док је мање од десет њих навело да им залихе могу бити дуже од пола године.

Када је, рецимо, ријеч о прехрамбеним производима, произвођачи из БиХ се сусрећу са проблемом при набавци амбалаже.

"Проблематичан је увоз репроматеријала, односно материјала за паковање производа", рекли су из Спољнотрговинске коморе БиХ.

Судећи по информацијама којима располажу, амбалажа није једини проблем с којим би се могла суочити домаћа агроиндустрија.

"У наредним мјесецима очекујемо погоршања и отежан рад у овој индустрији с обзиром на то да је увоз сировина знатно отежан, а бх. индустрија, попут месопрерађивачке, млинске индустрије, производње уља, шећера, хране за узгој перади и стоке, зависна је од увоза. Према прелиминарном истраживању које је спровела Комора, постојеће залихе довољне су производњу наредна око два мјесеца", навели су из Спољнотрговинске коморе БиХ.

У незахвалној је позицији и текстилно-кожарска индустрија, закључује се у пресјеку стања за прва три мјесеца ове године.

"Индустрија текстила, одјеће, коже и обуће је у потпуности зависна од увозних сировина и репроматеријала који не постоје и не могу се набавити на бх. тржишту. Истовремено, запошљава између 35.000 и 40.000 радника, претежно женске радне снаге", навели су из Спољнотрговинске коморе БиХ.

Горан Рачић, предсједник Подручне привредне коморе Бањалука, такође потврђује да бројна предузећа имају проблем са набавком сировина, односно репроматеријала.

"Имамо у овом моменту нарушен систем редовног снабдијевања сировинама у готово цијелој прерађивачкој индустрији. Сигурно је то једна од отежавајућих околности, због чега је очекиван пад у приходима", рекао је Рачић за "Независне новине".

Навео је да се, рецимо, биљежи да предузећа из области текстилне и кожарско-обућарске индустрије не могу да обезбиједе репроматеријал.

Отежана је набавка, како је навео, и материјала за грађевински сектор, попут фасада и стакла.

Подсјетимо, недавно су и из Удружења грађевинарства и индустрије грађевинског материјала Привредне коморе Републике Српске упозорили да је онемогућена набавка грађевинског материјала за рад на градилиштима, а знатно су више улазне цијене оног материјала којег тренутно има на стању, на шта, између осталог, утичу и повећане транспортне цијене.

"Недостатак је и репроматеријала у индустрији грађевинског материјала, који се набавља из Хрватске, Србије, Пољске, Мађарске, Њемачке, Аустрије, Италије, а интересантно је поменути да је и Колумбија један од добављача појединим привредним друштвима. Све ово онемогућило је континуирани рад привредних друштава", рекао је Миле Петровић, секретар овог удружења.

Према подацима Спољнотрговинске коморе БиХ, већина фирми која се изјаснила током анкетирања навела је да користи увозне сировине, односно репроматеријал, односно њих близу 160.

Највише их сировине увози из Италије, потом из Србије, Њемачке, Хрватске, Аустрије, Словеније, Кине, Мађарске и Турске.

Одговарајући на питање о начину набавке сировина, односно репроматеријала, већина фирми је навела да их директно увози од произвођача из иностранства.

Фирме из БиХ су се у овој анкети изјасниле и о залихама властитих производа, а огромна већина их је навела да их или нема или има за мјесец дана.

На ову анкету одговарали су представници фирми које се баве бројним дјелатностима, као што су металопрерађивачка, прехрамбена, дрвна, текстилна и кожарско-обућарска и тако даље.

Шију маске док не прође пандемија

ГРАДИШКА - Министар привреде и предузетништва РС Вјекослав Петричевић изјавио је јуче током посјете текстилним предузећима у Градишци која се тренутно баве производњом заштитне опреме да ће њихове активности из периода прије епидемије бити настављене када се ситуација на тржишту нормализује, а да ће неке од њих наставити да шију заштитне маске.

Он је навео да је циљ посјете предузећу "Марди", компанији "Гончин" и постројењу предузећа "Хакадеш", упознавање о дјелатностима ових компанија с обзиром на то да је због тренутне ситуације узроковане вирусом корона дошло до преоријентисања њихове производње сходно потребама тржишта и великој потражњи за заштитним маскама.

"Фирма 'Марди' се преусмјерила на производњу заштитних маски и тржиште је нашла у Њемачкој", рекао је министар.

(Независне новине)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

ПУШИТЕ К...Ц

06.05.2020 07:25

Бандо ,свеједно сте с е покрали!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чудо

06.05.2020 08:16

После скоро двадесет година пљачке од стране снсд-а,бахатости и нестручног вођења дрћаве није ни чудо у каквом је стању наша привреда,ако је уопште и имамо.Свака фирма у Републици Српској је као и породица,као пто нам је и република,на издисају.

Name

Бијељински Газда

06.05.2020 08:05

За вријеме рата сам сверцовао нафту,касније цигаре и текстил,сад имам неку фабрикицу пвц столарије то ми је параван за јос неке мутне радње.Робови моји радите ми за минималац а ја цу да возам Q8,да спавам са дјевојкама које ми могу бити унуке(50 марака нису скупе)које плацам умјесто да вама дајем бољу плату.Инукенспекција ми не долази водим дупле књиге а ви љубоморни цркните.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ниси ти газда

06.05.2020 08:30

Да си било какав газда неби имао времена пискарат. Ти си исфрустрирани нико, мозда добијес ценера за коментаре и то је то

Name

еxер

06.05.2020 08:41

Ти не једес боранију братеуууу