Губиташ из Лознице на мјесту „Шећеране“ жели термоелектрану

Компанија „Унимонт“ из Лознице, која је заинтересована за куповину бијељинске „Шећеране“, пословала је са губитком, а рачуни су јој од 2016. до сада били блокирани скоро годину дана, открива портал ЦАПИТАЛ.

Република Српска 05.05.2020 | 13:59
Губиташ из Лознице на мјесту „Шећеране“ жели термоелектрану

Подаци Народне банке Србије показују да је фирма „Унимонт“ била блокирана од 2016. године до краја априла ове године укупно 357 дана, односно скоро цијелу годину, од тога у 2020. години седам дана у фебруару.

 

 

Према подацима из биланса успјеха за 2018. годину (за 2019. годину још увијек нема извјештаја) фирма „Унимонт“ имала је укупан пословни приход од 278.000 динара (6.620 КМ), а расход од 1.409.000 динара (23.422 КМ).

Нето губитак те компаније је на крају 2018. године био 1.141.000 динара (18.967 КМ).

Компанија „Унимонт“ регистрована је у Лозинци, има само једног пријављеног радника код Пореске управе Србије и разврстана је у „микро правно лице“.

На који начин ће финансирати аквизицију од осам милиона КМ код „Шећеране“, као и додатна најављена улагања од преко 100 милиона КМ нису навели у писму намјере упућеном Окружном привредном суду Бијељина, стечајном управнику, Скупштини и Одбору повјерилаца „Шећеране“.

Навели су да желе да преузму „Шећерану“ у цјелости, да ће уплатити 50.000 КМ депозита, те 30 дана након потписивања купопродајног уговора и преостали износ од 8.000.400 КМ.

На простору „Шећеране“ планирају да граде еколошку термоелектрану.

 

Нема гаранција нити других навода и економских рјешења на који начин ће све финансирати.

Понуђач помиње да посједују технологију у чијој су изради учестовале компаније из Русије, Њемачке и Аустрије, без достављања доказа или уговора о томе.

Позивајући се на епидемију вируса корона предложили су да се одложе даље лицитације и продаје „Шећеране“.

Одбор повјерилаца им је изашао у сусрет. „Глас Српске“ објавио је прије неколико дана да је стопирана продаја бијељинске Фабрике шећера у стечају, која ће поново на добош чим буде укинуто ванредно стање у Републици Српској.

Из Одбора повјерилаца “Шећеране” су то образложили тиме да је онемогућен долазак потенцијалним купцима из иностранства.

У фирми „Павгорд“, која је такође заинтересована за куповину „Шећеране“, сматрају да Одбор повјерилаца није поступио у складу са постојећим законским рјешењима јер је фаворизовао „Унимонт“ којем је дао прилику да понуду и документе достави „када дозволе могућности“, што сматрају отезањем судског поступка те онемогућавањем њих да учествује у лицитацији и куповини.

Имовина “Шећеране” годинама је продавана по цијени од 10 милиона КМ. Осим Бањалучанина Горана Вајкића, који за „Шећерану“ нуди 6,9 милиона КМ, за њу су биле заинтересоване и фирме „Солтист“ и „Саријел“ из Турске, те „Нива“ из Србије, али су те продаје пропале.

Скупштина повјерилаца „Шећеране“ прошле године донијела је одлуку да се лицитације организују сваких 15 дана и да се цијена спушта за 500.000 КМ, почевши од 9,5 милиона КМ. Најнижи износ испод којег неће падати цијена је седам милиона КМ.

(Цапитал)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Заре

05.05.2020 12:42

Опет мућка али по закону... Имају 18000 КМ минус а овамо причају о милионима које ће да ,,уложе". Они ће да туже РС за неостварену ,,добит" од рецимо који милион КМ и наравно добити на ,,суду" јер ми хвала Богу имамо ,,правнике" који заступају РС на суду а да ни један спор нису добили. Све је то, власт, опозиција, надзорни и управи одбори и остала политичка багра сазрело за дугогодишњу робију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доми

05.05.2020 14:26

А ста це лозити,кукурузовину и сламу,!Опет неких од мициних пројеката!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

05.05.2020 14:32

Мућке и браћа тротер су интелектуалци и најкултурније особе на свијету ако их упоредимо са нашим ИНСТАНТ БИЗНИСМЕНИМА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Интересантно

05.05.2020 14:40

БиХ је мека за пропале инвеститоре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радник

05.05.2020 15:58

Е ста се висе нецу наслусати и нацитати о овој несретној Сецерани. Давно сам коментарисао по разним објавама да је она одавно пропала и да ту нема покретања производње због застарјеле опреме(неисплативо урадити ремонт са таквом опремом) али поједини цланови Одбора повјериоца су упорно гурали ту прицу и отезали стецај који је премасио све Законске норме и досли смо да се појављују купци који немају никакве могуцности дати понудјену цијену од 8 милиона. Само се питам због цега то кад она је испод те вриједности. Ко је луд платити несто сто не вриједи. Па нико тако да ова фирма из Лознице као и предходне на име неког отезу стецај- Ми радници сам сигуран да од тих непостојецих пара нецемо добити ниста јер ниста неце ни уплатити. Залосно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зељко лозница

06.05.2020 18:42

То иде преко странке тај један запослени је у СНП Ненада Поповица тако да то неки Шојиц покусава да направи муљу.Људи ових Шојица је стварно много ако и овај не успе ето другог а нама преостаје или говњива мотка или паковање кофера као сто сам ја урадио и оставио породицу, због таквих који све цине да нас јос висе унисте зарад њиховог лагоднијег зивота.Имају толико да су и цукунунуке обезбедили а обицан радник не зна ста га сутра цека!Надам се да це и у Србији и у Републици Српској доци бољи дани али песимиста сам да це скоро ти дани стици!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ваљевац

06.05.2020 19:54

А то нешто чудно у земљи Србији.Па све мафијаши и купише по србији.Само у Ваљеву Вујић пропали купи Слогу на подпис а радницима нема плате.Гранд упропасти.Дивчибаре затвори.Такви и даље купују по Србији.Зато и сад пре времена укинуше Вандредно стање само због избора.

ОДГОВОРИТЕ