Ново жариште: У затвору Забела 84 осуђеника заражена

У пожаревачком затвору Забела за само недељу дана од првог позитивног случаја, потврђено је присуство корона вируса код 84 осуђеника, такозваних слободњака који су смјештени у полуотворена затворска одјељења.

Србија 05.05.2020 | 11:23
Ново жариште: У затвору Забела 84 осуђеника заражена

У Управи за извршење кривичних санкција Тањугу је речено да је ово једина од 28 пеналних установа у Србији у којој је потврђено присуство Цовид-19, као и да је укупно тестиран 351 осуђеник.

У Забели је тестирано и 60 запослених који су били у непосредном контакту са овим осуђеницима и сви резултати су негативни.

Управа указује да је ријеч о осуђеницима смјештеним у полуотвореном одјељењу у једном павиљону који је како напомиње, у складу са законом, одвојен од других павиљона у Заводу који укупно броји 1.393 осуђеника и притвореника.

Заражени осуђеници у највећем броју немају никакве симтоме и изоловани су од других осуђеника, напомињу у Управи и додају да су они који имају придружене болести превентивно збринути у надлежним здравственим установама, а у складу препорукама Института за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут” и Инфективне клинике Клиничког центра Србије.

Управа указује да за физичко обезбеђење није неопходно с обзиром да су у питању осуђеници који у складу са законом имају погодности попут изласка у град, посјете породици и сродницима у вријеме викенда и празника, коришћење годишњег одмора ван завода…

Подсјећа такође да у осталих 28 установа, захваљујући појачаним мјерама превенције од 11. марта, није било инфицираних осуђеника и притвореника вирусом корона.

 

Према посебним препорукама за затворе, од 11. марта су сва новопримљена лица смјештана у издвојене мање собе на 14 дана, под појачаним здравстеним надзором.

Посјете осуђеницима забрањене су од 30. марта, ради спречавања ширења корона вируса.

Управа такође подсјећа да све особе које долазе у притвор или ступају на издржавање казне пролазе обавезан љекарски преглед.

У складу са препорукама “Батута”, мјери им се температура бесконтакним топломером и утврђује се да ли имају и знаке респираторне инфекције/обољења дисајних органа, односно повишену температуру, кашаљ, кијање отежано дисање, бол у гуши.

Уколико особа има неки од ових симптома, биће одмах смјештена у одвојену собу од других лица.

У том случају се одмахи контактира епидемиолошка служба Завода за здравствену заштиту здравља у мјестима матичне установе ради давања упутстава и спровођења прописаних поступака за случајеве код којих се постави сумња на инфекцију корона вирусом.

У Управи такође напомињу да сви радно ангажовани осуђеници носе заштитне маске и рукавице.

(Српскаинфо)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Зворник

05.05.2020 09:32

Са њима це лако изаци на крај.Свакако су у карантину.А немају ни куцне љубимце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

05.05.2020 10:45

Па како сиу вирус добили кад су затвореници.

Name

Зар не

05.05.2020 21:03

Ре:рале фино брате....то доказује да су тестови нетацни да вирус апсолутно непостоји само се увела паника без потребе. Казу несири панику нити лази а то заправо медији и сире

Name

Ето

06.05.2020 09:19

Санса за испитивање вакцине.

ОДГОВОРИТЕ