Novo žarište: U zatvoru Zabela 84 osuđenika zaražena

U požarevačkom zatvoru Zabela za samo nedelju dana od prvog pozitivnog slučaja, potvrđeno je prisustvo korona virusa kod 84 osuđenika, takozvanih slobodnjaka koji su smješteni u poluotvorena zatvorska odjeljenja.

Srbija 05.05.2020 | 11:23
Novo žarište: U zatvoru Zabela 84 osuđenika zaražena

U Upravi za izvršenje krivičnih sankcija Tanjugu je rečeno da je ovo jedina od 28 penalnih ustanova u Srbiji u kojoj je potvrđeno prisustvo Covid-19, kao i da je ukupno testiran 351 osuđenik.

U Zabeli je testirano i 60 zaposlenih koji su bili u neposrednom kontaktu sa ovim osuđenicima i svi rezultati su negativni.

Uprava ukazuje da je riječ o osuđenicima smještenim u poluotvorenom odjeljenju u jednom paviljonu koji je kako napominje, u skladu sa zakonom, odvojen od drugih paviljona u Zavodu koji ukupno broji 1.393 osuđenika i pritvorenika.

Zaraženi osuđenici u najvećem broju nemaju nikakve simtome i izolovani su od drugih osuđenika, napominju u Upravi i dodaju da su oni koji imaju pridružene bolesti preventivno zbrinuti u nadležnim zdravstvenim ustanovama, a u skladu preporukama Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” i Infektivne klinike Kliničkog centra Srbije.

Uprava ukazuje da za fizičko obezbeđenje nije neophodno s obzirom da su u pitanju osuđenici koji u skladu sa zakonom imaju pogodnosti poput izlaska u grad, posjete porodici i srodnicima u vrijeme vikenda i praznika, korišćenje godišnjeg odmora van zavoda…

Podsjeća takođe da u ostalih 28 ustanova, zahvaljujući pojačanim mjerama prevencije od 11. marta, nije bilo inficiranih osuđenika i pritvorenika virusom korona.

 

Prema posebnim preporukama za zatvore, od 11. marta su sva novoprimljena lica smještana u izdvojene manje sobe na 14 dana, pod pojačanim zdravstenim nadzorom.

Posjete osuđenicima zabranjene su od 30. marta, radi sprečavanja širenja korona virusa.

Uprava takođe podsjeća da sve osobe koje dolaze u pritvor ili stupaju na izdržavanje kazne prolaze obavezan ljekarski pregled.

U skladu sa preporukama “Batuta”, mjeri im se temperatura beskontaknim toplomerom i utvrđuje se da li imaju i znake respiratorne infekcije/oboljenja disajnih organa, odnosno povišenu temperaturu, kašalj, kijanje otežano disanje, bol u guši.

Ukoliko osoba ima neki od ovih simptoma, biće odmah smještena u odvojenu sobu od drugih lica.

U tom slučaju se odmahi kontaktira epidemiološka služba Zavoda za zdravstvenu zaštitu zdravlja u mjestima matične ustanove radi davanja uputstava i sprovođenja propisanih postupaka za slučajeve kod kojih se postavi sumnja na infekciju korona virusom.

U Upravi takođe napominju da svi radno angažovani osuđenici nose zaštitne maske i rukavice.

(Srpskainfo)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Zvornik

05.05.2020 11:32

Sa njima ce lako izaci na kraj.Svakako su u karantinu.A nemaju ni kucne ljubimce.

ODGOVORITE
Name

Rale

05.05.2020 12:45

Pa kako siu virus dobili kad su zatvorenici.

Name

Zar ne

05.05.2020 23:03

Re:rale fino brate....to dokazuje da su testovi netacni da virus apsolutno nepostoji samo se uvela panika bez potrebe. Kazu nesiri paniku niti lazi a to zapravo mediji i sire

Name

Eto

06.05.2020 11:19

Sansa za ispitivanje vakcine.

ODGOVORITE