"Сад је свако сам одговоран за заштиту од вируса корона"

У Србији ће сутра, на Ђурђевдан, бити укинуто ванредно стање! Међутим, стручњаци наводе да ће на снази остати одређене мере против епидемије, а да је лична одговорност у наредном периоду од пресудног значаја!

Србија 05.05.2020 | 07:32
"Сад је свако сам одговоран за заштиту од вируса корона"

Остају ванредне мере у оквиру епидемије од посебног значаја, а тиме и социјално дистанцирање, ношење маски и рукавица, забрана јавног окупљања, рада школа, позоришта, биоскопа

- Ако све буде како смо планирали, ванредно стање се укида на Ђурђевдан. У среду ће у Скупштину стићи тај предлог, и пошто буде усвојен и објављен у Службеном гласнику, ступа на снагу - саопштио је прексиноћ председник Србије Александар Вучић. 
 
А на иницијативу Министарства одбране, Влада Србије сагласила се на јучерашњој седници да председник и премијерка упуте Народној скупштини заједнички предлог за укидање ванредног стања јер је „дошло је до успоравања епидемијског тока ковида-19 и пада интензитета активности вируса“, те се не може сматрати обољењем од јавно здравственог значаја које представља опасност највишег степена ризика.
 
То практично значи да ће већ од четвртка бити укинут полицијски час, полиција и војска ће се повући са улица, а кретање ће бити нормализовано. Међутим, др Предраг Кон, епидемиолог и члан кризног штаба, за Курир је истакао да на снази и даље остају ванредне мере у оквиру проглашења епидемије од посебног значаја, да је држава урадила све што је могла, али да је сада пресудно важно одговорно понашање сваког од нас понаособ.
 
- И након укидања ванредног стања остаће забрана јавног окупљања, забрана рада школа, позоришта и биоскопа. У градском превозу постојаће обавеза ношења заштитне опреме, а за ношење маски у затвореним просторима као што су продавнице и маркети још ћемо видети да ли ће то бити формулисано као забрана.
 
У сваком случају, јасна препорука струке јесте да се те мере поштују - нагласио је Кон, уз прецизирање да ће уместо забране контаката препорука бити избегавање контаката. 
 
Он је навео да старијима од 65 година неће бити забрањено кретање, односно да за њих неће важити никакве посебне мере, већ да ће сами морати да преузму личну одговорност да се заштите од овог смртоносног вируса.
 
- И даље остају препоруке избегавања контаката и држања физичке дистанце од два метра. То се односи на све, а посебно на суграђане старије од 65 година и хроничне болеснике. Њима неће бити забрањено кретање, али они ће сами морати да процене где ће се кретати и колико. Најважније је да држе физичку дистанцу и обезбеде сами себе.
 
Сада је на њима да процене да ли ће предузети ризик да се заразе смртоносном болешћу. Ризик је много мањи него што је био, али је вирус и даље присутан и с њим морамо научити да живимо, бар док не буде доступна вакцина - навео је и др Кон и додао да ће кризни штаб наставити да обавештава јавност о циркулацији вируса како би грађани могли да процене како да се понашају у складу с тим.

Кон је изјавио да је и даље на снази карантин од 14 дана приликом уласка у Србију, али да ће се одлуке о томе доносити у складу са међународним договорима и мерама. 

(Курир)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Др+кон

05.05.2020 05:43

Само немојте њега и клизачицу, молим вас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Велико откриће у РС

05.05.2020 06:34

Зар се неће носити маске на отвореном као у РС!?Па то је катастрофа!Под хитно по савјет код Др Милорада Додика.Кризни штаб РС је открио да је највећа концентрација Корона вируса на отвореним просторима

Name

Идиоти

05.05.2020 05:50

Кад један искусни доктор изјави овако несто, то знаци да је стигао сумрак памети. Свака следеца зртва вируса корона у Србији иде на дусу овог цовјека.

ОДГОВОРИТЕ
Name

модрицанин

05.05.2020 06:02

Зао ми Вулина, раздузује униформу а тек просао обуку. Није скино униформу од поцетка кризе, као Фидел Кастро 24 сата у њој.

ОДГОВОРИТЕ
Name

И

05.05.2020 10:20

СКРБИЦ И БОГДАНИЦ би му завидјели како је ово лијепо сроцио!!народ крив за све!!и казне драконске а они застицени ванредним стањем перусају ли перусајууу

Name

Удри, удри, удри...

05.05.2020 06:16

... у серпе и лонце. Музика која им пара уси и својим вибрацијама цини цуда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрекавац

05.05.2020 06:17

А, ступиће на снагу након Марковдана. Како лукаво забранише и Ђурђевдан и Марковдан, па и сам ђаво би од њих учио! Важно је да хришћанима блокирају све што могу, а да је комуњарама било до подне за њихове црвене дане!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сион

05.05.2020 07:10

Они не вјерују у Христа, него у новац.

Name

Е

05.05.2020 07:34

Само политицари сто су злоупотребили КОРОНУ!и изивљавање репресија сумњиве набавке дхуманитарне страсноооо ста све не а народ позатварали као у Аусвиц!!!партијаси на власти су дебело искористили вирус и најбоље јос свалите да је народ крив!!!срамота зло 21 вијека

Name

Ре: Дрекавац

05.05.2020 12:10

Провидан је. Погледај на јутјуб-у (МариоЗна канал), све о др Вакцини. Ко је, ко га плаћа, за кога уствари ради, који су ми циљеви...

Name

дисидент

05.05.2020 08:57

Од почетка је свако требао бити сам одговоран! Због неког броја ризичних пацијената ви сте направили диктатуру .Али, то је нама у крви, сваки је од нас бар мало такав. Домови здравља су требали сачинити спискове ризичних пацијената и упозорити их а остали на РАД!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милиц

05.05.2020 09:26

Цуј сад прице овог папка "Крона"плаћеника фармацеутске мафије и сатанистицке творевине Свјетске здрав.организ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.05.2020 11:22

За 200 хиљада нечег лако га је схватити. Од претходне дрконвакцине. Сад је подигао цијену, јер је већа реклама. Нека нама њега режимски медији представе као чикицу коме је отац умро од грипа, па он забринут за нас, да свира гитару, клизачица чудо шта је преживила, поријеклом Херцеговка, да купи прича и ово становништво итд.