"Sad je svako sam odgovoran za zaštitu od virusa korona"

U Srbiji će sutra, na Đurđevdan, biti ukinuto vanredno stanje! Međutim, stručnjaci navode da će na snazi ostati određene mere protiv epidemije, a da je lična odgovornost u narednom periodu od presudnog značaja!

Srbija 05.05.2020 | 07:32
"Sad je svako sam odgovoran za zaštitu od virusa korona"

Ostaju vanredne mere u okviru epidemije od posebnog značaja, a time i socijalno distanciranje, nošenje maski i rukavica, zabrana javnog okupljanja, rada škola, pozorišta, bioskopa

- Ako sve bude kako smo planirali, vanredno stanje se ukida na Đurđevdan. U sredu će u Skupštinu stići taj predlog, i pošto bude usvojen i objavljen u Službenom glasniku, stupa na snagu - saopštio je preksinoć predsednik Srbije Aleksandar Vučić. 
 
A na inicijativu Ministarstva odbrane, Vlada Srbije saglasila se na jučerašnjoj sednici da predsednik i premijerka upute Narodnoj skupštini zajednički predlog za ukidanje vanrednog stanja jer je „došlo je do usporavanja epidemijskog toka kovida-19 i pada intenziteta aktivnosti virusa“, te se ne može smatrati oboljenjem od javno zdravstvenog značaja koje predstavlja opasnost najvišeg stepena rizika.
 
To praktično znači da će već od četvrtka biti ukinut policijski čas, policija i vojska će se povući sa ulica, a kretanje će biti normalizovano. Međutim, dr Predrag Kon, epidemiolog i član kriznog štaba, za Kurir je istakao da na snazi i dalje ostaju vanredne mere u okviru proglašenja epidemije od posebnog značaja, da je država uradila sve što je mogla, ali da je sada presudno važno odgovorno ponašanje svakog od nas ponaosob.
 
- I nakon ukidanja vanrednog stanja ostaće zabrana javnog okupljanja, zabrana rada škola, pozorišta i bioskopa. U gradskom prevozu postojaće obaveza nošenja zaštitne opreme, a za nošenje maski u zatvorenim prostorima kao što su prodavnice i marketi još ćemo videti da li će to biti formulisano kao zabrana.
 
U svakom slučaju, jasna preporuka struke jeste da se te mere poštuju - naglasio je Kon, uz preciziranje da će umesto zabrane kontakata preporuka biti izbegavanje kontakata. 
 
On je naveo da starijima od 65 godina neće biti zabranjeno kretanje, odnosno da za njih neće važiti nikakve posebne mere, već da će sami morati da preuzmu ličnu odgovornost da se zaštite od ovog smrtonosnog virusa.
 
- I dalje ostaju preporuke izbegavanja kontakata i držanja fizičke distance od dva metra. To se odnosi na sve, a posebno na sugrađane starije od 65 godina i hronične bolesnike. Njima neće biti zabranjeno kretanje, ali oni će sami morati da procene gde će se kretati i koliko. Najvažnije je da drže fizičku distancu i obezbede sami sebe.
 
Sada je na njima da procene da li će preduzeti rizik da se zaraze smrtonosnom bolešću. Rizik je mnogo manji nego što je bio, ali je virus i dalje prisutan i s njim moramo naučiti da živimo, bar dok ne bude dostupna vakcina - naveo je i dr Kon i dodao da će krizni štab nastaviti da obaveštava javnost o cirkulaciji virusa kako bi građani mogli da procene kako da se ponašaju u skladu s tim.

Kon je izjavio da je i dalje na snazi karantin od 14 dana prilikom ulaska u Srbiju, ali da će se odluke o tome donositi u skladu sa međunarodnim dogovorima i merama. 

(Kurir)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Dr+kon

05.05.2020 05:43

Samo nemojte njega i klizačicu, molim vas.

ODGOVORITE
Name

Veliko otkriće u RS

05.05.2020 06:34

Zar se neće nositi maske na otvorenom kao u RS!?Pa to je katastrofa!Pod hitno po savjet kod Dr Milorada Dodika.Krizni štab RS je otkrio da je najveća koncentracija Korona virusa na otvorenim prostorima

Name

Idioti

05.05.2020 05:50

Kad jedan iskusni doktor izjavi ovako nesto, to znaci da je stigao sumrak pameti. Svaka sledeca zrtva virusa korona u Srbiji ide na dusu ovog covjeka.

ODGOVORITE
Name

modricanin

05.05.2020 06:02

Zao mi Vulina, razduzuje uniformu a tek prosao obuku. Nije skino uniformu od pocetka krize, kao Fidel Kastro 24 sata u njoj.

ODGOVORITE
Name

I

05.05.2020 10:20

SKRBIC I BOGDANIC bi mu zavidjeli kako je ovo lijepo srocio!!narod kriv za sve!!i kazne drakonske a oni zasticeni vanrednim stanjem perusaju li perusajuuu

Name

Udri, udri, udri...

05.05.2020 06:16

... u serpe i lonce. Muzika koja im para usi i svojim vibracijama cini cuda.

ODGOVORITE
Name

Дрекавац

05.05.2020 06:17

А, ступиће на снагу након Марковдана. Како лукаво забранише и Ђурђевдан и Марковдан, па и сам ђаво би од њих учио! Важно је да хришћанима блокирају све што могу, а да је комуњарама било до подне за њихове црвене дане!

ODGOVORITE
Name

Sion

05.05.2020 07:10

Oni ne vjeruju u Hrista, nego u novac.

Name

E

05.05.2020 07:34

Samo politicari sto su zloupotrebili KORONU!i izivljavanje represija sumnjive nabavke dhumanitarne strasnoooo sta sve ne a narod pozatvarali kao u Ausvic!!!partijasi na vlasti su debelo iskoristili virus i najbolje jos svalite da je narod kriv!!!sramota zlo 21 vijeka

Name

Ре: Дрекавац

05.05.2020 12:10

Провидан је. Погледај на јутјуб-у (МариоЗна канал), све о др Вакцини. Ко је, ко га плаћа, за кога уствари ради, који су ми циљеви...

Name

disident

05.05.2020 08:57

Od početka je svako trebao biti sam odgovoran! Zbog nekog broja rizičnih pacijenata vi ste napravili diktaturu .Ali, to je nama u krvi, svaki je od nas bar malo takav. Domovi zdravlja su trebali sačiniti spiskove rizičnih pacijenata i upozoriti ih a ostali na RAD!

ODGOVORITE
Name

Milic

05.05.2020 09:26

Cuj sad price ovog papka "Krona"plaćenika farmaceutske mafije i satanisticke tvorevine Svjetske zdrav.organiz..

ODGOVORITE
Name

Re

05.05.2020 11:22

Za 200 hiljada nečeg lako ga je shvatiti. Od prethodne drkonvakcine. Sad je podigao cijenu, jer je veća reklama. Neka nama njega režimski mediji predstave kao čikicu kome je otac umro od gripa, pa on zabrinut za nas, da svira gitaru, klizačica čudo šta je preživila, porijeklom Hercegovka, da kupi priča i ovo stanovništvo itd.