Дервента: Вирус у Дом за старе унијели радници

Корисници дервентског Дома за стара лица “Златни луг” код којих је потврђен вирус корона, њих 12, данас би требало да буду смјештени у Ђачки дом у Добоју, гдје ће имати сву неопходну здравствену заштиту и његу.

Република Српска 05.05.2020 | 07:15
Дервента: Вирус у Дом за старе унијели радници

Рекао је то за “Глас Српске” директор дервентског Дома здравља Мирко Шаран након јучерашњег састанка са министром здравља и социјалне заштите РС Аленом Шеранићем, директором добојске Болнице “Свети апостол Лука” Младеном Гајићем, градоначелником Добоја Борисом Јеринићем те представницима Института за јавно здравство.

Шаран је појаснио да је вирус корона у “Златном лугу” откривен превентивним надзором домова за стара лица, који је спроведен у Српској.

- Превентивним тестирањем вирус је потврђен код троје запослених у тој установи. Тако нешто се могло и очекивати, јер запослени се крећу и изван установе, а кад имате групу људи ризичних година на једном мјесту, онда је то ризик на квадрат. Било је и логично да се та превентивна тестирања обаве - рекао је Шаран.

Додао је да је потом настављено узимање брисева те да је у првом кругу “ковид 19” потврђен код још једног радника и 13 корисника који су смјештени у добојску болницу.

- Други круг тестирања открио је вирус код још двоје запослених и 12 корисника. Договорено је да их смјестимо у Ђачки дом, гдје ће имати адекватне услове - рекао је Шаран и додао да иако је ријеч о корисницима старијег животног доба сви се добро осјећају и нису имали симптоме вируса корона.

Шаран каже да то што корисници немају симптоме охрабрује и улива наду да ће коначан исход за све њих бити добар.

- Надамо се да ће стати на овоме и да неће бити више заражених у тој установи. За неколико дана поновићемо тестирање и свих оних који су били негативни - додао је Шаран, нагласивши да се Дервента доста добро држи иако пандемија траје већ два мјесеца те да се у тој општини јавља тек понеки случај заразе. Нагласио је и да нико од запослених у Дому здравља није позитиван на “ковид 19”.

Директор добојске Болнице “Свети апостол Лука” Младен Гајић потврдио је за “Глас Српске” да се и 13 штићеника “Златног луга” који су хоспитализовани у тој здравственој установи лијече према утврђеним протоколима.

- Пет пацијената има нешто тежу клиничку слику, али нико није животно угрожен. Све ово је одједном велики притисак на нашу болницу, али смо тако нешто и очекивали и спремно дочекали и сигурно ћемо издржати - рекао је Гајић.

Додао је да болница има довољно заштитне опреме те да осим лијечења заражених вирусом корона запослени имају пуне руке посла те свакодневно имају два до три пацијента са инфарктом које морају збрињавати.

У управи Дома за старија лица “Златни луг”, у којем је смјештено око 80 корисника, јуче нису жељели да дају изјаве, уз образложење да чекају детаљне информације од надлежних те да им је здравље њихових корисника у овом тренутку приоритет.

Заштитна опрема

Мирко Шаран каже да је на састанку у Добоју још једном поновљено да и даље буду максимално фокусирани и воде рачуна о заштитној опреми.

- Како на ношењу заштитне опреме у здравственим установама тако и на личној заштити становништва мора се инсистирати и даље, јер у овој борби заштитна опрема је светиња - нагласио је Шаран.

(Глас Српске)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Жуна

05.05.2020 05:21

Сад ће наступити помор стараца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

...

05.05.2020 05:28

Казе РТРС на интерном одјељењу у Добоју досло до интЕРхоспиталне инфекције, да та ријец постоји знацила би инфекција измедју болница. Толико...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.05.2020 05:49

То знаци унутар болницка инфекција а не медју болницка инфенкција.

Name

Ре Ре

05.05.2020 06:11

Интрахоспиталне инфекције су унутарболницке инфекције

Name

Бб

05.05.2020 06:03

Посматрам људе који носе видно похабане и избошене маске??? Пуне су разних вируса и бактерија, можда и јоеоне. Многи маске ставкјају само на уста, а нис је слободан??? Траљаво, опасно, штетно, неодговорно, неписмено.... Треба нешто подузети, штетније је такво понашање, него неношење маске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Бб

05.05.2020 06:47

Одма се јави у кризни стаб као савјетник. Дал се питас имал купити хуманитарне маске? Питај ове политицаре где су они набавили маске,рукавице,визире?

Name

Одржавање Фонда ПИО

05.05.2020 08:35

Постоје само два начина за одржавање Фонда ПИО: 1. Преко повећања броја запослених у држави и 2. Преко смањења броја корисника Фонда-(пензионера)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Златни Луг

06.05.2020 08:14

Цистоца и прије КОРОНЕ није добро одрзавана па није ни цудо. Али наплатит папрено знају то им је нај боља услуга !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Човјек

06.05.2020 10:33

Немој да лажеш, дом је опремљен и изузетно уредан. Овдје заразе није ни било, ово је политичка игра да би се наштетило приватној установи у корист нове геријатрије у кругу Дома здравља Дервента, у којој су наравно ухљеблхени полтрони из '' Божије странке", а чекају се само нови корисници. Ја да сам на мјесту власника Златног луга урадио бих тестирање у независној лабираторији, најбоље изван Републике Српске.

Name

Златни Луг

07.05.2020 04:27

Мица цувај срце ! Јаца ЦИЈЕНА од услуге ! Па како то, да се неке собе цују на смрад ? ? ? Објасни моје лази !!!

Name

Човјек

07.05.2020 13:01

Господине, ја нисам Мића. Не знам да ли ту постоји нека патолошка промјена, кад људе називате Мића, то би требало провјерити, исто као и узрок смрада у соби, ако постоји. Тако да "Мића", жив и здрав био.