Ванредно стање није вријеме да се удара на запослене!

Имајући у виду да су у посљедње вријеме присутни велики притисци на оне синдикалце који су и у овом времену стали у одбрану радничких права, дужни смо да им се свима захвалимо јер су они свијетли примјер наше садашњице и да им дамо апсолутну подршку и гарантујемо правну заштиту, саопштено је из Конфедерације синдиката РС.

Република Српска 04.05.2020 | 10:19
Ванредно стање није вријеме да се удара на запослене!

Додају да Предсједништво Конфедерације синдиката Републике Српске даје апсолутну и безрезервну подршку својим колегама Божу Марићу и Зорану Мићановићу који су на прави начин, вјеродостојно пренијели стање права и положај запослених у Републици Српској. 

"Овом приликом дајемо и подршку Др. Миодрагу Фемићу,предсједнику Струковног синдиката доктора медицине РС који је, на основу информација добијених од својих чланова из УКЦ Бањалука и болнице Добој, изразио забринутост за здравље особља и пацијената на УКЦ РС и позвао све надлежне да предузму неопходне кораке на заштити здравља, провођењу мјера као и омогућавању кориштења адекватних личних заштитних средстава, јер је свима видљиво из званичних извјештаја ЈЗУ УКЦ РС и ресорног министарства да је сваким даном све више обољелих доктора, медицинских сестара и техничара као и самих пацијената, а сваки додатни напор може само поспјешити квалитетнију заштиту и спријечити ширење вируса", каже се у саопштењу.

Из Конфедерације синдиката се захваљују свом медицинском особљу на несебичном ангажману и пожртвованости у овом ванредном стању, у нади да ће Влада знати да цијени тај труд кроз хитно доношење новог закона о платама, новог закона о здравственој заштити, новог закона о дјелатностима и посебног колективног уговора за запослене у здравству.

Наглашавају да је обавеза сваког послодавца да по Закону о раду, Закону о заштити здравља на раду и у складу са колективним уговорима обезбиједи све услове за здрав и сигуран рад.

"Симптоматично је то да се притисци дешавају у моменту када се наше колеге и сви ми боримо за заштиту загарантованих права и примјену важећих колективних уговора, као и за заштиту здравља својих чланова и свих радника Републике Српске", стоји у саопштењу и додају:

"Упозоравамо вас да пандемија Корона вируса не може бити оправдање властима, директорима или руководиоцима да избјегну оно што раднике следује по законским и подзаконским актима.
Господо из власти свих нивоа управљања, директори и послодавци, ванредно стање није вријеме када се удара на егзистенцију запослених, треба да знате да ово стање неће трајати цијели живот и да је овај народ жељан владавине права и социјалне једнакости".

Из Конфедерације синдиката позивају институције власти Републике Српске да одмах предузму санкције према свим онима који су се усудили да у овом времену позову или крену на кршење и умањивање права запослених, или су иста прекршили, јер су на тај начин стварали још већи притисак на раднике и њихове породице, изазивали панику и несигурност у егзистенцију и газили загарантована права.

"У најмању руку је жалосно да поједини начелници и градоначелници неће да примијене одредбе КУ који је на снази од 20.03.2020 године, или да Управа МХ ЕРС умјесто да награди своје рударе, монтере, руковаоце, блоковође, котловође, механичаре и друге који у овим временима излажући опасности и себе и своје породице, даноноћно раде како би произвели електричну енергију, доноси одлуке о умањењу њихових плата, обустави плаћања топлог оброка, регреса, прековременог рада и слично а све у циљу консолидације предузећа а у исто вријеме саопштењима о успјешном пословању и добити од 33.000.000 КМ пуне новинске чланке, странице интернет портала и ТВ емисије", наглашавају у саопштењу.

Позивају све инстанце власти да у својим буџетима укину ставке којима су планирана средства за финансирање политичких странака, као и да хитно испитају све набавке у овом времену како нам се више не би догађале набавке медицинске опреме од туристичких агенција, расипничких набавки алкохолних и других пића за потребе репрезентација, рекламирања на разне начине оних фирми и производа којима је  реклама уопште упитна као што је производ звани "мегават".

Истичу да је ово вријеме када, морамо више него икада, да оправдамо повјерење оних које заступамо и покажемо снагу и јединство и заједно заштитимо своја права за која смо се изборили ми и генерације радника прије нас, и зато будите истрајни и не дозволите било какве уцјене и притиске и и даље нам шаљите имена свих оних који су прекршили права загарантована законима и колективним уговорима.

"Обавјештавамо вас да смо обавијестили Европски Комитет за социјална питања о томе како многи руководиоци, директори, начелници и градоначелници не поштују КУ, те да се мијешају у рад синдиката што је строго забрањено по међународним конвенцијама које су ратификоване и код нас", каже се у саопштењу Конфедерације синдиката Републике Српске.

(БН)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

НАРАВНО

04.05.2020 08:37

Додикови,МАФИЈАШИ ГРАЂЕВИНАРИ,НИСУ ПРЕКИДАЛИ РАД! ПА СЕ ПИТАТЕ КОГА ЗАРАЖЕНИ ПОЛИЦАЈЦИ Р.С.ПРОГАЊАЈУ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

04.05.2020 08:46

Галенс му стално тражи раднике у Србији.

Name

К8нкуренције

04.05.2020 09:15

Ја кога другог.

Name

Дјуро

04.05.2020 09:36

Вандредно стање и полицијски цас који није увела ниједна друга дрзава у Европи је само демострација силе и запласивање српског народа Затворили су народ у куце за 1 мај а они су отисли у своје виле,хацијенде са базенима и осталим конфором да узивају док је сиротиња затворена у куце а полиција као да је рат са дугим цјевима хода улицама и застрасује градјане .Питање је само времена кад це народ схватити да није ово народна полиција ово је приватна полиција преторијанска гарда и приватна дрзава ,за ово нису гинули наси оцеви ,ово је окупациони резим

Name

То

04.05.2020 11:18

То је Риалити Соууу!! Партијаа на власти !! траје од рата а уцесници исти само се врте у круг!зацарани круг!! Опустосили дрзаву својим платама и привилегијама лопвском приватозацијом опљацкали народ а себи богатство створили па се сад бахате у својем царству!све институције и полозаје злојпотребили а изнад закона харају у партократији у 21 вијеку !!!Зло невидјенооо и горе од рата!!народ немоцан растјеран опљацкан Ријалити соуу траје и у Корони!!!! Партијскотајкунски !!изнад закона!!!

Name

Сале

04.05.2020 11:22

Јбг Ђуро коментар ти скроз ок, али тако славии властела 1 мај. Они то морају по слузбеној дузности, ваља народу гурати прст у око. Ја бих предлозио насег мићу за јос један орден св Саве !

Name

Нострадамус

04.05.2020 11:58

Браво Дјуро.Треба ипак додати да у полицији има и добрих и цеститих припадника који на залост свих нас су оставити по страни и не могу и не смију да додју до изразаја.Цак се неки и прогоне јер питање је само када це цестити и постени полицајцу бити склонити из Муп-а.Тек тада це да остане циста партијска полиција.

Name

Независни Зворник

04.05.2020 08:43

Поздрав за све цитаоце из Зворника.Код нас данас раде кафици.Ево кафиц Тема пун гостију,цаффе Инфинитив опустено ради.Тако да смо уникат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

04.05.2020 10:11

Ста це на то реци Мисицка партијска синдикалкааа!!и ње се пита ваљда!!!

Name

Зворник

04.05.2020 20:20

Друзе опусти се Тема ради само кафа за поњети, не мозес уци да сједис а кафа за поњети је дозвољено а то сто 304 и солло нису дозволили кафу за поњети је зато сто су одјавили раднике и плату коју су добили од дрзаве газда им узео и то 520 км док то није слуцај са цаффе темом.