Vanredno stanje nije vrijeme da se udara na zaposlene!

Imajući u vidu da su u posljednje vrijeme prisutni veliki pritisci na one sindikalce koji su i u ovom vremenu stali u odbranu radničkih prava, dužni smo da im se svima zahvalimo jer su oni svijetli primjer naše sadašnjice i da im damo apsolutnu podršku i garantujemo pravnu zaštitu, saopšteno je iz Konfederacije sindikata RS.

Republika Srpska 04.05.2020 | 10:19
Vanredno stanje nije vrijeme da se udara na zaposlene!

Dodaju da Predsjedništvo Konfederacije sindikata Republike Srpske daje apsolutnu i bezrezervnu podršku svojim kolegama Božu Mariću i Zoranu Mićanoviću koji su na pravi način, vjerodostojno prenijeli stanje prava i položaj zaposlenih u Republici Srpskoj. 

"Ovom prilikom dajemo i podršku Dr. Miodragu Femiću,predsjedniku Strukovnog sindikata doktora medicine RS koji je, na osnovu informacija dobijenih od svojih članova iz UKC Banjaluka i bolnice Doboj, izrazio zabrinutost za zdravlje osoblja i pacijenata na UKC RS i pozvao sve nadležne da preduzmu neophodne korake na zaštiti zdravlja, provođenju mjera kao i omogućavanju korištenja adekvatnih ličnih zaštitnih sredstava, jer je svima vidljivo iz zvaničnih izvještaja JZU UKC RS i resornog ministarstva da je svakim danom sve više oboljelih doktora, medicinskih sestara i tehničara kao i samih pacijenata, a svaki dodatni napor može samo pospješiti kvalitetniju zaštitu i spriječiti širenje virusa", kaže se u saopštenju.

Iz Konfederacije sindikata se zahvaljuju svom medicinskom osoblju na nesebičnom angažmanu i požrtvovanosti u ovom vanrednom stanju, u nadi da će Vlada znati da cijeni taj trud kroz hitno donošenje novog zakona o platama, novog zakona o zdravstvenoj zaštiti, novog zakona o djelatnostima i posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u zdravstvu.

Naglašavaju da je obaveza svakog poslodavca da po Zakonu o radu, Zakonu o zaštiti zdravlja na radu i u skladu sa kolektivnim ugovorima obezbijedi sve uslove za zdrav i siguran rad.

"Simptomatično je to da se pritisci dešavaju u momentu kada se naše kolege i svi mi borimo za zaštitu zagarantovanih prava i primjenu važećih kolektivnih ugovora, kao i za zaštitu zdravlja svojih članova i svih radnika Republike Srpske", stoji u saopštenju i dodaju:

"Upozoravamo vas da pandemija Korona virusa ne može biti opravdanje vlastima, direktorima ili rukovodiocima da izbjegnu ono što radnike sleduje po zakonskim i podzakonskim aktima.
Gospodo iz vlasti svih nivoa upravljanja, direktori i poslodavci, vanredno stanje nije vrijeme kada se udara na egzistenciju zaposlenih, treba da znate da ovo stanje neće trajati cijeli život i da je ovaj narod željan vladavine prava i socijalne jednakosti".

Iz Konfederacije sindikata pozivaju institucije vlasti Republike Srpske da odmah preduzmu sankcije prema svim onima koji su se usudili da u ovom vremenu pozovu ili krenu na kršenje i umanjivanje prava zaposlenih, ili su ista prekršili, jer su na taj način stvarali još veći pritisak na radnike i njihove porodice, izazivali paniku i nesigurnost u egzistenciju i gazili zagarantovana prava.

"U najmanju ruku je žalosno da pojedini načelnici i gradonačelnici neće da primijene odredbe KU koji je na snazi od 20.03.2020 godine, ili da Uprava MH ERS umjesto da nagradi svoje rudare, montere, rukovaoce, blokovođe, kotlovođe, mehaničare i druge koji u ovim vremenima izlažući opasnosti i sebe i svoje porodice, danonoćno rade kako bi proizveli električnu energiju, donosi odluke o umanjenju njihovih plata, obustavi plaćanja toplog obroka, regresa, prekovremenog rada i slično a sve u cilju konsolidacije preduzeća a u isto vrijeme saopštenjima o uspješnom poslovanju i dobiti od 33.000.000 KM pune novinske članke, stranice internet portala i TV emisije", naglašavaju u saopštenju.

Pozivaju sve instance vlasti da u svojim budžetima ukinu stavke kojima su planirana sredstva za finansiranje političkih stranaka, kao i da hitno ispitaju sve nabavke u ovom vremenu kako nam se više ne bi događale nabavke medicinske opreme od turističkih agencija, rasipničkih nabavki alkoholnih i drugih pića za potrebe reprezentacija, reklamiranja na razne načine onih firmi i proizvoda kojima je  reklama uopšte upitna kao što je proizvod zvani "megavat".

Ističu da je ovo vrijeme kada, moramo više nego ikada, da opravdamo povjerenje onih koje zastupamo i pokažemo snagu i jedinstvo i zajedno zaštitimo svoja prava za koja smo se izborili mi i generacije radnika prije nas, i zato budite istrajni i ne dozvolite bilo kakve ucjene i pritiske i i dalje nam šaljite imena svih onih koji su prekršili prava zagarantovana zakonima i kolektivnim ugovorima.

"Obavještavamo vas da smo obavijestili Evropski Komitet za socijalna pitanja o tome kako mnogi rukovodioci, direktori, načelnici i gradonačelnici ne poštuju KU, te da se miješaju u rad sindikata što je strogo zabranjeno po međunarodnim konvencijama koje su ratifikovane i kod nas", kaže se u saopštenju Konfederacije sindikata Republike Srpske.

(BN)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

NARAVNO

04.05.2020 08:37

Dodikovi,MAFIJAŠI GRAĐEVINARI,NISU PREKIDALI RAD! PA SE PITATE KOGA ZARAŽENI POLICAJCI R.S.PROGANJAJU!

ODGOVORITE
Name

Jaffa

04.05.2020 08:46

Galens mu stalno traži radnike u Srbiji.

Name

K8nkurencije

04.05.2020 09:15

Ja koga drugog.

Name

Djuro

04.05.2020 09:36

Vandredno stanje i policijski cas koji nije uvela nijedna druga drzava u Evropi je samo demostracija sile i zaplasivanje srpskog naroda Zatvorili su narod u kuce za 1 maj a oni su otisli u svoje vile,hacijende sa bazenima i ostalim konforom da uzivaju dok je sirotinja zatvorena u kuce a policija kao da je rat sa dugim cjevima hoda ulicama i zastrasuje gradjane .Pitanje je samo vremena kad ce narod shvatiti da nije ovo narodna policija ovo je privatna policija pretorijanska garda i privatna drzava ,za ovo nisu ginuli nasi ocevi ,ovo je okupacioni rezim

Name

To

04.05.2020 11:18

To je Rialiti Souuu!! Partijaa na vlasti !! traje od rata a ucesnici isti samo se vrte u krug!zacarani krug!! Opustosili drzavu svojim platama i privilegijama lopvskom privatozacijom opljackali narod a sebi bogatstvo stvorili pa se sad bahate u svojem carstvu!sve institucije i polozaje zlojpotrebili a iznad zakona haraju u partokratiji u 21 vijeku !!!Zlo nevidjenooo i gore od rata!!narod nemocan rastjeran opljackan Rijaliti souu traje i u Koroni!!!! Partijskotajkunski !!iznad zakona!!!

Name

Sale

04.05.2020 11:22

Jbg Đuro komentar ti skroz ok, ali tako slavii vlastela 1 maj. Oni to moraju po sluzbenoj duznosti, valja narodu gurati prst u oko. Ja bih predlozio naseg miću za jos jedan orden sv Save !

Name

Nostradamus

04.05.2020 11:58

Bravo Djuro.Treba ipak dodati da u policiji ima i dobrih i cestitih pripadnika koji na zalost svih nas su ostaviti po strani i ne mogu i ne smiju da dodju do izrazaja.Cak se neki i progone jer pitanje je samo kada ce cestiti i posteni policajcu biti skloniti iz Mup-a.Tek tada ce da ostane cista partijska policija.

Name

Nezavisni Zvornik

04.05.2020 08:43

Pozdrav za sve citaoce iz Zvornika.Kod nas danas rade kafici.Evo kafic Tema pun gostiju,caffe Infinitiv opusteno radi.Tako da smo unikat.

ODGOVORITE
Name

A

04.05.2020 10:11

Sta ce na to reci Misicka partijska sindikalkaaa!!i nje se pita valjda!!!

Name

Zvornik

04.05.2020 20:20

Druze opusti se Tema radi samo kafa za ponjeti, ne mozes uci da sjedis a kafa za ponjeti je dozvoljeno a to sto 304 i sollo nisu dozvolili kafu za ponjeti je zato sto su odjavili radnike i platu koju su dobili od drzave gazda im uzeo i to 520 km dok to nije slucaj sa caffe temom.