Од индиректних пореза приходи мањи за 75 милиона КМ

На јединствени рачун Управе за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ закључно са 29. априлом прикупљено је 2,374 милијарде КМ, а приходи од индиректних пореза мањи су за 75 милиона КМ у односу на исти период прошле године, изјавио је директор УИО Миро Џакула.

Република Српска 04.05.2020 | 09:42
Од индиректних пореза приходи мањи за 75 милиона КМ

Џакула је рекао да је пад прихода евидентиран у априлу, те додао да су у марту ове, у односу на исти мјесец прошле године, приходи били већи за 23 милиона КМ.

Према његовим ријечима, порески обвезници су у априлу подносили ПДВ пријаве за март и по тој основи био је смањен прилив средстава, што је било за очекивати, јер велики број обвезника није уопште радио у другој половини марта.

"Такође, дошло је до пада увоза робе у БиХ, а то аутоматски значи и пад прихода од увозних такси. Чињеница је да је због епидемије изазване вирусом корона дошло до значајног пада економске активности у цијелом свијету, па самим тим и у БиХ, а то за собом повлачи и смањен прилив средстава по основу директних и индиректних пореза", истакао је Џакула за хрватски "Вечерњи лист", издање за БиХ.

Он је увјерен да ће се пад прихода осјетити и у мају, а могуће и у јуну, након тога ће се видјети у коликој мјери ће се покренути сва економска активност у БиХ, али и у Европи.

Џакула је навео да ће бити веома тешко достићи наплату прихода из прошле године, када је на јединствени рачун УИО прикупљено 7,987 милијарди КМ.

Када је ријеч о приједлогу да се помјери рок за плаћање ПДВ-а док траје криза изазвана вирусом корона, он је рекао да сматра да сада није вријеме за то, те додао да сви порезници који су радили "нормално", као што су прехрамбене трговине, апотеке, телеком оператери и други, имај обавезу да уплате ПДВ, а сви остали који нису радили, немају обавезу да га плате.

"Налазимо се у изузетно тешком и осјетљивом периоду, када се мора водити рачуна и о фискалној стабилности цијеле БиХ и није паметно сада доносити исхитрене одлуке на бази политичког популизма", упозорио је Џакула.

Говорећи о промјени стопе ПДВ-а, о чему се полемисало и прије избијања епидемије, Џакула је рекао да није сигуран да је то смијер у којем БиХ треба да иде.

"Све међународне финансијске институције предлажу модел ПДВ-а који ће бити најједноставнији, а то значи да се јединственом, али не превисоком стопом, опорезује промет што ширег спектра добара и услуга са што мање изузетака", навео је Џакула и додао да је то систем који БиХ има већ 14 година.

(Срна)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

СЛЕДЕЋА ВОЂИНА МЈЕРА

04.05.2020 08:05

Сад ће Миле да тражи повећање стопе ПДВ-а...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

04.05.2020 08:22

Хоце сигурно тразити повецање стопе ПДВ,јер они нису способни ни за ста друго.Медјутим,то опет иде на терет градјана,тако да це се цијене робе на мало опет повецати,а куповна моц це бити смањена (хљеб,млијеко,месо ...све це да поскупи).Али и поред тога, привреда,која уплацује новац у будзет,је у теској ситуацији...тако да це се будзетски приходи смањити.Остаје опција смањивања расхода у будзету по свим основама.Словенија је смањила плате будзетским корисницима за 25%, како би се спасила привреда.

Name

Милорад Додик

04.05.2020 08:18

Подићи пдв на 25%.Растурити централну банку и узети јој све девизне резерве и потрошити.Дозволити штампање конвертибилне марке и то да се штампа у некој хали у Лакташима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Познавалац

04.05.2020 08:35

И ово сте нафризирали!

ОДГОВОРИТЕ
Name

смЊити

04.05.2020 10:06

пензије,борачке,ивалиднине......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјокс

04.05.2020 10:17

..велика стета..ахаа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пип

04.05.2020 10:20

Није Ђакули сто је мања наплата,него му је мука сто су његовим рекетасима и криминалцима смањене могуцности за ИМТ.Ђакули је добро свакако цим царински терминали раде и камиони пролазе њему њему лова лезе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

приједор

04.05.2020 11:35

Сад че диспечер тражити добровољно улагање у фонд 20% плате и ријешен проблем......

ОДГОВОРИТЕ