Od indirektnih poreza prihodi manji za 75 miliona KM

Na jedinstveni račun Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH zaključno sa 29. aprilom prikupljeno je 2,374 milijarde KM, a prihodi od indirektnih poreza manji su za 75 miliona KM u odnosu na isti period prošle godine, izjavio je direktor UIO Miro Džakula.

Republika Srpska 04.05.2020 | 09:42
Od indirektnih poreza prihodi manji za 75 miliona KM

Džakula je rekao da je pad prihoda evidentiran u aprilu, te dodao da su u martu ove, u odnosu na isti mjesec prošle godine, prihodi bili veći za 23 miliona KM.

Prema njegovim riječima, poreski obveznici su u aprilu podnosili PDV prijave za mart i po toj osnovi bio je smanjen priliv sredstava, što je bilo za očekivati, jer veliki broj obveznika nije uopšte radio u drugoj polovini marta.

"Takođe, došlo je do pada uvoza robe u BiH, a to automatski znači i pad prihoda od uvoznih taksi. Činjenica je da je zbog epidemije izazvane virusom korona došlo do značajnog pada ekonomske aktivnosti u cijelom svijetu, pa samim tim i u BiH, a to za sobom povlači i smanjen priliv sredstava po osnovu direktnih i indirektnih poreza", istakao je Džakula za hrvatski "Večernji list", izdanje za BiH.

On je uvjeren da će se pad prihoda osjetiti i u maju, a moguće i u junu, nakon toga će se vidjeti u kolikoj mjeri će se pokrenuti sva ekonomska aktivnost u BiH, ali i u Evropi.

Džakula je naveo da će biti veoma teško dostići naplatu prihoda iz prošle godine, kada je na jedinstveni račun UIO prikupljeno 7,987 milijardi KM.

Kada je riječ o prijedlogu da se pomjeri rok za plaćanje PDV-a dok traje kriza izazvana virusom korona, on je rekao da smatra da sada nije vrijeme za to, te dodao da svi poreznici koji su radili "normalno", kao što su prehrambene trgovine, apoteke, telekom operateri i drugi, imaj obavezu da uplate PDV, a svi ostali koji nisu radili, nemaju obavezu da ga plate.

"Nalazimo se u izuzetno teškom i osjetljivom periodu, kada se mora voditi računa i o fiskalnoj stabilnosti cijele BiH i nije pametno sada donositi ishitrene odluke na bazi političkog populizma", upozorio je Džakula.

Govoreći o promjeni stope PDV-a, o čemu se polemisalo i prije izbijanja epidemije, Džakula je rekao da nije siguran da je to smijer u kojem BiH treba da ide.

"Sve međunarodne finansijske institucije predlažu model PDV-a koji će biti najjednostavniji, a to znači da se jedinstvenom, ali ne previsokom stopom, oporezuje promet što šireg spektra dobara i usluga sa što manje izuzetaka", naveo je Džakula i dodao da je to sistem koji BiH ima već 14 godina.

(Srna)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

СЛЕДЕЋА ВОЂИНА МЈЕРА

04.05.2020 10:05

Сад ће Миле да тражи повећање стопе ПДВ-а...

ODGOVORITE
Name

Rade

04.05.2020 10:22

Hoce sigurno traziti povecanje stope PDV,jer oni nisu sposobni ni za sta drugo.Medjutim,to opet ide na teret gradjana,tako da ce se cijene robe na malo opet povecati,a kupovna moc ce biti smanjena (hljeb,mlijeko,meso ...sve ce da poskupi).Ali i pored toga, privreda,koja uplacuje novac u budzet,je u teskoj situaciji...tako da ce se budzetski prihodi smanjiti.Ostaje opcija smanjivanja rashoda u budzetu po svim osnovama.Slovenija je smanjila plate budzetskim korisnicima za 25%, kako bi se spasila privreda.

Name

Milorad Dodik

04.05.2020 10:18

Podići pdv na 25%.Rasturiti centralnu banku i uzeti joj sve devizne rezerve i potrošiti.Dozvoliti štampanje konvertibilne marke i to da se štampa u nekoj hali u Laktašima.

ODGOVORITE
Name

Poznavalac

04.05.2020 10:35

I ovo ste nafrizirali!

ODGOVORITE
Name

smNjiti

04.05.2020 12:06

penzije,boračke,ivalidnine......

ODGOVORITE
Name

Djoks

04.05.2020 12:17

..velika steta..ahaa

ODGOVORITE
Name

Pip

04.05.2020 12:20

Nije Đakuli sto je manja naplata,nego mu je muka sto su njegovim reketasima i kriminalcima smanjene mogucnosti za IMT.Đakuli je dobro svakako cim carinski terminali rade i kamioni prolaze njemu njemu lova leze.

ODGOVORITE
Name

prijedor

04.05.2020 13:35

Sad če dispečer tražiti dobrovoljno ulaganje u fond 20% plate i riješen problem......

ODGOVORITE