Србија: Око 100 истраживача у борби с корона вирусом

У Србији је на пословима у борби против вируса корона ангажовано око 100 истраживача којима то није редован посао и скоро сви те послове обављају волонтерски, а највише их има, чак 45, у лабораторији “Ватрено око” у Клиничком центру Србије, рекао је Тањугу државни секретар у Министарству просвете Владимир Поповић.

Србија 03.05.2020 | 19:14
Србија: Око 100 истраживача у борби с корона вирусом

Осим “Ватреног ока”, истраживачи раде у готово свим осталим лабораторијама које се баве тестирањем на нови вирус - око 20 је у “Торлаку”, исто толико у Националној референтој лабораторији у Батајници, а мањи број истраживача распоређен је у другим лабораторијама као што зу Завод за биоциде или ветеринарски институти.
Поред тога, наши истраживачи су ангажовани на многим другим активностима.

- Није ова пандемија ограничена само на истраживаче у природно-медицинским наукама. Због тога ћемо ми за десетак дана расписати позив Фонда за науку у борби против пандемије, а моћи ће да конкуришу истраживачи не само из биомедицине већ и инжењери и истраживачи у друштвено-хуманистичким наукама - најавио је Поповић.

Говорећи о истраживачима који су ангажовани у лабораторији “Ватрено око”, Поповић наводи да је 11 њих из Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство, седам из Биолошког института “Синиша Станковић”, по пет истраживача из Института “Винча”, Биолошког факултета и Института за медицинска истраживања, док је још по неколико истраживача из других институција.

- “Ватрено око” се састоји од четири лабораторије и наши истраживачи од уласка до изласка резултата спроводе комплетан посао. Тренутно у тој лабораторији не постоји нико други осим истраживача из нашег система којима то није сталан посао, нити будуће запослење - каже Поповић.

(Тањуг)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Зоран

03.05.2020 17:33

Хахахаха... Ватрено око? Сад ће они очас ријешити проблем короне. Која предизборна бајка... Боље да су то назвали Кваран зуб.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.05.2020 18:08

Јојјјјјј ватрено око. Бозеееееееее

Name

Дубља

03.05.2020 18:19

Симболика с браћом из Кине.

Name

А ста сад

03.05.2020 20:04

Упореди број становника Србије са бројем становника Италије, Спаније, Белгије, САД, Британије. Па број обољелих и умрлих.Србија стоји боље 7 пута, а од Белгије и 11 пута. Знам рецете Србија мање тестирала. Е тек онда це испаст да је здравство србије висеструко боље јер у србији је смртност 2.5% а у западним земљама измедју 8% и 12%, а ако покусате рец да србија довољно не тестира онда испаде да је степен излецења далеко веци, мада процентуално Србиха и у броју тестираних на број становника не заостаје. Немојте ниподастават све сто је насе молим Вас. А ето и РС узмите са милион и упоредите са спанијом 49, италијом 60, белгијом 11, па упоредите бројеве обољелих и умрлих мнозеци нас милион са 49, 60 или 11 оа цете престат да нападате насе љекаре.

Name

Ре А шта сад

04.05.2020 03:26

Нико се овдје ни у подсвијести не спрда са докторима. Кајмак ће покупити владаоц и његова екипа на челу са станд уп короничарем који су се спрдали док је Италији умрло на хиљаде, док су лагали људе да су у почетку имали све, а нису, док су се бавили покитиканством носајући респираторе по градовима као да су његови, за успјехе истицали себе, а неуспјехе кривили народ којег су препадали гробљима, нијемо гледали на надриљекарства и простоте власника њихових мегафона. Могу до вечерас. И на крају од 220 држава бити међу првих 40 и није за славље. Треба бити захвалан и земљама у окружењу и многим другим сретним околностима.

Name

XX

03.05.2020 18:03

Уреду је нека истражују,, али колико људи истражује колико је број стварно умрли чисто од тог непознатог вируса,, корона,, знали само од короне без други присутни болести,, од 193 умрла до данас од короне, ја онако читајући повремено, прочита чини ми се 95% их је бил са још удруженим болестима, умрли људи, корона била присутна и погоршала стање, а дали је она била баш та смрт или не, можда је убрзала али да је није било никако истражите колико би њи од 193 остало живо, мислим да је то најбитније истражити и рећи народу,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Уаааа

03.05.2020 18:52

Ко се крије иза ових лудачки маски?

ОДГОВОРИТЕ
Name

МД

04.05.2020 03:15

Они универзалци што су палили бакље или Лончареви научници раде на откривању вакцине.

Name

МД

03.05.2020 19:12

Немојте тако са критикама. То је држава број у Европи по економском развоју, а министар здравља је обећао да ће они направити вакцину, али наравно ништа од тога. Много лажи и политиканства. Сада укидају све мјере јер се Владаоцу жури на изборе. Како се народ гужвао ради оних потписа почетком марта, ваља опет на изборе. Вирус појела маца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хелико Петер

04.05.2020 04:56

Све неки струцњаци и истразиваци. Сад це испасти да је Србија сила свијета. Број заразених у Србији и Босни је много веци. На селу који оболе крију, јер код нас, пардон вас болестан бити је табу. Видјеце се за годину дана како це свијет привредно бити. А сад сви на доруцак и без лупетања о материји коју не познајете.

ОДГОВОРИТЕ