Srbija: Oko 100 istraživača u borbi s korona virusom

U Srbiji je na poslovima u borbi protiv virusa korona angažovano oko 100 istraživača kojima to nije redovan posao i skoro svi te poslove obavljaju volonterski, a najviše ih ima, čak 45, u laboratoriji “Vatreno oko” u Kliničkom centru Srbije, rekao je Tanjugu državni sekretar u Ministarstvu prosvete Vladimir Popović.

Srbija 03.05.2020 | 19:14
Srbija: Oko 100 istraživača u borbi s korona virusom

Osim “Vatrenog oka”, istraživači rade u gotovo svim ostalim laboratorijama koje se bave testiranjem na novi virus - oko 20 je u “Torlaku”, isto toliko u Nacionalnoj referentoj laboratoriji u Batajnici, a manji broj istraživača raspoređen je u drugim laboratorijama kao što zu Zavod za biocide ili veterinarski instituti.
Pored toga, naši istraživači su angažovani na mnogim drugim aktivnostima.

- Nije ova pandemija ograničena samo na istraživače u prirodno-medicinskim naukama. Zbog toga ćemo mi za desetak dana raspisati poziv Fonda za nauku u borbi protiv pandemije, a moći će da konkurišu istraživači ne samo iz biomedicine već i inženjeri i istraživači u društveno-humanističkim naukama - najavio je Popović.

Govoreći o istraživačima koji su angažovani u laboratoriji “Vatreno oko”, Popović navodi da je 11 njih iz Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, sedam iz Biološkog instituta “Siniša Stanković”, po pet istraživača iz Instituta “Vinča”, Biološkog fakulteta i Instituta za medicinska istraživanja, dok je još po nekoliko istraživača iz drugih institucija.

- “Vatreno oko” se sastoji od četiri laboratorije i naši istraživači od ulaska do izlaska rezultata sprovode kompletan posao. Trenutno u toj laboratoriji ne postoji niko drugi osim istraživača iz našeg sistema kojima to nije stalan posao, niti buduće zaposlenje - kaže Popović.

(Tanjug)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Zoran

03.05.2020 17:33

Hahahaha... Vatreno oko? Sad će oni očas riješiti problem korone. Koja predizborna bajka... Bolje da su to nazvali Kvaran zub.

ODGOVORITE
Name

Re

03.05.2020 18:08

Jojjjjjj vatreno oko. Bozeeeeeeeee

Name

Dublja

03.05.2020 18:19

Simbolika s braćom iz Kine.

Name

A sta sad

03.05.2020 20:04

Uporedi broj stanovnika Srbije sa brojem stanovnika Italije, Spanije, Belgije, SAD, Britanije. Pa broj oboljelih i umrlih.Srbija stoji bolje 7 puta, a od Belgije i 11 puta. Znam recete Srbija manje testirala. E tek onda ce ispast da je zdravstvo srbije visestruko bolje jer u srbiji je smrtnost 2.5% a u zapadnim zemljama izmedju 8% i 12%, a ako pokusate rec da srbija dovoljno ne testira onda ispade da je stepen izlecenja daleko veci, mada procentualno Srbiha i u broju testiranih na broj stanovnika ne zaostaje. Nemojte nipodastavat sve sto je nase molim Vas. A eto i RS uzmite sa milion i uporedite sa spanijom 49, italijom 60, belgijom 11, pa uporedite brojeve oboljelih i umrlih mnozeci nas milion sa 49, 60 ili 11 oa cete prestat da napadate nase ljekare.

Name

Re A šta sad

04.05.2020 03:26

Niko se ovdje ni u podsvijesti ne sprda sa doktorima. Kajmak će pokupiti vladaoc i njegova ekipa na čelu sa stand up koroničarem koji su se sprdali dok je Italiji umrlo na hiljade, dok su lagali ljude da su u početku imali sve, a nisu, dok su se bavili pokitikanstvom nosajući respiratore po gradovima kao da su njegovi, za uspjehe isticali sebe, a neuspjehe krivili narod kojeg su prepadali grobljima, nijemo gledali na nadriljekarstva i prostote vlasnika njihovih megafona. Mogu do večeras. I na kraju od 220 država biti među prvih 40 i nije za slavlje. Treba biti zahvalan i zemljama u okruženju i mnogim drugim sretnim okolnostima.

Name

XX

03.05.2020 18:03

Uredu je neka istražuju,, ali koliko ljudi istražuje koliko je broj stvarno umrli čisto od tog nepoznatog virusa,, korona,, znali samo od korone bez drugi prisutni bolesti,, od 193 umrla do danas od korone, ja onako čitajući povremeno, pročita čini mi se 95% ih je bil sa još udruženim bolestima, umrli ljudi, korona bila prisutna i pogoršala stanje, a dali je ona bila baš ta smrt ili ne, možda je ubrzala ali da je nije bilo nikako istražite koliko bi nji od 193 ostalo živo, mislim da je to najbitnije istražiti i reći narodu,

ODGOVORITE
Name

Uaaaa

03.05.2020 18:52

Ko se krije iza ovih ludački maski?

ODGOVORITE
Name

MD

04.05.2020 03:15

Oni univerzalci što su palili baklje ili Lončarevi naučnici rade na otkrivanju vakcine.

Name

MD

03.05.2020 19:12

Nemojte tako sa kritikama. To je država broj u Evropi po ekonomskom razvoju, a ministar zdravlja je obećao da će oni napraviti vakcinu, ali naravno ništa od toga. Mnogo laži i politikanstva. Sada ukidaju sve mjere jer se Vladaocu žuri na izbore. Kako se narod gužvao radi onih potpisa početkom marta, valja opet na izbore. Virus pojela maca.

ODGOVORITE
Name

Heliko Peter

04.05.2020 04:56

Sve neki strucnjaci i istrazivaci. Sad ce ispasti da je Srbija sila svijeta. Broj zarazenih u Srbiji i Bosni je mnogo veci. Na selu koji obole kriju, jer kod nas, pardon vas bolestan biti je tabu. Vidjece se za godinu dana kako ce svijet privredno biti. A sad svi na dorucak i bez lupetanja o materiji koju ne poznajete.

ODGOVORITE